Thursday, 26 December, 2024

Συνέντευξη με τον Μάρκο Μπόλαρη: «Ο πολιτικός δίνει καθημερινά εξετάσεις απέναντι στον κόσμο»

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον «Λόγο της Πέλλας» ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης

ο οποίος καταθέτει την άποψη του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την αντιμετώπιση της επιδημίας, από πλευράς κυβέρνησης, καθώς και για τον Νομό Πέλλας.
Με το χέρι στην καρδιά. Εσείς, τον Μάρκο Μπόλαρη πώς τον προτιμάτε; Πολίτη ή πολιτικό;
Η Δημοκρατία προϋποθέτει πολίτες, ως σύνολο, ως λαό. Κι οι πολίτες εκλέγουν πολιτικούς για να υπηρετηθούν τα κοινά πράγματα, της Πόλης και των πολιτών. Άρα η εκλογή ενός πολίτη σε αιρετή θέση δεν τον καθιστά αυτεπάγγελτα πολιτικό. Πολιτικός για να είσαι χρειάζεται να το αποδεικνύεις καθημερινά με την έγνοια, την μέριμνα, τον αγώνα, την πράξη για την υπηρέτηση των δημοσίων πραγμάτων που σου εμπιστεύτηκε ο πολίτης με την ψήφο του. Για αυτό μείζον είναι να είναι κανείς ενεργός πολίτης, με άποψη και γνώση, με παρουσία και δράση, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία και ως συνέχεια, ένα σκαλί στην κλίμακα παραπάνω, ως αιρετός να λειτουργεί θεσμικά, με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους, για το συμφέρον της Πατρίδας και του λαού. Μιά διά βίου πρόκληση.
Ως πρώην Υφ. Υγείας η γνώμη σας έχει βαρύτητα, σε ότι αφορά τη διαχείριση της επιδημίας. Τι νομίζετε ότι φταίει και φτάσαμε να θρηνούμε τόσους νεκρούς; (Μεταξύ αυτών και ο Νομός Πέλλας). Η συνέχιση της καραντίνας είναι σωστό μέτρο;
Η ερώτηση για την πανδημία θα μπορούσε να απαντηθεί με ομιλία ή άρθρο μακροσκελές. Λακωνικά θα πω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καυχάται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ιεραρχώντας υπογραμμίζω ότι α) μας αντιμετώπισε ως απλά καταναλωτικά όντα, κατά τη διάρκεια των κατ΄ οίκον εγκλεισμών, μας στέρησε τις Συνταγματικές Ελευθερίες και τα Ατομικά Δικαιώματα, β) αρνήθηκε να πάρει μέτρα στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα τις συνέπειες να καλούνται να τις πληρώσουν οι φτωχότεροι της κοινωνίας μας, γ) χωρίς στιβαρό σχεδιασμό και με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις προκάλεσε επανειλημμένα σύγχυση στους πολίτες με μέτρα που δεν ήταν ανάλογα της περίπτωσης, δ) είναι υπεύθυνη για τους απολύτως εσφαλμένους χειρισμούς του καλοκαιριού, όταν χωρίς ελέγχους επέτρεψε την άφιξη τουριστών ξαναπροκαλώντας την κρίση, ε) είναι υπεύθυνη επειδή τους κρίσιμους δύο μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης και περιορισμού, ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διόγκωσε το μέγεθος της διασποράς, στ) συμπεριφέρθηκε προς τους πολίτες σα να ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι της πανδημίας, χωρίς ούτε μια στιγμή να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και χωρίς να υπάρξει στοιχειώδης απολογισμός από πλευράς υπαιτίων υπουργών,
ζ)θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, εν κατακλείδι, την πολιτική που επιφύλαξε απέναντι στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, πολιτική στοχευμένης εξόντωσης, πολιτική υπέρ των ολίγων του λιανεμπορίου, μια πολιτική που εξοντώνει πολλές δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διασπά τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για μια δεξιά ανελέητη πολιτική υπέρ των ολιγοπωλίων, μπροστά την οποία, λυπούμαι που το λέω, υπήρξε σιγή από την αντιπολίτευση.
Θα επικαλεστώ και την άλλη ιδιότητα σας, ως πρώην Υφ. Οικονομικών. Αντέχει άλλο η οικονομία την στάση της παραγωγής σε μία χώρα που είναι πλέον υπερχρεωμένη;
Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει τεράστιο κενό αναπτυξιακής πρότασης από πλευράς της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή άποψη, δεν κατατίθεται έγνοια, αγωνία, μέριμνα για την παραγωγική βάση της Χώρας, για τον πρωτογενή τομέα, για την βιομηναχία και βιοτεχνία, για τις μεταφορές, τις εξαγωγές, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό ! Μια άθλια τακτική διανομής επιδομάτων αθλιότητας, που δεν επαρκούν για τα στοιχειώδη, αντί για μια ρωμαλέα, τεκμηριωμένη πολιτική που θα αναδείκνυε συγκριτικά πλεονεκτήματα της παραγωγικής βάσης μας, θα αξιοποιούσε δυνάμεις και δυνατότητες. Διαπιστώνω ότι κινούμαστε σε κατωφέρεια κι επιταχύνουμε.
Επειδή είστε άνθρωπος που δεν διστάζει να λέει τις αλήθειες, πιστεύετε ότι ήταν λάθος η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών;
Η Συμφωνία των Πρεσπών έπρεπε να υπογραφεί. Όσο επιτρέπαμε στο πρόβλημα να σέρνεται τόσο η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το έχουμε υποστεί και στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν το 1977 ή το 1981. Δυστυχώς το μείζον αυτό εθνικό θέμα αντιμετωπίστηκε με όρους κομματικούς, με όρους προεκλογικούς. Όπως σε εκείνες της αλήστου μνήμης εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, όταν ο ελληνικός στρατός βρισκόταν στην Ιωνία, το θωρηκτό Αβέρωφ ναυλοχούσε στην Πόλη, και στην Τραπεζούντα είχε ανοίξει η συζήτηση για την Δημοκρατία του Πόντου η τότε Δεξιά διοργάνωσε συλλαλητήριο με το σύνθημα «Δεν θέλουμε Σμύρνη, δεν θέλουμε Πόλη, θέλουμε Μικράν Ελλάδα, αλλά έντιμη»!
Είναι σαφές ότι με τις Πρέσπες υπήρξε μια αξιοποίηση της συγκυρίας υπέρ της Ελλάδας, είναι πασιφανές ότι για πρώτη φορά οι Σλάβοι γείτονές μας διακηρύσσουν διεθνώς ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Μακεδονία, τον Αλέξανδρο, τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Είναι ηλίου προφανέστερο ότι η διακήρυξη αυτή λύνει άπαξ διά παντός, χωρίς περιθώρια πισωγυρίσματος, όλη τη μεθοδευμένη άθλια προπαγάνδα διεκδίκησης και καπηλείας της Ιστορίας μας, μίας προπαγάνδας που χρησιμοποίησε τους γείτονες και εκπορεύτηκε για να υπηρετήσει πανσλαβιστικά και σοβιετικά σχέδια. Υπογραμμίζω βεβαίως ότι η Συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού. Από θέσεις μαξιμαλισμού, που είχαν αρχικά κυριαρχήσει, προσαρμοστήκαμε σε ηπιότερες, πλην όμως έχουμε κερδίσει, όπως προείπα το μείζον, την παραδοχή και διακήρυξη της Σλαβικότητας και την αυτονόητη καταδίκη της παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας. Το βέβαιον είναι ότι η Αντιπολίτευση σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε να λειτουργήσει με Εθνική Υπευθυνότητα, ώστε να συμβάλλει σε όποια βελτίωση της Συμφωνίας. Εζήλωσε κομματικές δάφνες κι όχι συμβολή σε εθνικό αποτέλεσμα. Για αυτό και τώρα, με λοξά βήματα σαν του κάβουρα επιχειρεί προσαρμογή, κι οι ψηφοφόροι της αντιλαμβάνονται τον εμπαιγμό. Δυστυχώς!
Προσωπικά, για να δώσω και το δικό μου στίγμα, πιστεύω ότι εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ μας, αντί καταγγελιών και προτάσεων μομφής, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ένα βήμα ακόμη. Το ξαναλέω, το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές, εάν από κοινού εργαζόμασταν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε ως όνομα το ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το οποίο αποτυπώνει στην ίδια την λέξη ότι περιγράφεται στην Συμφωνία των Πρεσπών, την διακήρυξη, δηλαδή, αποστασιοποίησης από την προπαγάνδας της παραχάραξης της ιστορίας. Όμως και έτσι η Ελλάδα πέτυχε να αλλάξει το Status quo στη Βόρεια Μακεδονία, πέτυχε και είναι ένα διαρκές στοίχημα να πετυχαίνουμε ώστε στα βόρεια σύνορά μας να έχουμε ένα φιλικό σλαβικό λαό, με τον οποίο ζούμε και πορευόμαστε μαζί επί χίλια και πλέον έτη, ένα ορθόδοξο χριστιανικό λαό, πού γνωρίζει και τιμά τους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και τους μαθητές-συνεχιστές τους, ένα λαό που είχε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα συνεχή κανονική εξάρτηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς το οποίο και πάλιν προσβλέπει για μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ενταγμένη κανονικά στην ορθοδοξία.
Υπάρχει αυτή την στιγμή αντιπολίτευση σε αυτό τον τόπο ή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «παίζει μόνη της σε άδειο γήπεδο»;
Είναι καταφανές και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις ότι διερχόμαστε μια περίοδο υποτονικής πολιτικής παρουσίας, Μια περίοδο όπου το έλλειμμα ενός στιβαρού πολιτικού λόγου που πείθει, θέλγει και θέτει στόχους για τον λαό και την Πατρίδα απογοητεύει τους πολίτες, που αξιώνουν μια ουσιαστική αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός έχοντας διαβεί την δεκαετή πορεία στην έρημο, ώριμος και πληγωμένος, εναγώνια και αναμένει ολιστική πρόταση για μια πορεία προς τα μπρός, πορεία με αξιοπρέπεια, με στόχους μέσα στην Ευρώπη, πορεία αντάξια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας ως Λαού κι ως προσώπων, πορεία αντάξια της ιστορικής διαχρονίας μας.
Έχετε έρθει πολλές φορές στην Πέλλα. Υπάρχει κάποια στιγμή που αξίζει να θυμάστε από αυτές τις επισκέψεις;
Έχω από τους φοιτητικούς μου χρόνους όμορφες αναμνήσεις από την Πέλλα όταν βοηθώντας τον πατέρα μου βρέθηκα στο πλάι του επανειλημμένα στα Γιαννιτσά και την Αλμωπία, στην Έδεσσα και την Σκύδρα, την Κρύα Βρύση και την αρχαία Πέλλα. Μου έμεινε σαν μια ξεχωριστή ανάμνηση η εξαιρετική προεκλογική ομιλία το φθινόπωρο του 2010 στην Έδεσσα, όταν μια δροσερή οκτωβριάτικη βροχή μας πρόλαβε και όλοι οι συμμετέχοντες άνοιξαν τις ομπρέλες τους μέχρι το τέλος. Μαγεία της δημοκρατίας ! Και εξαιρετική η ποιότητα των δημοκρατών στην στάση , στη συμπεριφορά , στα επιχειρήματα ! Αναπολώ πράγματι με ευχαρίστηση την αγροτική συνάντηση, στην περίοδο που είχα την ευκαιρία και ευλογία να πραγματοποιήσω ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνάντηση για τα οργανωτικά και τη συνεργασία των συνεταιρισμένων αγροτών, διαδικασία λαϊκής βάσης από αυτές που έχουμε ανάγκη, για την εδραίωση πραγματικής δημοκρατίας στον τόπο. Δεν ξεχνώ μια βραδιά μεγάλης συμμετοχής και ποιότητας όταν πραγματοποιήθηκε η πανελλήνια πολιτιστική συνάντηση των Καππαδοκών στην Αξό, κι ούτε εύκολα θα ξανασυμμετέχω σε τέτοια κεφάτη βραδιά πνεύματος, πολιτικής, τραγουδιού και οινοπνεύματος, όπως εκείνη που απολαύσαμε σε ένα από τα πιο οργανωμένα ρακοκάζανα της Πέλλας, τι λέω, της Μακεδονίας. Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην ξεχωριστή ευλογία συμμετοχής τον περασμένο Αύγουστο, στην Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, όπου λαμπρά, πανηγυρικά και πολυαρχιερατικά γιορτάστηκε για πρώτη φορά η μνήμη του προσφάτως αγιοκαταταχθεντος, Μητροπολίτη Εδέσσης Αγίου Καλλινίκου, από τον οποίο είχα την χαρά να γνωρίσω και να πάρω ευχή όταν μικρότερος είχα επισκεφτεί την Έδεσσα με τον πατέρα μου για τις υποθέσεις της επιχείρησής του.
Ως πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τι θα συμβουλεύατε τον αγροτικό κόσμο του Νομού μας;
Η Πέλλα στον πρωτογενή και σε ικανοποιητικό βαθμό στον δευτερογενή είναι περιοχή με προκλητικές δυνατότητες! Τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές! Μας λείπει η στρατηγική! Μας λείπει το συντονιστικό όργανο εκπόνησης μίας τέτοιας πολιτικής και στρατηγικής. Μας λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής κι υλοποίησης αυτών, αλλαγή στοχοθεσίας χρειαζόμαστε. Να ξαναδιαβάσουμε τις αγορές, τις ανάγκες, την ζήτηση, να αλλάξουμε τις συσκευασίες, την προώθηση. Με τα ίδια προϊόντα και με προσθήκες ποιότητας, αλλά με άλλες στοχεύσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Αλλιώς αδικούμε τον τόπο, αδικούμε τα παιδιά μας, αδικούμε τον εαυτό μας.
Οπαδός της πολυτεκνίας ή… προέκυψε;
Η σημαντικότερη ευλογία στη ζωή μου είναι η οικογένεια μου, είναι τα 6 παιδιά μας με την Κική, την ευγνωμονώ για τη Δέσποινα και τον Ηλία, τον Ιωάννη Πρόδρομο και την Αναστασία, την Ζηνοβία και την Άννα, την ευχαριστώ για αυτή την θυσιαστική συμπόρευση σε μια πορεία ζωής με κυματισμούς, επαγγελματικούς και πολιτικούς, όπου η καίρια ανταπόδοση είναι η υγεία, η πρόοδος και η προκοπή των παιδιών, Δόξα τω Θεώ.
Ο Μάρκος Μπόλαρης περιμένει τις επόμενες εκλογές και πότε;
Δεν χρειάζεται σοφία πολιτική για να διαβάσει κάποιος τις σκέψεις του επιτελείου της Κυβέρνησης.
Αυτό που ονομάστηκε στις αρχές του Γενάρη ανασχηματισμός, που επρόκειτο για παρωδία ανασχηματισμού, αφού ούτε έναν από τους οικτρά αποτυχημένους Υπουργούς δεν τόλμησε να απομακρύνει, αυτή η διαδικασία διεύρυνσης απλώς του κυβερνητικού σχήματος με 12 υφυπουργούς σε περιοχές όπου ενδέχεται να διακυβευτουν έδρες λόγω της απλής αναλογικής, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για εκλογές μόλις αυτό είναι δυνατόν. Κρίσιμος παράγων η πανδημία.
Άρα θεωρώ ότι η κυβέρνηση θέλει εκλογές τον Ιούνιο και αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες λόγω κορονοϊού, τότε τον Σεπτέμβριο.
Ποιο μήνυμα δίνετε στον κόσμο που θα σας διαβάσει;
Φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Είναι χρονιά μνήμης και τιμής, χρονιά απονομής δόξας στους πατέρες μας που με αγώνες, αίματα, στερήσεις θυσίες πολέμησαν” για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία”.
Είναι όμως και χρονιά απολογισμού, ευκαιρία αναστοχασμού, πρόκληση επαναστόχευσης.
Στο 2021, ο Έλληνας προκαλείται να να ξανασκεφτεί, να προβληματιστεί και να διακηρύξει για την δική του πορεία σήμερα, μέσα στην διεθνή κονίστρα που πορεύεται πια η πυξίδα του, τι εμπόρευμα έχει να παρουσιάσει σε αυτή την κοινωνία!
Αυτός ο δημοκρατικός διάλογος, προς εαυτόν και προς τον κόσμο είναι η ευθύνη μας, με επίγνωση των ευθυνών που μας έχει επωμίσει η συνέχεια της ιστορίας και του πολιτισμού μας!

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου