Monday, 16 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή Δημάρχου Σκύδρας, Κατερίνας Ιγνατιάδου σε συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό & Υπουργούς

Συμμετοχή της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου σε συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς και Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και της ψηφιακής πλατφόρμας για τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής), την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024.
Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, κάθε πολίτης μέσω του χάρτη της δημόσιας πλατφόρμας erga.gov.gr θα μπορεί να έχει γνώση των έργων-άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ το καθένα-που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Ενότητα και στο Δήμο του.


Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Δήμαρχος συμμετείχε σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού και Μελών της Κυβέρνησης με τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Με αφορμή τις παραπάνω εκδηλώσεις-συσκέψεις η Δήμαρχος παρουσίασε ενώπιον του Πρωθυπουργού και των Υπουργών τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση και κατέθεσε προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού το παρακάτω υπόμνημα:
Με αφορμή τη συνάντηση της Τρίτης 27 Αυγούστου 2024, θέτουμε μέσω του παρόντος ενημερωτικού σημειώματος τα παρακάτω ζητήματα που σχετίζονται με το Δήμο μας και τα οποία θα αναπτύξουμε στη συνάντηση που θα ακολουθήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς.
Εισαγωγικά σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Σκύδρας είναι ένας από τους τέσσερεις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και βρίσκεται περίπου στο κέντρο της. Έχει έδρα την πόλη της Σκύδρας, αποτελείται από 21 Κοινότητες – Οικισμούς, έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους.
Αναφορικά με τα βασικά θέματα του Δήμου μας σας καταθέτουμε τα εξής:
• Παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο α. Υποδομές παροχής νερού, β. Τηλεμετρία – Έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού, δ. Μονάδες αφαλάτωσης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/55497/1422/18-05-2023 απόφαση εντάχθηκε στο πρόγραμμα η πράξη της ΔΕΥΑ Δήμου Σκύδρας με τίτλο «ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ» – Δ.Ε. ΣΚΥΔΡΑΣ και προϋπολογισμό 3.500.000 €.
Η πράξη περιλάμβανε τρία υποέργα
1. «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης Τ.Κ. Σεβαστειανών & Μαυροβουνίου» 575.000,00
2.Προμήθεια Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων στο εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας», 2.372.600,00 €
3.«Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Τ.Κ. Νέας Ζωής 552.400,00 €
Τα έργα δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν ως εξής:
«Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης Τ.Κ. Σεβαστειανών & Μαυροβουνίου» 23/1/2024 με ποσό σύμβασης 505.282,01 €
«Προμήθεια Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων στο εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας» 11/12/2023 ποσό σύμβασης 2.362.600,00 €
«Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στην Τ.Κ. Νέας Ζωής» 28/12/2023 ποσό σύμβασης 541.400,00 €
Τα έργα ξεκίνησαν να υλοποιούνται άμεσα λόγω του γεγονότος ότι θα έπρεπε ως τις 31/12/2024 να έχει υλοποιηθεί το 50% τουλάχιστον.
Όμως στις 30/05/2024 εκδόθηκε η 2η Τροποποίηση της ΚΥΑ Υπαγωγής Ωφελούμενων Φορέων για τα έργα της Δράσης 16850 με θέμα «2η Τροποποίηση της Απόφασης υπ’ αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/55497/1422/18.05.2023 (ΑΔΑ-ΡΝΝΜ4653Π8-6Δ0) με θέμα
«Έγκριση Υπαγωγής Ωφελούμενων Φορέων στον ΠΥΛΩΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 1 «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο α. Υποδομές παροχής νερού, β. Τηλεμετρία – Έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης, γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού, δ. Μονάδες αφαλάτωσης» όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρίθμ. Α.Π. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/34536/894/12.04.2024 (ΑΔΑ-9ΝΥΨ4653Π8-ΗΧΨ).
Σε αυτή την ΚΥΑ αποτυπώνεται ότι από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας καλύπτεται πλέον ποσοστό 80% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (πλέον ΦΠΑ) και το υπόλοιπο από πόρους του φορέα (χωρίς να διευκρινίζεται από ποιον φορέα) κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν από την αρχική πρόσκληση. Στην συνέχεια και μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Υπουργείο τόσο ο Δήμος όσο και η Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει το υπόλοιπο 20% να το χρηματοδοτήσουν από ίδιους πόρους.
Δηλαδή η Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας θα πρέπει να καταβάλει ιδία συμμετοχή ξαφνικά σχεδόν το ποσό των 682.000,00 € χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτό το Φ.Π.Α. το οποίο είναι μη επιλέξιμο.
Ήδη ο Δήμος της Σκύδρας έχει καταθέσει αιτήματα πληρωμών που αγγίζουν το 1.230.000,00 € και στα οποία σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ θα πρέπει να καταβάλει περίπου 246.000,00 € ιδία συμμετοχή και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.
Όπως καταλαβαίνετε αυτή η τροποποίηση του σχεδίου χρηματοδότησης χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συζήτηση και ενημέρωση επιφέρει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό κόστος στην Δ.Ε.Υ.Α. Σκύδρας η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο σοβαρός κίνδυνος τα έργα να μην υλοποιηθούν με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

• Στελέχωση υπηρεσιών των Δήμων.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους με τον Ν. Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» , οι ανάγκες των διευρυμένων χωροταξικά και πληθυσμιακά καλλικρατικών Δήμων της χώρας και οι απαιτήσεις των δημοτών για ποιοτικότερες υπηρεσίες καθιστούν ζωτικής σημασίας τη στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων με ανθρώπινο δυναμικό. Οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου (διμήνων, οκταμήνων κλπ) και αυτές μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ δεν αποτελούν πανάκεια στο τεράστιο πρόβλημα της λειτουργίας των υπηρεσιών καθώς δίνουν προσωρινές και όχι πάντα αποτελεσματικές και εμπρόθεσμες λύσεις σε μεγάλα και πάγια προβλήματα και ανάγκες των ΟΤΑ Α βαθμού. Ζητούμε τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Δ.Υ.Π.Α. ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, καθώς θεωρούμε ότι είναι πρόγραμμα που βοηθά πολύ στην λειτουργία των Δήμων. Επιπλέον, επιβάλλεται λόγω του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου που λειτουργούμε, οι Δήμοι να εξασφαλίζουν πίστωση μόνο ως προς το ποσοστό οικονομικής συμμετοχής κι όχι το συνολικό μισθό.
Αναφέρουμε την Υπηρεσία Δόμησης την οποία ακόμη «παλεύουμε» να λειτουργήσουμε με τους υπάρχοντες τρεις μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Στελέχωση υπηρεσιών του Δήμου Σκύδρας
Ο Δήμος Σκύδρας περιλαμβάνει δεκαεπτά Τοπικές Κοινότητες (στο σύνολο τους όμως 21 χωριά) μεγάλα σε έκταση αλλά και αριθμό κατοίκων. Πρόκειται για ακριτική – παραμεθόρια περιοχή της χώρας με ποικίλα προβλήματα που το γεγονός αυτό συνεπάγεται. Ο Δήμος μας καθημερινά οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα. Το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει το μεγάλο όγκο εργασίας. Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου μας. Συγκεκριμένα:
1)Στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σκύδρας υπηρετούν σήμερα ελάχιστοι εργάτες καθαριότητας και οδηγοί απορριμματοφόρου, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για την κάλυψη της στοιχειώδους ανάγκης καθαριότητας (μόνη λύση αποτελούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ) πόσο μάλλον των αυξημένων αναγκών ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Προτείνουμε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού: επτά εργατών καθαριότητας και τριών οδηγών απορριμματοφόρων.
2)Στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος. Προτείνουμε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού: έξι εργατών πρασίνου
3)Μεγάλη έλλειψη προσωπικού υπάρχει και στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου καθώς μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες υπηρεσιών Πρόνοιας, Διευθύνσεως Αγροτικής Ανάπτυξης, Τμήματος Εμπορίου, Τμήματος Συγκοινωνιών κλπ., χωρίς
τη μεταφορά και του ανάλογου προσωπικού. Προτείνουμε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού: πέντε τουλάχιστον υπαλλήλων διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών.
