Thursday, 24 October, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Το έργο της “Αστικής Ανάπλασης Γιαννιτσών” των 11 εκατ.€ που εντάχθηκε επί Στάμκου και απεντάχθηκε επί Φουντουκίδη…

Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε

στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, τέθηκαν μεταξύ άλλων, το ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων εντός της Δ.Κ. Αχλαδοχωρίου, έπειτα από ερώτηση του προέδρου της Δ.Κ. Αχλαδοχωρίου Ζήση Δαγδούνη και την  αποπεράτωση του αρδευτικού δικτύου. Ο δήμαρχος Στ. Φουντουκίδης, είπε ότι αναμένεται έγκριση για ποσό 200.000 € για δημοπράτηση του έργου και όντως ο κεντρικός δρόμος πλημμυρίζει, και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα… και για το δίκτυο, ότι μέχρι την επόμενη αδρευτική περίοδο θα είναι έτοιμο…

Το θέμα του πρώην αναψυκτήριου στις πηγές Αραβησσού, τέθηκε με ερώτηση του προέδρου της Δ.Κ. Αραβησσού, Ιωάννη Γεροκώστα, για το αν υπάρχει άδεια, ώστε να δοθεί σε λειτουργία.

Ο αντιδήμαρχος ΤΕ Κ. Δεληγιαννίδης σημείωσε ότι «έχει οικοδομική άδεια, με χρήση μόνο αναψυχής. Αν θέλουμε να το δημοπρατήσουμε, το δημοπρατούμε» είπε. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι «αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα βγει κάποια στιγμή σε δημοπρασία, με το ιχθυοτροφείο μαζί… σε μία χρήση» όπως πρόσθεσε ο κ. Τεκτερίδης. Ο Στάμκος δήλωσε ότι «αυτό που λειτουργεί με νόμιμη άδεια, φυσικά και έχει, το άλλο δεν έχει, το πρ. Καλαμήτσου,… από το 2023 υπάρχει μελέτη οριοθέτησης τριών στεμ. των πηγών Αραβησσού, για να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας και πιθανότατα η μελέτη…». Ο κ. Δεληγιαννίδης είπε ότι έχει και το δεύτερο… (θα επανέλθουμε, αν κάνει λάθος η Πολεοδομία, είπε).

Το έργο υλοποίησης «Αστική Ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης των Γιαννιτσών» ήταν αυτό που απασχόλησε έντονα τη συνεδρίαση, με ερώτηση του Γρηγόρη Στάμκου, καθώς έχει να κάνει με έναν προυπ. 11 εκατ. ευρώ και το οποίο «χάθηκε» για… έξι μέρες… για ποιους λόγους απεντάχθηκε, εκεί υπήρξε σκληρός διάλογος και δριμύ κατηγορώ από τον κ. Στάμκο… με αντιδράσεις από τη δημοτική αρχή… ένα σημαντικό έργο, που θα άλλαζε την όψη μιας μεγάλης περιοχής της πόλης των Γιαννιτσών, όπως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος… «δυστυχώς απεντάχθηκε για λίγες ημέρες. Ζητάμε να χρηματοδοτηθεί τώρα, με κάποιο άλλο εργαλείο, εφόσον χάθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης… αν τυχόν συμβασιοποιηθεί με κάποιο άλλο υποέργο, θα ενταχθούμε εκεί» δήλωσε.

Ο κ. Στάμκος είπε: «Να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να το πετύχουμε να μη χαθεί, γιατί ένα τέτοιο έργο 11 εκατ. ευρώ ήταν «μπερεκέτι» και δεν πρόκειται να ξαναβγει… η συγκεκριμένη πρόσκληση, θέλει τουλάχιστον άλλες πέντε για να ενταχθεί… η συγκεκριμένη, στην ίδια πρόσκληση είχαμε μικρές αναβολές, και ευτυχώς ξεπεράσαμε με πίεση τις προσφυγές, κλπ. έκτοτε, πήρε ο δήμος 6 αποφάσεις, εσείς περιμένατε, τι; Λέτε για έξι μέρες χάθηκε το έργο. Ψάξτε να δείτε το ΦΕΚ που βγήκε και το Ταμείο Ανάκαμψης, ψάχνουν ανάδοχο για τα δίκτυα άρδευσης,… εμείς τον έχουμε έτοιμο, γιατί να εξαιρεθούμε»;   

Εμείς, λέτε, ότι δεν το κυνηγήσαμε, ρώτησε ο δήμαρχος… ο κ. Δεληγιαννίδης ανταπάντησε «αν θέλει ο κ. Στάμκος και ξέρει πώς να σώσει το έργο, να του το δώσουμε να το αναλάβει…» και εκεί υπήρξε κόντρα και εριστικότητα… «όλοι γνωρίζουν τι λέτε, μη μας πουλάτε φύκια… και να…» συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος… εκτίθεστε… ο κ. Στάμκος είπε “εμείς πήραμε δύο αποφάσεις για αυτό το έργο, και σεις έξι, γιατί τις παίρνατε, αφού γνωρίζατε ότι θα απενταχθεί… αν ξέρατε την ιστορία των έργων, δεν θα ξεκινούσατε την Κουγιουμτζίδη δυτικά και θα ξανασκάβατε γιατί δεν είχε περάσει η ΔΕΔΔΗΕ… αν θα κάτσει εκείνο, θα λέτε mea culpa…»… Ο κ. Καστερίδης, από την πλευρά του, συμπλήρωσε ότι: “κανένας δε χαίρεται όταν χάνεται ένα έργο. Οι δημότες περιμένουν έργα και ο δήμος είναι μια συνέχεια… διαφωνίες θα υπάρχουν, αλλά προς τον κ. Στάμκο να πω, δεν θα περίμενα πρόσκληση μετά από 13 χρόνια δήμαρχος, για να ενημερώσω για έργα που ξεκίνησαν από εμένα…”.

Όπως αναφέρεται από την ομάδα «Ενεργοί Πολίτες Πέλλας»: «Θεωρούμε βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι λόγοι για την απένταξη του έργου της Ανάπλασης του Ευρύτερου Κέντρου των Γιαννιτσών παραμένουν ασαφείς. Η δημόσια διαφωνία μεταξύ του πρώην και του νυν δημάρχου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για το ποιός είναι υπεύθυνος για την απένταξη, ενίσχυσε την ανάγκη για διαφάνεια σε αυτό το θέμα. Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι να μένουν στο σκοτάδι ως προς το γιατί χάθηκε ένα τόσο σημαντικό έργο για τον δήμο μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν αυτό οφειλόταν σε διοικητική αποτυχία, μη συμμόρφωση με την διαδικασία χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε άγνοια άλλων διαδικασιών ή άλλους κρίσιμους παράγοντες. Η έλλειψη σαφήνειας υπονομεύει την εμπιστοσύνη των δημοτών στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι επιτακτική ανάγκη, να δοθούν λεπτομερείς και διαφανείς εξηγήσεις.

Οι δημότες έχουν το δικαίωμα να κατανοήσουν πλήρως τις συνθήκες της απένταξης, ώστε να μπορέσουν να θέσουν τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και να διασφαλιστεί ότι μελλοντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων δεν θα τεθούν σε κίνδυνο με τον ίδιο τρόπο».

*κεντρική photo energoi polites

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.