Υψηλό είναι το ενεργειακό κόστος της Βιομηχανίας στην Ελλάδα, επεσήμανε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, στη συνέντευξη τύπου για την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ για τη βιομηχανία
Πάνω σε αυτό η υφυπουργός προσέθεσε ότι, είναι προφανής η ανάγκη για νέα μέτρα που θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον που στην Ελλάδα το κόστος ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο Ευρωπαϊκό.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αναδεικνύεται η ανάγκη παρέμβασης στον συγκεκριμένο τομέα και με συγκεκριμένες πολιτικές, για να διατηρήσουμε τις ελληνικές βιομηχανίες». Τόσο για την ενέργεια, όσο και σε αντιμετώπιση άλλων θεμάτων της Βιομηχανίας ετοιμάζονται παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν μετά την αξιολόγηση.
Σχετικά με την αξιολόγηση, η κ. Τζάκρη εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της θα απελευθερωθεί η ελληνική Οικονομία από τα εμπόδια που την περιορίζουν και θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της γενικότερης Οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο θέμα, των «κόκκινων» δανείων.
Χαρακτήρισε ανάγκη την διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση που αφορά την προστασία της α’ κατοικίας και η αποτροπή του «ξεπουλήματος» τους.
Στο θέμα της ασφυκτικής φορολογίας που δημιουργεί αφιλόξενο κλίμα για τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις (σ.σ. απέναντι στους δανειστές), που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, όμως η υφυπουργός θεωρεί «κλειδί» την συμφωνία στην πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς.
Το επόμενο στάδιο, είναι οι προτάσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία, και ρυθμίζουν τα καυτά θέματα της Βιομηχανίας, να εγκριθούν στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που θα συζητηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να ακολουθήσει η νομοθέτηση των προτάσεων.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του υπουργείου στην Πλ. Κάνιγγος τοποθετήθηκαν τόσο η υφυπουργός, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του Φόρουμ και εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, (ΕΕΤ) το Κέντρο Ερευνών και Οικονομικού Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕ) .
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ζήτησε να προστατευθούν τα τραπεζικά στελέχη που ασχολούνται με το θέμα των δανείων από ποινικές και αστικές ευθύνες με ειδική νομοθετική ρύθμιση. Στο θέμα της φορολόγησης είπε, ότι ο ΣΕΒ, «είμαστε ενάντια στην φορολόγηση επιχειρήσεων, ενέργειας και εργατικού κόστους».
Στη συνέχεια προσέθεσε, ότι «Δεν φτάνει η συνεννόηση που ολοκληρώνετε σε προτάσεις… Πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή, καθώς μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα».
Τζάκρη: Μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία