Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Δεν μπορεί να ειδωθεί ως μία ακόμη μεγάλη συγκέντρωση ηγετών και προσωπικοτήτων για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά ως μία μεγάλη ευκαιρία για τον πλανήτη. Αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα δείχνει να έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα για άμεση δράση από όλους!
Δεν είναι τυχαίο που ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού οι 183 από τις 195 χώρες έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίου! Επίσης, δεν είναι τυχαίο που στη Διάσκεψη του Παρισιού παραβρέθηκαν περισσότεροι από 150 ηγέτες, μεταξύ των οποίων αυτοί των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και, φυσικά, όλοι οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν το μέγεθος της αποδοχής του προβλήματος.
Μία σημαντική παράμετρος είναι η προετοιμασία της Διάσκεψης! Έχει εξαιρετική σημασία ότι ο ΟΗΕ συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τεθούν οι στόχοι της Διάσκεψης που ήταν η υπογραφή μίας φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα ισχύει για όλες τις χώρες, η αποδοχή σαφών, ισότιμων και φιλόδοξων στόχων για όλες τις χώρες, η τακτική επανεξέταση και ενίσχυση των στόχων των χωρών βάσει του επιδιωκόμενου αποτελέσματος «κάτω των 2 °C» και η ύπαρξη λογοδοσίας όλων των χωρών – μεταξύ τους και προς το κοινό – για την επίτευξη των στόχων τους. Είναι η πρώτη φορά που τέθηκαν τόσο φιλόδοξοι στόχοι και η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο οργανωμένη προσπάθεια και καλή προετοιμασία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διεθνή συγκυρία και το γεγονός ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» δημιουργούν μία μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσουμε μία κατά το δυνατόν ειλικρινή και συλλογική προσπάθεια προστασίας του πλανήτη.
Μία από τις πρώτες σκέψεις που έρχονται σε κάποιον που δεν θέλει να σκεφτεί θετικά είναι «Τι ψάχνει ο Δήμος Έδεσσας σε μία τόσο μεγάλη Διάσκεψη;».
Καταρχάς, είναι ανευθυνότητα να περιμένουμε από τους άλλους να μας σώσουν και να μην θέλουμε να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας ανήκει. Όσο μικρό κι αν είναι το μέγεθος του Δήμου μας οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι αυτό θα εκτιμηθεί. Τρανή απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι η αλληλογραφία που είχα με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης των σχέσεων της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους, για την οποία σε συνομιλία μας ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί με ενημέρωσε ότι την έχει αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα και ήταν ένα μικρό εργαλείο για τη Γαλλία προκειμένου να υποστηρίξει τη χώρα μας στη δύσκολη εκείνη στιγμή!
Επιπρόσθετα, έχει εξαιρετική σημασία να συμμετέχουμε στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τις νέες ιδέες και τις νέες τάσεις στην παγκόσμια σκέψη, που τις χρησιμοποιούμε για να αναδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας σε τοπικό επίπεδο. Είναι γνωστό το ρητό «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».
Κατά την υπογραφή συμφώνου
Έτσι κι εμείς στο Δήμο Έδεσσας προσπαθούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών αερίων και την προστασία του περιβάλλοντος. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας έχουμε υλοποιήσει έργα, όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες led σε συγκεκριμένες περιοχές και η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων. Επίσης, σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της λογικής είναι η ανακύκλωση που αρχικά εφαρμόσαμε στην πόλη της Έδεσσας και εδώ και έναν μήνα εφαρμόζουμε σε όλο το Δήμο Έδεσσας. Αποτελέσματα της εφαρμογής της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση πόρων, η αποσυμφόρηση του ΧΥΤΑ Έδεσσας, αλλά και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση με ευσυνειδησία και αγάπη για το περιβάλλον.
Επίσης, η στάση μας στο θέμα της λίμνης Βεγορίτιδας κινείται προς την κατεύθυνση του σεβασμού προς ένα οικοσύστημα που δέχθηκε αφόρητη πίεση από ανθρώπινες ενέργειες, με αποτέλεσμα την ταπείνωση της στάθμης της λίμνης και την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του όγκου της. Τώρα που η φύση αρχίζει να επουλώνει μόνη της τις πληγές που δημιούργησε ο άνθρωπος πρέπει να τη βοηθήσουμε ή, τουλάχιστον, να μην την εμποδίσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Φυσικά, δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα πάντα, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινων οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου χώρου, όπως είναι η λίμνη Βεγορίτιδα, στα χέρια ανθρώπων που έχουν οικονομικά συμφέροντα να υποβαθμιστεί. Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας έχει λάβει συγκεκριμένες και ομόφωνες αποφάσεις που δείχνουν την περιβαλλοντική ευαισθησία όλων μας.
Πέρα από τις δράσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε δύο άξονες: την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων παλαιού τύπου του Δήμου Έδεσσας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε ότι αφορά στην αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες led ο Δήμος Έδεσσας έχει ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της αναζήτησης χρηματοδότησης. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι γνωστό ότι η διαφορά στην ποιότητα του φωτισμού είναι μεγάλη, γεγονός που συμβάλει θετικά στην ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών. Το περιβαλλοντικό όφελος από την αντικατάσταση των λαμπτήρων θα είναι επίσης πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς θα υπάρξει μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο Δήμο Έδεσσας κατά 2.646 tn ετησίως. Το γεγονός αυτό θα είναι μία σημαντική συμβολή στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, στο οποίο συμμετέχουμε. Επιπρόσθετα, η δράση αυτή θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη ακόμη και αν εξασφαλίσουμε το σύνολο των χρημάτων με δανεισμό. Στην περίπτωση αυτή έχει υπολογιστεί ότι ακόμη και για την περίοδο αποπληρωμής του δανείου θα υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για το Δήμο Έδεσσας, που προκύπτει από τη διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας και τις ανάγκες συντήρησης του δικτύου οδοφωτισμού.
Με αυτό το απλό παράδειγμα έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις, αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι κοστίζουν, πολλές φορές μας οδηγούν σε μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων. Στόχος μας είναι το σχέδιο για αντικατάσταση των λαμπτήρων να υλοποιηθεί για το σύνολο του Δήμου Έδεσσας εντός της επόμενης χρονιάς!
Τέλος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων του Δήμου Έδεσσας, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να επεκταθεί και να συμπεριλάβει γειτονικούς δήμους, εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο διαχωρισμός και η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αλλά και η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει τα οικονομικά του Δήμου Έδεσσας διότι θα αξιοποιείται – πωλείται ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων μας, αντί να μας κοστίζει για την υγειονομική του ταφή όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Όλες αυτές οι δράσεις, που εστιάζουν στην περιβαλλοντική προστασία και ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, δημιουργούν μία υπεραξία με τοπικό χαρακτήρα και θέτουν τον Δήμο Έδεσσας σε περίοπτη θέση μεταξύ των Δήμων που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Σύμφωνο των Δημάρχων για μείωση των εκπομπών αερίων, αλλά και απέναντι στο σύνολο των ευαισθητοποιημένων πολιτών που επιθυμούν να ζήσουν σε ένα ποιοτικό δομημένο και φυσικό περιβάλλον.
Συμμετοχή Δημάρχου Έδεσσας στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή