Wednesday, 25 December, 2024

Στο σφυρί 10.000 ακίνητα και χέρι στις καταθέσεις!

Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ταμείων

Με στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδιάζουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περί τα 500 με 700 εμπορικά κυρίως ακίνητα, και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα. Ειδικότερα, στο «σφυρί» θα βγάλουν πρώτα οι τράπεζες εμπορικά ακίνητα, πολυτελή διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. Οι λίστες με περίπου 10.000 ακίνητα που ανήκουν σε «κακοπληρωτές» είναι έτοιμες και τα προγράμματα πλειστηριασμών έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τους ιδιοκτήτες-δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το Εθνος, έως το τέλος του έτους θα εκποιηθούν περί τα 500 με 700 εμπορικά κυρίως ακίνητα, και στόχος είναι μέχρι το πρώτο τετράμηνο του 2017 να έχουν εκπλειστηριαστεί 5.000 ακίνητα.

Όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, οι εισπρακτικές υπηρεσίες των δύο υπουργείων στρέφουν τα βέλη τους σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο, για να επιτύχουν τους στόχους και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών είναι η μοναδική λύση για να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016. Και αυτό, καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπολογισθεί η είσπραξη εσόδων (από φόρους και πρόστιμα) ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εισέλθει στον κρατικό κορβανά. Στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να πετύχουν:

  • Την είσπραξη 1,730 δισ. έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. ώς τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ώς τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).
  • Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.
  • Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο.
  • Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι).
  • Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ώς τον Σεπτέμβριο και στο 55% ώς το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι σε διάστημα ενός μήνα έχουν διπλασιασθεί τα προγράμματα πλειστηριασμών. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη της επικράτεια. Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών και, όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως σήμερα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου