Ο Σύλλογος κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας “Αμέλια”, ο δήμος Πέλλας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής, 3 Μαρτίου 2019
στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου, εκδήλωση με θέμα: “Έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία”.
Την εκδήλωση υποστήριξε το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών, με σχετικά σκετς, για να καταδείξουν την κατάσταση που βιώνουν γυναίκες και παιδιά από την ενδοοικογενειακή βία…
Στο πάνελ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, Στάθης Φουντουκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη νομική πλευρά του ζητήματος, η Πρόεδρος «Αμελια», Ανθή Φαντίδου και η ψυχολόγος Άννα Νανούδη.
Σύμφωνα με τις ομιλήτριες, υπάρχουν τρομακτικά στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης σωματικών τραυμάτων στις γυναίκες.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης κάποιου τραύματος λόγω ενδοοικογενειακής βίας είναι μεγαλύτερη από όλες τις άλλες αιτίες τραυματισμού στις γυναίκες.
Μία στις τέσσερις γυναίκες θα βιώσει ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Μελέτη αναφέρει ότι το 28% των γυναικών που έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και έχουν εισαχθεί στα επείγοντα, χρειάστηκαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για τα τραύματά τους, ενώ το 13% χρειάστηκε σημαντική ιατρική περίθαλψη.
Η συναισθηματική κακοποίηση δεν προκαλεί κοψίματα και μελανιές όπως η σωματική κακοποίηση, οπότε τα σημάδια της είναι δύσκολα να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν.
Οι άντρες που χρησιμοποιούν σωματική και λεκτική βία προσπαθούν να μεταφέρουν στις γυναίκες τις ενοχές… εσύ φταις που σήκωσα χέρι… μέχρι να τις απομονώσουν, να τις αποξενώσουν από παρέες, την οικογένεια τους και όλους τους γνωστούς και να μένουν κλεισμένες μέσα… και συνήθως νιώθουν εγκλωβισμένες και δεν μπορούν να φύγουν.
Στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά, τα δημιουργούν συγκεκριμένους φόβους και υποφέρουν από διαταραχές, εφόσον ζουν τέτοιες καταστάσεις…