Sunday, 22 December, 2024

Σκύδρα: Χύνουν λύματα σε ρέμα δίπλα σε σπίτια (vid)

Ασφυκτικές συνθήκες, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους, βιώνουν οι κάτοικοι της Σκύδρας, στην Πέλλα, από την αδιάλειπτη ρύπανση

του ρέματος Βαλιβίτσας τα τελευταία χρόνια, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, εντόπιες επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων χύνουν ανεπαρκώς επεξεργασμένα ή και εξ ολοκλήρου ανεπεξέργαστα λύματα στην κοίτη του ρέματος, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να ταλαιπωρείται επί μονίμου βάσεως από την έντονη δυσοσμία που αναδύεται, καθώς τα σπίτια τους, ακόμα και το Κέντρο Υγείας της κωμόπολης, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πολύπαθο ρέμα.

Μάλιστα, έπειτα από τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, εγείρουν μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, η δημοτική αρχή διαπίστωσε σε έλεγχό της ότι προσωρινό φράγμα που είχε κατασκευαστεί από τον ΤΟΕΒ Εδεσσαίου, με σκοπό τη συγκράτηση των υδάτων του ρέματος για την άρδευση παρακείμενων αγροτεμαχίων, έχει ως αποτέλεσμα την ανορθολογική ροή των υδάτων και τη στασιμότητά τους, γεγονός το οποίο εντείνει τη δυσοσμία (κυρίως τις βραδινές ώρες) και δυσχεραίνει την κατάσταση, κυρίως για τα μικρά παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα δύσπνοιας.
Σύμφωνα με τους κατοίκους και τη δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ρέμα αποτελεί αποδέκτη λυμάτων, τα οποία, είτε νόμιμα είτε παράνομα, διοχετεύονται στο ρέμα, επιβαρύνοντας ανεξέλεγκτα με τα ρυπαντικά τους φορτία το υδατικό δυναμικό του και θολώνοντάς το σε αποκρουστικό βαθμό.


«Υπάρχει πρόβλημα στο ρέμα και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των κάτοικων μας, αλλά και το περιβάλλον. Έχουμε απευθυνθεί στο αρμόδιο τμήμα της αντιπεριφέρειας Πέλλας και έχουμε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχων, ούτως ώστε να διαπιστωθούν οι αιτίες στις οποίες οφείλεται και ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση της ρύπανσης του ρέματος. Πρέπει να βρεθεί επιτέλους λύση», τόνισε στη Greenagenda.gr η κα. Ιγνατιάδου.
Όπως είπε, «η δυσοσμία είναι έντονη από τη Σκύδρα έως το Λιποχώρι. Δεν έχουμε εμείς τον μηχανισμό αλλά και τους υπάλληλους για να αντιστρέψουμε την τραγική κατάσταση. Έχουμε, όμως, προβεί επανειλημμένως σε αναφορές στους αρμόδιους μετά τις καταγγελίες των κατοίκων που συνοδεύονται από σχετικό φωτογραφικό υλικό. Συνεργαζόμαστε με όλους για να λυθεί το πρόβλημα».
Απαντώντας σε μία τέτοια αναφορά της κας Ιγνατιάδου, με ημερομηνία 22 Αυγούστου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Πέλλας σημειώνει ότι έχει διενεργήσει ήδη αρκετούς ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις της περιοχής. «Οι έλεγχοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μετά το πέρας της μεταποιητικής περιόδου, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε στη διάθεσή μας μια συνολική εικόνα της κατάστασης», αναφέρεται στο απαντητικό έγγραφο.
Και προστίθεται: «Εκτός από τις βιομηχανίες, έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης και σε άλλες πιθανές πηγές ρύπανσης, όπως π.χ. στις μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων των δήμων κ.λπ.». Σύμφωνα, τέλος, με το Τμήμα, το πρόχειρο αρδευτικό φράγμα στο ρέμα «καθαιρέθηκε πρόσφατα».
Το ρέμα της Βαλιβίτσας διέρχεται δίπλα από τη Σκύδρα και συνεχίζει προς το Λιποχώρι όπου συναντά τον ποταμό Μογλενίτσα (ή Αλμωπαίο). Και εκεί μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αφού η απόχρωση του νερού είναι πολύ διαφορετική από τη φυσιολογική. Παράλληλα, μέσα σε πυκνόφυτο σημείο στην όχθη του συγκεκριμένου ποταμού, ο φωτογραφικός φακός της Greenagenda.gr εντόπισε αγωγό από τον οποίο χυνόταν νερό με αφρούς καφέ απόχρωσης.
Να σημειωθεί ότι η κοίτη του Μογλενίτσα καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα, κοντά στο χωριό Κουλούρα, στην Ημαθία.
Σε επικοινωνία της Greenagenda.gr με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέλλας Ιωάννη Πατσιά για το ζήτημα, ο ίδιος υπογράμμισε: «Στο παρελθόν εντοπίστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο νόμιμοι αλλά και παράνομοι αγωγοί, ενώ διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού». Τόνισε, δε, πως «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποβάλλουν τα υγρά τους απόβλητα με την προβλεπόμενη επεξεργασία και να και τηρούν τα επιτρεπόμενα όρια κατά τον νόμο».
Ερωτηθείς για τη διενέργεια ελέγχων στις συγκεκριμένες βιομηχανίες, διαβεβαίωσε ότι «κατά τη διάρκεια της μεταποιητικής περιόδου, όπως και κάθε χρόνο διενεργούμε εκτεταμένους ελέγχους σε πιθανές πήγες ρύπανσης εκ των οποίων μπορεί να είναι επιχειρήσεις μεταποιήσεις αγροτικών προϊόντων και άλλες δραστηριότητες που ρυπαίνουν τους αποδέκτες. Μέχρι στιγμής έχουμε προβεί σε 3 έως 5 ελέγχους στον βιολογικό καθαρισμό των επιχειρήσεων και τους αποδεκτές, όπου αποβάλλουν τα λύματά τους. Θα κάνουμε όμως και άλλους ελέγχους, είμαστε στο μέσον της περιόδου. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη βγει, αλλά με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο τέλος της μεταποιητικής περιόδου, για να διαπιστώσουμε ποια επιχείρηση και κατά πόσο επιβάρυνε το περιβάλλον, ενώ θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κατά νόμο κυρώσεις, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο».
Greenagenda.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου