Περαιτέρω εγρήγορση στην καταπολέμηση των κουνουπιών γύρω από τα είκοσι Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων (ΚΦΠ) στην Κεντρική Μακεδονία, προκάλεσαν τα κρούσματα ελονοσίας τα οποία παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Μανωλάδας, στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκαν πριν από μερικές ημέρες τέσσερα κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τρία ανιχνεύτηκαν σε Πακιστανούς εργάτες και άλλο ένα σε έλληνα, κάτοικο Περιστερίου Αθηνών, ο οποίος όμως κατάγεται από την περιοχή της Μανωλάδας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή έχει τεθεί από τις 14 Ιουλίου εκτός του συστήματος αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην περιοχή δεν είχε γίνει φέτος πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και μόνο μετά τα κρούσματα ελονοσίας κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας οι οποίες αποφάσισαν να θέσουν άρον άρον σε εφαρμογή πρόγραμμα καταπολέμησης το οποίο ξεκινά μέσα στις προσεχείς ημέρες. Οι αρχές είναι θορυβημένες καθώς κρούσματα ελονοσίας είχαν να εμφανιστούν στην περιοχή από το 2011.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ η ελονοσία (malaria) μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού. Τέτοιοι πληθυσμοί κουνουπιών υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως πέριξ των ορυζώνων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους προέρχονται από χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, είχε κινητοποιήσει εξ’ αρχής τους αρμόδιους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι εστίασαν το πρόγραμμα καταπολέμησης πρώτα και κύρια γύρω από τα ΚΦΠ.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Μουρελάτο, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών καθώς και της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» η οποία υλοποιεί την από εδάφους καταπολέμηση «η παρακολούθηση των ΚΦΠ ήταν στενή εξ’ αρχής και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ καλά αφού η όχληση έχει περιοριστεί κατά 90%». Ο κ. Μουρελάτος τονίζει ότι «τα κρούσματα ελονοσίας στη Μανωλάδα μάς υποχρεώνουν να συνεχίσουμε τη στενή παρακολούθηση των ΚΦΠ» και υπογραμμίζει ότι «όλα τα συνεργεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και δράση, παρακολουθούν την ανάπτυξη των κουνουπιών και παρεμβαίνουν άμεσα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων οποιασδήποτε επιδημιολογικής νόσου».
Πάντως, ο κ. Μουρελάτος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον κίνδυνο εμφάνισης ελονοσίας με επιστολή την οποία είχε αποστείλει τον Μάιο προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Στην επιστολή αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση και εγκατάσταση χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε θέσεις πλησίον του εκβολικού συστήματος του Γαλλικού ποταμού και των ορυζώνων της δυτικής Θεσσαλονίκης, στις παρυφές του οικισμού του Καλοχωρίου του δήμου Δέλτα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας». Επισημαινόταν επίσης ότι «στην περιοχή παράγονται και παραμένουν μεγάλοι πληθυσμοί ανωφελών κουνουπιών λόγω της άμεσης γειτνίασης με πάνω από 200.000 στρέμματα ορυζώνων της πεδιάδας Θεσσαλονίκης (και μάλιστα του κατ’ εξοχήν φορέα μετάδοσης της ελονοσίας (Anopheles sacharovi)».
Είναι μια καλή χρονιά
«Το πρόγραμμα κυλά φέτος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Σοφοκλής Κουρτίδης. Υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα οποιασδήποτε επιδημιολογικής ασθένειας, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ούτε μολυσμένα κουνούπια, στις δειγματοληπτικές μετρήσεις που γίνονται σε τακτική βάση. Ο κ. Κουρτίδης τονίζει πως η Περιφέρεια έχει εστιάσει στα ΚΦΠ «όπου εκτός από τους ψεκασμούς, έχουμε επιστρατεύσει επόπτες και γιατρούς που επισκέπτονται κάθε εβδομάδα τους καταυλισμούς και τα κέντρα, προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση». Επισημαίνει πως «η φετινή είναι μια πολύ καλή χρονιά καθώς, εκτός των άλλων έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η όχληση, ακόμη και στην περιοχή των ορυζώνων».
Ο ιός του δυτικού Νείλου
Ανάλογη είναι η αποτίμηση την οποία κάνει και ο κ. Μουρελάτος. Αναφέρει ότι «με εξαίρεση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου όπου είχε παρατηρηθεί απότομη αύξηση των πληθυσμών των κουνουπιών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων προς το τέλος Μαΐου, το υπόλοιπο διάστημα τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά». Ο πρόεδρος της «Οικοανάπτυξης» θεωρεί ότι η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος από τον Απρίλιο συνετέλεσε στην επιτυχία του προγράμματος, σε συνδυασμό και με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες (λίγες βροχές).
Επισημαίνει, επίσης, ότι φέτος, για πρώτη χρονιά δεν εντοπίστηκε ο ιός του δυτικού Νείλου. Εξηγεί ότι η εταιρεία έχει ένα εκτενές δίκτυο δειγματοληψίας από κοτόπουλα σε 50 χωριά των περιοχών υψηλού κινδύνου στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανιστεί ο ιός. «Φέτος, μέχρι σήμερα δεν καταγράψαμε ούτε ένα θετικό δείγμα, στα περίπου 250 που έχουμε συγκεντρώσει», τονίζει ο κ. Μουρελάτος. Αναφέρει ότι ακόμη και πέρυσι είχε ανιχνευτεί ο ιός στο 3% των δειγμάτων, ενώ έξαρση είχε παρατηρηθεί τη διετία 2010-2011 όταν είχαν μολυνθεί και άνθρωποι οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Καθησυχαστικός είναι ο κ. Μουρελάτος και ως προς την πιθανότητα κρούσματος δάγκειου πυρετού. «Ο τίγρης της Ασίας που είναι ο τύπος κουνουπιού ο οποίος ενοχοποιείται για τη διάδοση του ιού υπάρχει και στα μέρη μας, είναι τα κουνούπια τα οποία τσιμπούν κυρίως στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο κρούσμα δάγκειου πυρετού δεν έχει εντοπιστεί πουθενά στην Ελλάδα».
Νέος διαγωνισμός
Το πρόγραμμα καταπολέμησης θα συνεχιστεί όσο θα υπάρχει όχληση, διαβεβαιώνει ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Σοφοκλής Κουρτίδης. Αναφέρει πως σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία η από εδάφους καταπολέμηση θα συνεχιστεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου, ενώ η από αέρος θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, μέσα στον Αύγουστο. Ο κ. Κουρτίδης αναφέρει ότι «έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος» για το λόγο αυτό, τονίζει «η περιφέρεια σχεδιάζει να προχωρήσει εγκαίρως σε νέο διαγωνισμό για πολυετές πρόγραμμα». Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι διετές και αφορούσε τις χρονιές 2015 και 2016.
voria.gr