Με ένα εισηγητικό σημείωμα-καταπέλτη και σε συνθήκες πλήρους αγωνίας, μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τη λειτουργία των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας
το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας και γενικά για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ημαθία.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Πορέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατρού Τηλέμαχου χατζηαθανασίου.
Στη σύσκεψη, την οποία παρακολούθησε και συμμετείχε ο Δήμαρχος Βέροιας, πήραν μέρος ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Μάκης Ισαακίδης και Βασίλης Διαμαντόπουλος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Βέροιας, Γιάννης Βογιατζής, ο πρόεδρος της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Λεωνίδας Παπαζήσης, η διευθύνουσα του νοσοκομείου και δημοτική σύμβουλος, Μαρία Παπαϊωάννου και φυσικά ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.
Στο σημείωμα, ως αρχική βάση συζήτησης το οποίο διένειμε ο κ. Χατζηαθανασίου ανέφερε:
“Τα νοσοκομεία μας ασθενούν βαρέως σε όλα τα επίπεδα. Μείζον και διαχρονικό πρόβλημα ήταν πάντα η στελέχωση των τμημάτων με συνέπεια να παρατηρούνται προβλήματα τόσο στη νοσηλεία των ασθενών όσο και στην υποδοχή τους στα εξωτερικά ιατρεία κι τις εφημερίες.
Σήμερα όμως η ελλιπέστατη στελέχωση οδηγεί σε μια αλληλουχία παρενεργειών:
Υπολειτουργία τμημάτων
Καθίσταται προβληματική η νοσηλεία τους
Δεν εκτελούνται οι προβλεπόμενες επεμβάσεις και υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ζωές ακόμη κατά την υποδοχή ασθενών στο τμήμα των επειγόντων. Είναι αδύνατον να μιλά κανείς για ασφαλείς εφημερίες κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Επιπλέον για τους χρονίως πάσχοντες μια και για την αναζήτηση της κατάλληλης ειδικότητας μπορεί να περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δε μπορεί να μιλά κανείς για στοιχειώδη ανεκτή κατάσταση.
Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να βρεθεί γιατρός ειδικευόμενος, κατάκοπος μια και καλείται να αντιμετωπίσει ασθενείς ακόμη και σε τρία επίπεδα, ήτοι εξωτερικά ιατρεία, κλινική και χειρουργεία.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ας μην έχουμε αυταπάτες ότι έχουμε “νοσοκομεία”.
Βεβαίως η λύση βρίσκεται σε σωστή στελέχωση σε όλα τα επίπεδα.
Όμως ζούμε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις (υποθέτουμε ότι μπορεί να υπάρχουν) αλλά και με απλόχερη χρηματοδότηση (μάλλον δεν θα υπάρξει) άμεσα πρέπει να αποφασιστεί η δημιουργία κέντρου εφημερίας στη Βέροια για να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα επείγοντα προβλήματα.
Ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει μια γενναία προσπάθεια έτσι ώστε:
Να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον οργανισμό θέσεις
Να γίνει αναμόρφωση του οργανισμού για να υπάρξουν προϋποθέσεις κάλυψης των αναγκών του νομού σε επίπεδο δευτεροβάθμιας υπηρεσιών υγείας. Εν κατακλείδι θα επαναλάβουμε αυτό που επί τριάντα χρόνια τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, όπως άλλωστε πολύ σωστά αναφέρθηκε και από την αποχωρήσασα διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Μπούρτσου (με την πολύχρονη εμπειρία της σε διοίκηση νοσοκομείου) ότι η οριστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου και άρτια στελεχωμένου, το οποίο να προσφέρει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς πρόσθετες δαπάνες, στο νομό.
Οι διάφοροι πειραματισμοί με συγκολλήσεις του τύπου των συνδιοικήσεων δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτα στις προηγούμενες δεκαετίες”.
Σύσκεψη ένα βήμα πριν την κατάρρευση της δημόσιας υγείας στην Ημαθία