Ο Βουλευτής Πέλλας και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης,
συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σταμενίτης έθεσε δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς:
1. Το πρόβλημα με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»: Παρότι αρκετοί αγρότες έχουν εγκριθεί στο πρόγραμμα και είναι δικαιούχοι της χρηματοδότησης, δεν μπορούν να το υλοποιήσουν λόγω της αδυναμίας που δηλώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το δίκτυο του.
2. Το ζήτημα του τιμολογίου «ΓΑΙΑ». Ο Βουλευτής ζήτησε:
• Τη δυνατότητα επανένταξης στο τιμολόγιο για όσους παραγωγούς βγήκαν εκτός, επειδή δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις ρυθμίσεις των οφειλών τους. Η επανένταξη να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύπτει το διάστημα από την αρχή της αρδευτικής περιόδου του 2025.
• Την παράταση του τιμολογίου, που ίσχυε για το 2024 και το 2025, και για το 2026
Επιπρόσθετα, ο κ. Σταμενίτης επανάφερε το αίτημα για ένταξη των πληγεισών, από πλημμύρες, περιοχών της Π.Ε. Πέλλας, όπως ορίζονται στη σχετική απόφαση (ΦΕΚ 7140/Β’/ 20.12.2023), στις νέες κατηγορίες δικαιούχων που θα λάβουν επιδότηση σε ποσοστό 80%-100%. Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε θέσει και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου.
Αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε στον Υφυπουργό Ενέργειας, ο κ. Σταμενίτης δήλωσε τα εξής: «Η στήριξη των παραγωγών μας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα προγράμματα “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι” και το τιμολόγιο “ΓΑΙΑ” έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την αγροτική παραγωγή, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην πράξη είναι απαραίτητο να εξεταστούν και να ξεπεραστούν. Στη συνάντησή μου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος έθεσα λύσεις για τα προβλήματα σύνδεσης στο δίκτυο και την επανένταξη στο τιμολόγιο “ΓΑΙΑ”, ώστε κανένας παραγωγός να μην μείνει πίσω».