Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των ακόλουθων 8 διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, 19-25 Μαΐου 2019, στη Λεμεσό της Κύπρου
στο πλαίσιο των δράσεων κινητικότητας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+:
1. Αναργυρίδου Δέσποινα, ΠΕ86
2. Ευθυμιάδου Ευγενία, ΠΕ86
3. Καλλιοντζή Βασιλική, ΠΕ03
4. Κάμτσης Δημήτριος, ΠΕ80
5. Νικολαΐδης Δημήτριος, ΠΕ84
6. Περδικάτσης Διονύσιος, ΠΕ03
7. Τηλαβερίδου Σόνια, ΠΕ87.02
8. Τσακπίνη Θωμαή, ΠΕ86
Οι διδάσκοντες παρακολούθησαν πρόγραμμα επιμόρφωσης με θέμα:την Ενσωμάτωση μειονοτήτων, μεταναστών και προσφυγόπουλων στα Ευρωπαϊκά σχολεία και την κοινωνία.Ο φορέας επιμόρφωσης ήταν η SHIPCON LIMASSOL LIMITED.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει δεχθεί ροές προσφύγων και μεταναστών τους οποίους και φιλοξενεί. Αυτή η μεγάλη ροή προσφύγων δημιουργεί πολλές άμεσες προκλήσεις σε διαφορετικά επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα εντός της χώρας μας, που αποτελεί τον κύριο δρόμο εισόδου τους στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη από αυτές τις προκλήσεις αποτελεί η ενσωμάτωση των προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η προοπτική διαχείρισης μιας διαπολιτισμικής τάξης καθώς και των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν (λεκτική και σωματική βία, φαινόμενα bullying, ρατσιστικές επιθέσεις κ.α.) εντείνουν το άγχος των εκπαιδευτικών του σχολείου μας για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι οι διδάσκοντες δεν είναι προετοιμασμένοι και καταρτισμένοι στο πώς θα μπορέσουν να υποδεχτούν σωστά τους πρόσφυγες μαθητές και πώς θα μπορέσουν να πείσουν τους υπόλοιπους μαθητές να τους αποδεχτούν και να τους συμπεριφερθούν κατάλληλα.
Η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που στη συνέχεια θα επιμορφώσουν άλλους συναδέλφους τους, ήταν κρίσιμη, ώστε να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί δεξιοτήτων διαχείρισης της ενσωμάτωσης των προσφύγων.Το επιμορφωτικό πρόγραμμα περιλάμβανε τεχνικές ενσυναίσθησης και κατανόησης της ψυχολογίας των προσφύγων και εκμάθηση δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων.
Το επιμορφωτικό σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, στον άξονα κινητικότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Επίσης, το 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 – Συμπράξεις για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών, Τομέας Σχολικής Εκπαίδευσης με αριθμό σύμβασης:2018-1-TR01-KA229-059667_5 και τίτλο: «Müzakereci-Arabulucu-Lider-Öğrenciler (Σχολική Διαμεσολάβηση – Μαθητές Ηγέτες)».
Ο θεσμός της Σχολικής Διαμεσολάβησης ή Διαμεσολάβηση Ομηλίκων είναι ένας τρόπος ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ συνομηλίκων μαθητών. Το πρόγραμμα υλοποιείται αποκλειστικά μεταξύ Σχολείων με τη συμμετοχή 6 Ευρωπαϊκών χωρών, με συντονίστρια χώρα την Τουρκία και συμμετέχουσες χώρες την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων, ανταλλαγή καλών πρακτικών, ενδιαφέρουσες δράσεις και συνεργασίες με εμπειρογνώμονες, φορείς και σχολεία.
Στόχος του προγράμματος είναι:
– Η υιοθέτηση καινοτόμων και ειρηνικών πρακτικών για την επίλυση των διαπροσωπικών διαφωνιών μεταξύ μαθητών
– Καταπολέμηση της βίας και υιοθέτηση εναλλακτικών δεξιοτήτων διαχείρισης των συγκρούσεων
– Καλλιέργεια δεξιοτήτων οικοδόμησης της ειρήνης, δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης, ενεργητικής ακρόασης, ενσυναίσθησης, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων κ.λ.π
– Βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των μαθητών
– Βελτίωση της κουλτούρας του σχολείου και αύξηση της ακαδημαϊκής επιτυχίας των μαθητών
– Έκδοση βιβλίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών στη σχολική διαμεσολάβηση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι ακόλουθες εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών:
1) ΒΛΑΪΚΟΥΔΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, ΠΕ87.04
2) ΚΑΛΑΘΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΠΕ87.02,
3) ΝΙΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΠΕ87.02,
4) ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΝΑ, ΠΕ02 μετέβησαν στην πόλη Zychlin της Πολωνίας, από 04-04-2019 έως και 11-04-2019, για τη δεύτερη διακρατική συνάντηση.
Ο Δ/ντής
Βασιλειάδης Αντώνιος