Παρουσία εκπροσώπων των συλλογικών φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, 27 Μαρτίου το συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο της πόλης της Έδεσσας.
Η εκδήλωση είχε καθαρά διεκδικητικό χαρακτήρα, σχετικά με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας Νίκος Γκοτζαμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Επιτέλους η Έδεσσα και η ευρύτερη περιοχή αποφάσισε να παλέψει για τα αυτονόητα για την αξιοπρέπεια της, για το δικαίωμα στην δημόσια και δωρεάν υγεία και την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη… Τώρα έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα, η υποβάθμιση, η υποστελέχωση και τελικά η μετατροπή του Νοσοκομείου μας χωρίς ΜΕΘ σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας… Είχαμε ένα Νοσοκομείο που ήταν στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο, ότι έχει απομείνει, δίνει ένα τεράστιο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες… Σήμερα όμως, δεν μαζευτηκαμε εδώ για μνημόσυνο, μαζευτηκαμε εδώ για να πούμε φτάνει πια! Το Νοσοκομείο είναι κόκκινη γραμμή, είναι η ζωή μας, η ύπαρξη μας σε αυτή την περιοχή.
Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να μας βρει όλους μαζί, απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, το Νοσοκομείο μας».Η ομιλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στην κινητοποίηση για την Υγεία στους Μικρούς Καταρράκτες Έδεσσας
«Αγαπητές φίλες και φίλοι, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού συνεχίζουν να αγκομαχούν.
Στο νοσοκομείο Έδεσσας η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τους γιατρούς σε πολλά τμήματα να υποχρεώνονται να κάνουν 9-10, σε ορισμένες περιπτώσεις, 13 ή 15 εφημερίες για να βγει το εφημεριακό πρόγραμμα. Εξουθενωμένο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Τμήματα όπως το ακτινολογικό, η μαιευτική, η χειρουργική, η παθολογική, βρίσκονται εδώ και καιρό σε οριακή κατάσταση. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας συνεχίζει να παραμένει κλειστή με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία νοσοκομείου.
Στα Γιαννιτσά, η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα βρίσκονται εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης, ενώ απειλείται και η λειτουργία του ογκολογικού ιατρείου. Άκρως επικίνδυνη κατάσταση στα επείγοντα. Γιατροί άλλων ειδικοτήτων, χωρίς να είναι παθολόγοι, καλούνται να καλύπτουν την λειτουργία των εκτάκτων της παθολογικής. Οι ασθενείς μένουν σε εκκρεμότητα για ώρες ή και μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Ασθενείς που νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, λόγω των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και της εντατικοποίησης, δεν έχουν την ιατρική επίβλεψη που απαιτείται, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Δεκάδες επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία, με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, μπαλώνουν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη χρόνια έλλειψη προσωπικού με αναγκαστικές μετακινήσεις, απογυμνώνοντας τα κέντρα υγείας, είτε κάνουν συμβάσεις με ιδιώτες. Στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας αλωνίζουν οι εργολάβοι με την παραχώρηση λειτουργιών και υπηρεσιών όπως σίτιση, καθαριότητα, κλιματισμό, ανελκυστήρες, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες κλπ. Η έλλειψη ακτινολόγων μπαλώθηκε με σύμβαση που υπογράφτηκε με ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο.
Οι οργανισμοί των δύο νοσοκομείων ξεπερασμένοι και πολύ κατώτεροι των υγειονομικών αναγκών του λαού και των επιτευγμάτων της επιστήμης. Οι προβλεπόμενες θέσεις λιγότερες των απαιτούμενων. Λείπουν παντελώς ειδικότητες όπως δερματολόγος, παιδοχειρουργός, παιδοκαρδιολόγος, νεογνολόγος, παιδοψυχίατρος, νευροχειρουργός κλπ
Στα κέντρα υγείας ερημοποίηση. Κενό το 55-65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Τα κέντρα υγείας παροτρύνονται από την ΥΠΕ να αναζητούν χορηγούς και ευεργέτες για να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα τους. Παρά την κατακραυγή, και ενώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για άλλη μία φορά ανακοινώθηκε για τα δύο νοσοκομεία προκήρυξη θέσεων με το σταγονόμετρο.
Προκηρύξεις κοροϊδία και στα Κέντρα Υγείας. Μόλις μία στην Αριδαία και δύο στην Κρύα Βρύση, όταν οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι πάνω από τριάντα στα δύο αυτά Κέντρα Υγείας. Καμία το ΚΥ Άρνισσας, καμία για το ΚΥ Σκύδρας, ενώ τα ΚΥ Γιαννιτσών και Έδεσσας δεν έχουν καν οργανισμό. Φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν ξεχαρβαλωμένη τη δημόσια υγεία ώστε ο ιδιωτικός τομέας να εκμεταλλεύεται τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις και να κερδοφορεί αχαλίνωτα.
Και ο λαός ρημαγμένος από την φτώχεια και την ακρίβεια, να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην άδεια του τσέπη για να δώσει λύση στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Με τον πρόσφατο κατάπτυστο νόμο 4999/2022 για την δευτεροβάθμια περίθαλψη εισάγουν στα δημόσια νοσοκομεία τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, για να αντιμετωπιστεί δήθεν η μεγάλη λίστα αναμονής για μια θεραπεία, για ένα χειρουργείο. Που σημαίνει όσοι έχουν χρήματα ή ακίνητα θα τα δίνουν για να προσπεράσουν τους άλλους και να πάρουν την πολυπόθητη σειρά στα απογευματινά χειρουργεία. Όλα αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, δεν εμφανίστηκαν χτες, είναι χρόνια μόνιμα προβλήματα. Δεν είναι θέμα ανικανότητας κάποιων διοικητών, υπουργών, ή πρωθυπουργών. Δεν είναι επειδή δε γνωρίζουν τις συνθήκες και τα προβλήματα. Ξέρουν πολύ καλά τα προβλήματα και αυτοί που κυβερνούν και οι προηγούμενοι που κυβερνούσανε. Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στις 27 Ιανουαρίου, παρουσία όλων των βουλευτών του νομού, αναλύσαμε επί 40 λεπτά την κατάσταση στα δύο νοσοκομεία και τα ΚΥ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές αναφορές και ερωτήσεις προς τους υπουργούς υγείας με βάση τις ανακοινώσεις μας.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας μαζί με δεκάδες σωματεία του Ν. Πέλλας, προειδοποιήσαμε έγκαιρα το λαό, ότι είναι προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη η πορεία συνεχούς υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων από όλες τις κυβερνήσεις. Διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας υγείας δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Την ίδια στιγμή βέβαια έκαναν και κάνουν δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόσφατα, και με αφορμή το τρομερό έγκλημα στα Τέμπη, ήρθε στην επιφάνεια η επιδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, για 15 χρόνια που αποφάσισαν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις από το 2017 έως σήμερα.
Διοργανώσαμε, με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων, συλλόγων, φορέων της περιοχής, δεκάδες συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις σε Έδεσσα και Γιαννιτσά, αλλά και σε Κέντρα Υγείας…
Οι αγώνες αυτοί εμπόδισαν τα χειρότερα και αχρήστευσαν τα ψέματα τους για ενίσχυση δήθεν των νοσοκομείων, όπως και τα σαθρά επιχειρήματα ότι δήθεν φταίνε οι γιατροί που δεν έρχονται. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό, διότι έχουν μετατρέψει το ΕΣΥ σε ένα κακοπληρωμένο εργασιακό κάτεργο. Οι αγώνες αυτοί αχρήστευσαν και το αφήγημα ότι καταπατούν δήθεν τον όρκο του Ιπποκράτη όσοι γιατροί παραιτούνται και φεύγουν από το ΕΣΥ, όταν είναι γνωστό ότι έχει προηγηθεί για μήνες ή και χρόνια εξαναγκασμός σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση, πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής… Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και όλες οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, σταθερά απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης και την εφαρμογή των τελεσίδικων και αμετάκλητων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Απορρίψαμε τη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων, την λογική του έκτακτου φιλοδωρήματος στους νεοπροσλαμβανόμενους συναδέλφους για να γίνουν δήθεν δελεαστικότερες οι προκηρύξεις. Παρόμοια πρόταση είχε κατατεθεί και στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά, στο οποίο προσκληθήκαμε, η οποία εγκαταλείφθηκε.
Πριν λίγες μέρες, η Διοίκηση του νοσοκομείου Έδεσσας ενεργοποίησε παλαιότερη απόφαση του Δήμου Έδεσσας για επιχορήγηση των θέσεων που προκηρύχτηκαν για το νοσοκομείο Έδεσσας.
Οφείλουμε να πούμε τα εξής. Ανεξάρτητα από προθέσεις, τέτοιες αποφάσεις νομιμοποιούν την επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις υποχρεωτικές αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Τέτοιες αποφάσεις την διευκολύνουν να συνεχίσει να αρνείται και κυρίως δεν λύνουν το πρόβλημα διότι δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Σε σχέση με την άγρια περικοπή του ιατρικού μισθολογίου και τον πληθωρισμό που καλπάζει, δεν είναι παρά ένα φιλοδώρημα με περιορισμένο μάλιστα χρονικό ορίζοντα… αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων.
Η ΕΝΙΠ δηλώνει: Συνεχίζουμε τον αγώνα και απαιτούμε:
-Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής.
-Να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
-Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού! Πλήρης διοικητικός διαχωρισμός των δύο νοσοκομείων!
-Άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων-ογκολόγων! Επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου Γιαννιτσών και σύσταση και λειτουργία ογκολογικού τμήματος με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα!
-Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Να φύγουν οι Εργολάβοι από τα Νοσοκομεία!
-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την εφημεριακή αποζημίωση του υγειονομικού προσωπικού! Απορρίπτουμε την λογική του έκτακτου φιλοδωρήματος στους νεοπροσλαμβανόμενους συναδέλφους. Όχι στη λογική των τοπικών οικονομικών κινήτρων! Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου και επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν τις περικοπές και 10% αύξηση επί αυτών! Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ)!
-Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σίμος Σλατίνης