4)Ο Δήμος Σκύδρας δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη την υπηρεσία Πολεοδομίας λόγω έλλειψης προσωπικού .Προτείνουμε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού : ενός (1) αρχιτέκτονα και ενός τοπογράφου.
Συγκρότηση υπηρεσίας πολεοδομίας, Με το Ν. 3852/2010 άρθρο 94, οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών δόμησης μεταφέρθηκαν στους οικείους Δήμους. Ο Δήμος Σκύδρας δεν έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία Πολεοδομίας λόγω έλλειψης προσωπικού, χώρου και μέσων για την εύρυθμη λειτουργία της. Οι σημαντικότερες ελλείψεις είναι ένας αρχιτέκτονας, ένας τοπογράφος, χώρος αποθήκευσης αρχείου οικοδ. αδειών και ένα όχημα με οδηγό για μετακινήσεις. Επιπλέον χρηματοδότηση για τη λειτουργία της υπηρεσίας ως προς την στελέχωση προσωπικού και την προμήθεια ενός αυτοκινήτου.
• Ένα σημαντικό επίσης θέμα που θέλουμε να αναφέρουμε είναι ότι κάποιες προσκλήσεις για ένταξη των Δήμων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν μικρό χρόνο λήξης με αποτέλεσμα οι Δήμοι που είναι υποστελεχωμένοι να αδυνατούν να ενταχθούν χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες υλοποίησης έργων. Πρόσφατα έχει βγει «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Η’ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» από το Υπουργείο Τουρισμού για αξιοποίηση Ιαματικών πηγών, με τελικό χρόνο υποβολής μόλις 40 ημέρες από την έκδοσή της. Επειδή πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά άμεσα τον Δήμο μας διότι διαθέτουμε ιαματικό πόρο στον οικισμό του Λουτροχωρίου με πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να ετοιμάσουμε επαρκώς πρόταση για την αξιοποίησή του, με αποτέλεσμα να στερούμαστε της δυνατότητας να αναπτύξουμε τα έργα που θέλουμε.
Να σημειώσω ότι για πρώτη φορά δημοσιεύεται πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με προθεσμία υποβολής μόλις 40 ημερών, συμπεριλαμβανομένου του Αυγούστου που είναι μήνας που απουσιάζουν με άδειες υπηρεσιακοί παράγοντες. Ως εκ τούτου καθίσταται αναγκαία η παράταση της ως άνω πρότασης.
Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι είναι αναγκαίο ειδικά για μικρομεσαίους περιφερειακούς Δήμους να υπάρξει χρηματοδότηση για την σύνταξη μελετών, ώστε οι Δήμοι να έχουν έτοιμες προτάσεις για την ένταξη έργων που απαιτούνται σε προγράμματα. Όλα αυτά στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της έλλειψης τεχνογνωσίας που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
• Ακόμη θα θέλαμε να θέσουμε το τεράστιο θέμα του ΤΠΣ (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του Δήμου μας το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου, και αναφέρουμε ότι είναι το πρώτο ΤΧΣ στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΥΠΑΝ από τον Ιανουάριο του 2024 και περιμένουμε την έγκρισή του.
• Καταθέτουμε την πρόταση για την επαναφορά των διατάξεων και την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη διοίκηση των Δήμων ώστε να αντισταθμιστούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εφαρμογή των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2021 για τους Δήμους που μετά την απογραφή αυτή μετρήθηκαν να έχουν πληθυσμό οριακά κάτω από τους 20.000 κατοίκους. Οι διατάξεις αυτές αφορούν τον αριθμό Αντιδημάρχων και ειδικών συνεργατών, την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, την αντιμισθία των αιρετών κ.ά.
• Τονίζουμε την αναγκαιότητα της παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων στους ΟΤΑ.

Επειδή το Νομικό πλαίσιο μεταβίβασης των εκτάσεων αυτών στους ΟΤΑ είναι χρονοβόρο, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύντομα. Ο Δήμος μας περιμένει αρκετά ακίνητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και από το Υπουργείο Οικονομικών.
• Ένταξη έργων στον Δήμο Σκύδρας
1) Έγκριση και ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», του αιτήματός μας για την εκπόνηση μελέτης Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας και έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Σκύδρας για την αγορά ειδικού οχήματος και απαραίτητου εξοπλισμού για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Καλλίπολης».
Η θέση και η πολιτική του κράτους όσον αφορά το δύσκολο και ευαίσθητο θέμα των συνανθρώπων μας με ιδιαίτερες ανάγκες , πρέπει να είναι κυρίως ανθρώπινη , αποτελεσματική και προστατευτική. Οι συνάνθρωποί μας με ιδιαίτερες ανάγκες και προβλήματα , όπως και οι οικογένειές τους, είναι καθημερινοί μαχητές της ζωής και η πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα τους, στηρίζοντάς τους, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ζούνε με αξιοπρέπεια και να είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο.
Ο Δήμος μας έχει υποβάλλει στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης πρόταση, για την χρηματοδότηση μελέτης για την ανέγερση τριθέσιου ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Σκύδρα η ίδρυση του οποίου εγκρίθηκε με ΦΕΚ, ήδη από το έτος 2009, πλην όμως μέχρι και σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτε. (ΦΕΚ 2084/Β΄/28-09-2009).
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ελλείψει ειδικού Δημοτικού Σχολείου και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, πολλές οικογένειες του Δήμου μας αναγκάζονται καθημερινά να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών αυτών. Το πλησιέστερο ειδικό Δημοτικό σχολείο που λειτουργεί, είναι στην Έδεσσα και αυτό είναι πλήρες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε προβλήματα απορρόφησης και των παιδιών των Δημοτών και έτσι πολλά παιδιά μένουν χωρίς εκπαίδευση.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, διότι το ΚΔΑΠ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» που λειτουργεί στην Έδεσσα, και είναι το πλησιέστερο, είναι πλήρες και δεν δίνεται η δυνατότητα για άλλες εγγραφές. Στόχος μας είναι η αναβαθμισμένη παροχή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα παιδιά αυτά και η διευκόλυνση των οικογενειών τους που είτε μετακινούνται καθημερινά είτε δεν πηγαίνουν καθόλου τα παιδιά τους στο σχολείο.
Επιπλέον ο Δήμος μας στο πλαίσιο των δράσεων του στον τομέα πρόνοιας και στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, έχει δημιουργήσει με ίδια μέσα και έσοδα το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην Τοπική Κοινότητα Καλλίπολης, στοχεύοντας στην βέλτιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ ώστε να διασφαλιστεί η οικογενειακή τους γαλήνη και η εργασιακή τους ζωή.
Το κέντρο αυτό θα πρέπει να εξοπλιστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να καλλιεργηθεί η αυτονομία των παιδιών και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους, προετοιμάζοντας τα στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Διαθέτοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε ένα άνετο, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά που θα έρχονται σε αυτό θα μπορούν να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και θα αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στόχος είναι μέσα από τις κατάλληλες υποδομές, να βελτιωθεί σταδιακά η ποιότητα ζωής των ατόμων με Αναπηρία και να οδηγηθούν βαθμιαία στην πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη. Να νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειες τους.
Για το λόγο αυτό αιτούμαστε την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου μας, με το ποσό των 300.000,00 ευρώ για την προμήθεια ειδικού οχήματος που θα μεταφέρει με ασφάλεια τα παιδιά στη δομή και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Κατά την επίσκεψή σας στην Έδεσσα τον Νοέμβριο του 2022 δεσμευθήκατε για την επίλυση του θέματος αυτού.
• Ενεργειακό κόστος: η δαπάνη για την κάλυψή του είναι μεγάλη ειδικά για τα σχολεία και τη Δ.Ε.Υ.Α.Σ. και για ν΄ ανταποκριθεί ο Δήμος Σκύδρας, όπως και οι άλλοι Δήμοι της χώρας θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία και ανάλογη αντιμετώπιση και πρόβλεψη για τις Δ.Ε.Υ.Α. Σημαντική είναι η ολοκλήρωση των έργων της ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα σχολεία και τις κτιριακές υποδομές όπως και η επέκταση χρηματοδότησης έργων που να αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας θα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.
• Έργα που σχετίζονται με τις υποδομές της εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα η ίδρυση ΕΠΑΛ στο Δήμο Σκύδρας καθώς πάνω από 200 μαθητές καθημερινά μετακινούνται από τη Σκύδρα και τα χωριά μας στο ΕΠΑΛ Έδεσσας προκαλώντας ταλαιπωρία στα παιδιά και τις οικογένειές τους, όπως επίσης θα φοιτούσαν ακόμη περισσότερα παιδιά στο ΕΠΑΛ Σκύδρας, αν λειτουργούσε, ενώ τώρα φοιτούν σε Γενικό Λύκειο αλλάζοντας έτσι επαγγελματικό κι εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
• Στήριξη και ενίσχυση των αγροτών και του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. Ο Δήμος Σκύδρας είναι κατά βάση ένας αγροτικός Δήμος, όπως είναι και όλος ο Νομός Πέλλας. Εδώ λειτουργούν οι μεγαλύτερες και περισσότερες βιομηχανίες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών με κορυφαίο το ροδάκινο. Εδώ, επίσης, έχει την έδρα του το Τελωνείο αλλά και το Χημείο του Κράτους που εξυπηρετεί και το γειτονικό Νομό Ημαθίας. Δυστυχώς οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία έχουμε επισημάνει αρμοδίως (ακριβό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, αδιάθετα προϊόντα, καθυστέρηση πληρωμών, δυστοκία στις εξαγωγές, κανονισμός ΕΛ.Γ.Α., αντιμετώπιση κι αποζημίωση για τις ασθένειες των αγροτικών προϊόντων π.χ. παραμορφώσεις, κ.ά.). Αποζημίωση όλων των αγροτών που πλήττονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.
• Ανάδειξη, προβολή και περαιτέρω αξιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών και των τουριστικών κι ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας (Πέλλα, Έδεσσα, Λουτράκι, ορεινοί όγκοι, υδάτινο δυναμικό, αξιοποίηση περιοχών Κρανέας, Καλής, Προφήτη Ηλία κ.ά.)
• Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών και τραπεζικών καταστημάτων.
Η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και η κατάργηση όλων των τραπεζικών καταστημάτων στο Δήμο Σκύδρας αποτελεί ζήτημα σημαντικό για τους πολίτες του Δήμου μας στο πλαίσιο της ισοπολιτείας, της ισόρροπης ανάπτυξης και της παροχής ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα αν ζουν και εργάζονται στο κέντρο ή στην περιφέρεια.
Ζητάμε, λοιπόν, να λειτουργούν στην έδρα του Δήμου μας όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, να μην υπάρξει κατάργηση ή μεταφορά τους κι επίσης να λειτουργεί τουλάχιστον ένα κατάστημα Τράπεζας στην έδρα του Δήμου μας.
• Υποδομές: η κατασκευή και η αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που θα βγάλουν το Νομό μας από τη γεωγραφική απομόνωση, θα ενισχύσουν το ενδογενές δυναμικό και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη (οδικό – σιδηροδρομικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα πολιτικής προστασίας, βελτίωσης της ποιότητας ζωής κ.ά.).
• Υγεία: είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, και έχει αποδειχθεί και στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης, η στελέχωση των Νοσοκομείων του Νομού μας (Έδεσσας, Γιαννιτσών) και των Κέντρων Υγείας (Σκύδρας, Αριδαίας, Κρύας Βρύσης και Άρνισσας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικοτεχνικό προσωπικό).

Με την πεποίθηση ότι με τη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν οι βάσεις για την επίλυση των θεμάτων που σας παρουσιάζουμε και γενικότερα των ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Δήμος και η κοινωνία μας σας ευχαριστούμε και παραμένουμε στη διάθεση των συνεργατών σας για τα περαιτέρω.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

One comment

  1. Лучшие ноотропы от Biohacker Host для студентов и профессионалов
    Биохакер: магазин ноотропов и стимуляторов