Την άμεση ανάγκη ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
υπό το φως των έντονα αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία στην αγορά έθεσε ο Προέδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας στη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 17 Ιουνίου.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, το οποίο επέτρεψε στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ να αναδείξει την κατάσταση πλήρους αναντιστοιχίας που υφίσταται πλέον ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχουν οι εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους και στις πραγματικές ταμειακές τους δυνατότητες, τις οποίες έχει διαμορφώσει το σοκ του lockdown και ο αναιμικός τζίρος μετά την επαναλειτουργία τους.
Ο κ. Σταικούρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ ότι βρίσκεται στο στάδιο της θεσμοθέτησης η ρύθμιση σε έως 24 δόσεις των οφειλών των πληττόμενων επιχειρήσεων, που προκύπτουν από την αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:
«Κάθε μέρα που περνά μετά την άρση του lockdown, με την αγοραστική κίνηση να έχει καθηλωθεί χωρίς να διακρίνονται μεσοπρόθεσμα προοπτικές ανάκαμψης, εμπεδώνεται στον εμπορικό κόσμο η πεποίθηση πως η Πολιτεία χρειάζεται να προβεί άμεσα σε νέες παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, ώστε να αντισταθμίσει τις σοβαρές πιέσεις που υφίστανται οι εμπορικές επιχειρήσεις από την σημαντική κάμψη εσόδων και προσδοκιών. Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα πως απαιτούνται επιπλέον θαρραλέες κινήσεις στήριξης των ΜμΕ, καθώς και νέα εργαλεία διασφάλισης της απαιτούμενης ρευστότητας στην αγορά. Για αυτό και είναι θετική η εξέλιξη πως οι, λόγω των αναστολών, συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων θα ρυθμιστούν σε έως 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Πολιτεία πρέπει να επιδείξει αφενός ευελιξία και υπομονή απέναντι στην πληγείσα επιχειρηματικότητα και αφετέρου μεγαλύτερη από ποτέ αποφασιστικότητα στην προσαρμογή των φορολογικών απαιτήσεων στα νέα δεδομένα. Η τελική άρση των αδικιών που υπήρχαν έναντι χιλιάδων ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή δείχνει πως με την πολιτική βούληση που διαθέτει η Κυβέρνηση και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, μπορούν να περιοριστούν αποτελεσματικότερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία».