Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη προανήγγειλε την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της δευτερογενούς νομοθεσίας
για την ενεργοποίηση του νόμου 4262/2014 που αφορά την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Όπως ανέφερε, η εφαρμογή του νόμου έχει καθυστερήσει δραματικά και θα επιταχυνθεί αρχής γενομένης από τους τομείς τουρισμού, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τροφίμων -ποτών και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τελικός στόχος και σε ορίζοντα τριετίας είναι το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης να γίνεται ηλεκτρονικά.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης βιομηχανικών περιοχών, κάτι που αποτελεί αίτημα και των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη είπε ότι ενώ ο νόμος 4014/2011 βελτίωσε θεαματικά το καθεστώς περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εν τούτοις έχουν εντοπιστεί προβλήματα, ασάφειες και κενά κατά την εφαρμογή τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.
Στην εκκρεμότητα έκδοσης χωροταξικών σχεδίων που χρονίζει επί 40 χρόνια αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σεακκαροπούλου. Η ίδια απέδωσε τα βασικά προβλήματα στην αδειοτότηση των επιχειρήσεων στην υστέρηση αυτή αλλά και στην έλλειψη δασολογίου και κτηματολογίου.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων Ιωάννης Γιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενώ λειτουργεί Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, στην πράξη έλεγχοι γίνονται από πλήθος φορέων όπως είναι ο ΕΟΦ, το Γενικό Χημείο, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Γεωργίας, οι Διευθύνσεις Υγειονομικού, οι Περιφέρειες, τα τελωνεία κ.α.
Τζάκρη: Επίσπευση της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων