Sunday, 19 January, 2025

Συνεργασία της Θ. Τζάκρη με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού

Συνεργασία της Θ. Τζάκρη με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού

Κατέθεσε τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας σε ότι αφορά στα χριστιανικά και οθωμανικά μνημεία του Νομού Πέλλας για το επόμενο ΕΣΠΑ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Τζάκρη είχε συνεργασία την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία κατέθεσε τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας σε ότι αφορά στα χριστιανικά και οθωμανικά μνημεία του Νομού Πέλλας, ώστε να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), ήτοι στο νέο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ.).

Για την προετοιμασία της συνεργασίας αυτής η κ. Τζάκρη είχε πραγματοποιήσει συνάντηση πρόσφατα με τον Βυζαντινολόγο, υπάλληλο της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ν. Πέλλας, κ. Γ. Σκιαδαρέση, ο οποίος ενημέρωσε την κ. Τζάκρη για τις προτάσεις που έχει προετοιμάσει η υπηρεσία για τα χριστιανικά και οθωμανικά μνημεία του Ν. Πέλλας και την ωριμότητα των μελετών που τα συνοδεύουν και ζήτησε την παρέμβασή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ενταχθούν τα έργα αυτά στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020), γνωστό ως Σ.Ε.Σ. (πρώην ΕΣΠΑ).

Για τα Γιαννιτσά η πρόταση της υπηρεσίας προβλέπει τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής στον άξονα της οδού Στράντζης, όπου διατηρούνται πέντε από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της πόλης: το τζαμί του Ισκεντέρμπεη, το λουτρό του Γαζή Εβρενός, το μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός, ο πύργος του Ρολογιού, και ένα μικρό τζαμί απέναντι από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αποκατάσταση του τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων στην περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, η αποκατάσταση του λουτρού του Γαζή Εβρενός, καθώς και η ετοιμασία έκθεσης στο μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός με ευρήματα της οθωμανικής περιόδου από την περιοχή των Γιαννιτσών. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας όλα τα μνημεία θα ενοποιηθούν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής που θα περιλαμβάνει διαμορφώσεις των χώρων γύρω από αυτά με οάσεις πρασίνου και την αναβάθμιση του αστικού τοπίου της περιοχής, δενδροφυτεύσεις, πεζοδρομήσεις, ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων. Η πρόταση της Εφορείας περιλαμβάνει και την ανάδειξη των δύο μνημείων που βρίσκονται στο στρατόπεδο Καψάλη, δηλαδή το λουτρό του Σεΐχη Ιλαχή και το τζαμί του Αχμέτ Μπέη Εβρενόσογλου, παράλληλα με την αξιοποίηση του υπόλοιπου στρατοπέδου από τον Δήμο Πέλλας.

Στην Αλμωπία η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής με στόχο ο επισκέπτης να μπορεί να περιηγηθεί στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και παράλληλα να έρθει σε επαφή με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ανάδειξη – αποκατάσταση του βυζαντινού κάστρου στη Χρυσή, η διαμόρφωση του νεκροταφείου της εποχής του σιδήρου της Κωσταντίας και η ανάδειξη – αποκατάσταση πέντε ναών του 19ου αιώνα, του Αγίου Δημητρίου στο Αετοχώρι, της Αγίας Παρασκευής Περίκλειας, των Αγίων Αναργύρων στη Λαγκαδιά, του Αγίου Νικολάου στον Αρχάγγελο και του καθολικού της μονής του Αρχαγγέλου. Όλοι οι ναοί αυτοί είναι κατάγραφοι με τοιχογραφίες που αποτελούν έργα οικογενειακού ζωγραφικού εργαστηρίου από το Κρούσοβο.

Τέλος, ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική στη Νέα Πέλλα, για την οποία η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ζητήσει την απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου μέσα στο οποίο βρίσκεται, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ανασκαφής και την ανάδειξη του χώρου.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται ακόμη και η συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού του Αγίου Παντελεήμονα στο Μεσιανό, ένα από τα σπάνια δείγματα τέμπλων που σώζονται στο νομό.

Η κ. Βλαζάκη είδε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας για τα  χριστιανικά και οθωμανικά μνημεία του νομού και δήλωσε στην κ. Τζάκρη ότι πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι και η ανάδειξη των χριστιανικών και των οθωμανικών μνημείων, τα οποία, πέραν των κλασσικών αρχαιοτήτων, θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του νέου προγράμματος και ότι στην νέα προγραμματική περίοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθούν τα πιο ώριμα από τα έργα της πρότασης, που παρουσιάζουν μελετητική επάρκεια και δεν εμφανίζουν άλλες γραφειοκρατικές εμπλοκές (π.χ. μη ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς), ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να αναδειχθούν τα ίδια τα μνημεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτιστική ταυτότητα και την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Πέλλας.

Η κ. Τζάκρη, αφού ευχαρίστησε  την κ. Βλαζάκη για την θετική της ανταπόκριση στις προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, που αφορούν στα χριστιανικά και τα οθωμανικά μνημεία του νομού, δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε συνεργασία τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και με την ίδια την Γενική Γραμματέα και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και θα παρακολουθεί στενά όλη την διαδικασία από την ένταξή τους ως και την τελική υλοποίηση των έργων, πρόθυμη να συνδράμει στην επίλυση όποιου προβλήματος παρουσιαστεί, καθώς θεωρεί τα έργα αυτά πολύ σημαντικά για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Πέλλας.-

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου