Στην πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στα θέματα που τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης ήταν και αυτό της εξεύρεσης χώρου για για τα ΚΔΑΠ-ΑΜεΑ
καθώς, όπως είπε ο Πρόεδρος Γονέων ΑμΕΑ Γιαννιτσών Χρήστος Παπαδόπουλος συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο με τον Σύλλογο Παραπληγικών. Οι ανάγκες σαφώς και διαφέρουν, οπότε όπως ανέφερε ο κ. Καστερίδης: “Είναι στο χέρι της διοίκησης να βρεθεί λύση όπου θα ικανοποιεί και τους δύο Συλλόγους”.
Η κα Παπαδοπούλου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ολυμπία Παπαδοπούλου διερωτήθηκε: “Δεν υπάρχουν χώροι και μόνο συζητάμε; Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα ΑμεΑ δεν περνάνε καλά λόγω των παραπληγικών. Το θέμα είναι πως για το κράτος είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, προτείνοντας κάποια λύση ίσως στο στρατόπεδο Καψάλη.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Κ. Μπαλτζίδης σημείωσε: “Το ξέρουμε ότι υπάρχει θέμα, πρέπει από κοινού να βρούμε έναν χώρο, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο…”.
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γ. Στάμκος υποστήριξε πως: “Η υπάρξη και μόνο των ΚΔΑΠ- ΑμεΑ εδώ και 15 χρόνια στην πόλη δείχνει την ευαισθησία της εκάστοτε διοίκησης σε αυτά εδώ τα παιδιά”. Τώρα ως έκφραση… αυτά εδώ τα παιδιά… τα σχόλια δικά σας!
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος υπερτόνισε την προσπάθεια που γίνεται από τον Σύλλογο Γονέων, λέγοντας πως αν δεν υπήρχε “δε θα λειτουργούσαν τόσα χρόνια και οι γονείς είναι αυτοί που κατάφεραν πολλά, όπως και ο κ. Παπαδόπουλος που έχει αποδειχθεί πραγματικά αναντικατάστατος…”. Όσο για τη μετεστέγαση, προφασιζόμενος πως υπάρχουν πολλά λειτουργικά έξοδα, ενώ το κτίριο που ήδη στεγάζονται είναι δωρεάν, είναι δύσκολο, όμως: “Θα το δούμε για κάπου αλλού, ίσως στο στρατόπεδο Φιλιππάκου”.
Σε κατάσταση πολιορκίας ο αμπελοοινικός κλάδος από τον ΕΦΚ στο κρασί
Στη συνέχεια, ο κ. Λίγας εκ μέρους των οινοποιών της περιοχής, εξέφρασε την αγωνία του κλάδου, περί επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξοργιστικό και άκρως απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την «εύκολη» λύση στον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων. “Ειδικός φόρος μπαίνει στο πετρέλαιο, όχι στο κρασί. Ήταν μια άστοχη απόφαση από την κυβέρνηση όταν καμία Ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνες” όπως είπε.
Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της Χώρας σημαίνει: 200.000 αμπελουργοί, 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία, 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας, εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες… H επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές αν όχι τις περισσότερες από τις οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, λόγω φορολογικής αποθήκης. To κρασί είναι τοπικό γεωργικό προϊόν, όπως δήλωσε και ζήτησε να κοινοποιηθεί το αίτημα του αμπελοοινικού κλάδου στο ΔΣ και να εκδοθει ψήφισμα συμπαράστασης του δίκαιου, όπως ανέφερε αγώνα τους.
Επιπλέον, το πρώτο θέμα αφορούσε τη γνωμοδότηση ή μη για διόρθωση απόφασης Νομάρχη για καταχώρηση έκτασης στον Εν. Ναό Αγίων Αρτεμίου και Γερασίμου στον Πενταπλατάνο. Η έκταση αφορά εννέα στρέμματα και η κα Παπαδοπούλου συμφώνησε να χορηγηθούν όσα είναι απαραίτητα, δηλαδή τα μισά.
Χ.Π.
Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού ζητούν χώρο για να στεγαστούν