Sunday, 22 December, 2024

Τερψιχόρη Σαββαΐδου: Πώς μιλάμε στα παιδιά για το θάνατο και τις απώλειες (video)

Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Τερψιχόρη Σαββαΐδου από τα Γιαννιτσά, αναλύει το θέμα της διαχείρισης της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου

στα μικρά παιδιά: “Δουλεύοντας με γονείς, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά τους από συναίσθημα του πόνου.

Ερωτήσεις όπως, «μα δεν είναι πολύ μικρό ακόμα;», «δεν αντέχω να το βλέπω να πονάει… δεν είναι καλύτερα να το αφήσω για λίγο ακόμα στην παιδική του αθωότητα»;  απασχολούν την πλειοψηφία τους. Ο πόνος και η στεναχώρια είναι ανεπιθύμητα συναισθήματα και οι γονείς προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκρύψουν τα δυσάρεστα γεγονότα ή να τα παρουσιάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στα παιδιά τους. «Το σκυλάκι που το έσκασε», «ο παππούς που πήγε ταξίδι» ή «το χρυσόψαρο που κολυμπάει ελεύθερο πλέον στον ωκεανό» είναι ορισμένα παραδείγματα της παραπάνω πρακτικής από την πλευρά των γονέων”.

“Αυτού του είδους οι απαντήσεις αφήνουν τα παιδιά τρομαγμένα, μπερδεμένα και φοβισμένα, με φυσικό επακόλουθο να μαθαίνουν με λάθος τρόπο και να διαιωνίζουν το θάνατο ως ταμπού. Στην πραγματικότητα, ο θάνατος είναι μια μεγάλη αλήθεια και η ικανότητά μας να πενθούμε από τις σημαντικότερες δεξιότητες που αποκτούμε στη ζωή μας και χρειάζεται να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να την αναπτύξουν από μικρά. Οι απώλειες, μικρές ή μεγάλες, είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής και των παιδιών, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διδάξουμε τρόπους στα παιδιά να διαχειρίζονται το πένθος και τα έντονα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτό”.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου