Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, της 19ης Δεκεμβρίου συζητήθηκαν η ψήφιση του Επιχειρησιακού-Στρατηγικού Σχεδίου και το Τεχνικό Πρόγραμμα
με την αναμόρφωση του πρ/σμού οικονομικού έτους 2022.
Ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, δήλωσε ότι «η βασική φιλοσοφία και στόχος μας είναι να έχουμε έναν δήμο σύγχρονο, φιλικό στον πολίτη και στο περιβάλλον προς όφελος όλων.Στη βάση αυτή ο στρατηγικός άξονας έχει 4 άξονες που χωρίζονται σε κατηγορίες, με συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που προανέφερα…
Με τη σύμπνοια και το γεγονός ότι δρούμε και λειτουργούμε προς όφελος του δήμου χωρίς να χάσουμε ευκαιρίες, από τομεακά προγράμματα και προσκλήσεις του ΠΕΠ συμμετέχουμε σε προγράμματα με interreg, με επιτυχείς δυο προτάσεις.
Αρκετές δράσεις έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε…» όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος για το Στρατηγικό Σχέδιο.
Ο κ. Καστερίδης υποστήριξε πως το στρατηγικό σχέδιο, είναι ελλιπές και μίλησε για την αξιοποίηση μουσείου, που έπρεπε να γίνεται «παρέλαση» από επισκέπτες… όπως θύμισε πως είχε κάνει σχετική πρόταση για να ενταχθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ…Για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο, μίλησε για φωτοβολταϊκά σε οικόπεδα και εκτάσεις που δεν αξιοποιεί ο Δήμος.
«Για το κυκλοφοριακό δεν είδαμε στα 12 αυτά χρόνια κανένα σχέδιο και όραμα… Για το στρατόπεδο Καψάλη και αυτό έμεινε ανεκμετάλλευτο. Το 2015 μιλήσατε τότε που ήταν υπουργός Άμυνας, ο Βενιζέλος, δεν έγινε τίποτα. Για αυτούς τους λόγους δεν θα ψηφίσουμε το σχέδιο» σημείωσε μεταξύ άλλων.Θ. Θεοδωρίδης: Ναι στον Στρατηγικό σχεδιασμό, όχι στο Τεχνικό Πρόγραμμα
Ο επικεφαλής της ελάσσονος, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, είπε: «Θα το ψηφίσουμε, αλλά ο Δήμος πρέπει να φύγει μπροστά με πιο γρήγορα βήματα, να δημιουργήσουμε καινούργιες προοπτικές…».
Και η κα Ολυμπία Παπαδόπουλου επίσης καταψήφισε.
Ο δήμαρχος στη δευτερολογία του, απαντώντας στον κ. Καστερίδη, είπε: «Όλος ο νόμος Πέλλας μάλλον σας αφορά, αλλά πρέπει να μάθετε τον δήμο καλύτερα… κάνατε διαπιστώσεις, δεν ακούσαμε προτάσεις. Μιλήσατε για το κολυμβητήριο, έχουμε καταθέσει εκπόνηση μελέτης νέα, όχι εκείνη που ήταν ανεφάρμοστη, για το δικαστικό Μέγαρο, δεν έχει εγκαταλειφτεί η προσπάθεια πρέπει να γίνει αλλαγή ρυμοτομίας από την Αποκεντρωμενη… διότι τελικώς, ο χωρικός σχεδιασμός είναι ελλιπής, το οικόπεδο είναι μείον 700 μέτρα, όποτε επικοινωνούμε με το υπ. Δικαιοσύνης για να δεχτούν την πρόταση.
Μετά από 40 χρόνια δίνεται λύση στο ιδιοκτησιακό του Λουδία με καθορισμό οριογραμμών. Εκπονείται το τοπογραφικό και ακολούθως να έρθει στον δήμο. Ο υπουργός υποδομών είχε δεσμευτεί για ένα ποσό για τον καθαρισμό αλλά πριν ένα δίμηνο καθαρίστηκε ο Λουδίας από εμάς, έστω για να γίνουν οι διασυλλογικοί αγώνες…».
Για τα φωτοβολταϊκά, ο δήμαρχος απάντησε, πως δεν υπήρξε πρόσκληση από κάποιο πρόγραμμα, μόνο για κάποια σχολεία του δήμου για φωτοβολταϊκά στις στέγες.
«Έχουμε καταθέσει προτάσεις σε προγράμματα για ενεργειακή κάλυψη…» τόνισε.
Ο κ. Καστερίδης στη συνέχεια για το Τεχνικό πρόγραμμα, υποστήριξε πως «δεν θα υλοποιηθεί. Μακάρι, αλλά δεν… οπότε καταψηφίζουμε.
Ο Θ. Θεοδωριδης είπε πως είναι «φτωχό, ένα ‘αφήγημα’ για όραμα που δεν υπάρχει… Παρκινγκ μεγάλα, σύγχρονος Δήμος… δεν υπάρχει τίποτα. Η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχεδιασμό που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών σε βασικές υποδομών, παρά μόνο μερεμέτια… ένας πίνακας με τίτλους έργων, ζητάμε ημερομηνία δημοπράτησης απορρόφηση πρόβλεψης, στάδιο περαίωσης… το τεχνικό πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του δήμου, ζούμε τη μέρα της Μαρμότας…».
Ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. Χρήστος Βουτσάς απαντώντας προς τον Καστερίδη, ανάφερε πως το ποσό, έχει να κάνει με αυτό που προκύπτει από τον προϋπολογισμό με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. «Το τεχνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη υλοποίηση έργων και ελπίζουμε στην μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση».Ο δήμαρχος επίσης, μίλησε για την έλλειψη προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία και πως «Τον Οκτώβριο πήραμε δυο ακόμη ανθρώπους στην Τεχνική Υπηρεσία και οι λίγοι προσπαθούν να βγάλουν την πολλή δουλειά… Από τη ΣΑΤΑ κάθε κοινότητα δικαιούται 14 ευρώ ανά κάτοικο… για αυτό δεν φαίνονται κάποια χωριά, πχ Πλαγιάρι-που αναφέρθηκε- μιλάμε για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όποτε οι πόροι υπάρχουν, είναι συγκεκριμένοι. Εν τέλει, το Τ.Π. «πέρασε» χάρη στους δύο συμβούλους της παράταξης του Ηλία Θεοδωρίδη, τον κ. Γιώργο Στεργίου και την κα Κυριακή Περτσινίδου, εφόσον όλη η υπόλοιπη Αντιπολίτευση καταψήφισε!