Αντισυνταγματικές κρίθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά, τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.
Η εν λόγω απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ουσιαστικά δημιουργεί συνέπειες για τους περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ καθώς εμποδίζει την παράταση των συμβάσεων τους, τη μονιμοποίησή τους, αλλά και απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο, κρίνεται ότι οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία αποκλείει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ –υπολογίζονται σε περίπου 15 χιλιάδες– που είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου), παράγει συνέπειες για τους χιλιάδες συμβασιούχους των ΟΤΑ, καθώς απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο κρίνεται ότι οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.
Δηλαδή, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι δεν μπορούν καν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω για έναν χρόνο, των συμβάσεών τους, κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ εμποδίζει τόσο την παράταση των συμβάσεών τους όσο και τη μονιμοποίησή τους.
Η κυβέρνηση με συνεχείς παρεμβάσεις προσπαθεί να υπερβεί τον σκόπελο των συμβασιούχων στους δήμους και να επιβάλει την ανανέωση των συμβάσεών τους. Πρόκειται για χιλιάδες συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις το 2015. Όταν έληξαν οι συμβάσεις δόθηκε παράταση, με κυβερνητική παρέμβαση, μέχρι τα τέλη του 2016. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση σε νέα παράταση μέχρι τα τέλη του 2017, παρά τις αντιδράσεις πολλών δημοτικών αρχών. Ήδη τα προβλήματα, όμως, είχαν εμφανιστεί και με επιμέρους συγκεκριμένες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις, καθώς μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορούσε να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχου.
Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να περάσει τροπολογία σε άσχετο νόμο, η οποία καθόριζε πως «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης»! Όταν μάλιστα εμφανίστηκαν αντιδράσεις από δημοτικές αρχές, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έστειλε εγκύκλιο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, με την οποία υπογράμμιζε πως η παράταση των εν λόγω συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική. «Επειδή στην υπηρεσία μας έχουν περιέλθει ερωτήματα προφορικά και γραπτά σχετικά με την άρνηση εφαρμογής του άρθρου 16 του ν. 4429/2016, εκ μέρους των ΟΤΑ, που προβαίνουν είτε επιλεκτικά σε μερική παράταση των οικείων συμβάσεων είτε στη λήψη απόφασης περί μη παράτασης των συμβάσεων του συνόλου του απασχολουμένου στην καθαριότητα προσωπικού που έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για τυχόν απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
kathimerini.gr – skai.gr