Tuesday, 24 December, 2024

«Το πέταξα στο ποτάμι, αλλά δεν το σκότωσα»! Τι δεν είδαν οι κοινωνικές υπηρεσίες για να σωθεί το βρέφος

Με την 29χρονη να παραδέχεται ότι έριξε το μωρό στο ποτάμι, αλλά με αναπάντητο το «γιατί» που προσδιορίζει και το κίνητρο της εγκληματικής ενέργειας

πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο φράγμα του Αλιάκμονα η αναπαράσταση του θανάτου του μικρού παιδιού.

Η 29χρονη περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι που έριξε το παιδί στο νερό αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να το σκοτώσει. Εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι το παιδί της δεν είναι νεκρό και ότι της κρύβουν την «αλήθεια». Στην ερώτηση γιατί το έκανε δεν έδωσε κάποια εξήγηση. Μετά την αναπαράσταση οδηγήθηκε και πάλι στην Ασφάλεια Βέροιας όπου κρατείται και αύριο αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για ψυχιατρική εξέταση μετά από απόφαση του Ανακριτή.

Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία πράξη που θα δρομολογήσει την περαιτέρω ποινική μεταχείριση της 29χρονης. Αφού όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στο MEGA και ο δικηγόρος της, πλέον είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και κανείς δεν μπορεί να την εξηγήσει όπως τη βίωσε μέσα στο διαταραγμένο της μυαλό η 29χρονη παιδοκτόνος.

«Το παιδί μου ζει»!

«Εγώ έριξα το παιδί μου στα νερά του Αλιάκμονα. Αλλά δεν είχα πρόθεση να το σκοτώσω. Δεν είχα σκοπό να πεθάνει. Νόμιζα ότι κάποιος θα το δει και θα το σώσει. Δεν πιστεύω ότι το παιδί μου πέθανε. Μου λένε όλοι ψέματα. Το παιδί μου ζει». Στα λόγια αυτά συμπυκνώνεται όλη η διαδικασία της αναπαράστασης στο φράγμα του Αλιάκμονα που κράτησε μία ώρα και σαράντα λεπτά παρουσία Ανακριτή και Εισαγγελέα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την όλη διαδικασία να βιντεοσκοπείται.

Η 29χρονη στάθηκε ξανά στο σημείο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το ίδιο, κόκκινο μπουφάν που φορούσε τη μοιραία εκείνη μέρα, όπως την κατέγραψαν οι κάμερες, με την κουκούλα στο κεφάλι και μάσκα στο πρόσωπο.

Έφτασε εκεί στις 10.05 το πρωί, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Την περίμεναν εισαγγελέας και ανακριτής για να αρχίσει η αναπαράσταση της τραγωδίας. Από την 29χρονη ζητήθηκε να υποδείξει βήμα-βήμα τα όσα έγιναν το μεσημέρι εκείνου του Σαββάτου. Από την στιγμή που έφτασε στο φράγμα του Αλιάκμονα και κατέβηκε από το ταξί, τη διαδρομή της με τα πόδια πάνω στο φράγμα, το σημείο που πέταξε το κοριτσάκι της στα παγωμένα νερά του ποταμού κι ύστερα το πώς έφυγε και εγκατέλειψε το ίδιο της παιδί μόνο του να πεθάνει αβοήθητο. Η περιοχή γύρω από το φράγμα είχε, από πολύ νωρίς το πρωί, αποκλειστεί από αστυνομικούς. Η εντολή που δόθηκε ήταν να μην πλησιάσει κανείς, προκειμένου η αναπαράσταση των όσο συνέβησαν στο φράγμα να πραγματοποιηθεί ανεπηρέαστα.

Η 29χρονη, επί μία ώρα και 40 λεπτά, περιέγραφε στις Αρχές τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού της. Η αναπαράσταση και η αυτοψία στον χώρο κρίθηκαν απαραίτητα, μιας και οι κάμερες ασφαλείας στο φράγμα δε λειτουργούν λόγω βλάβης, με συνέπεια οι κινήσεις της 29χρονης να μην έχουν καταγραφεί.

«Δεν υπήρξε ομολογία πρόθεσης»

«Ο κ. ανακριτής αποφάσισε να γίνει αναπαράσταση στο σημείο οπού έγινε το περιστατικό. Ενώ είχε τη δυνατότητα να αρνηθεί, η κατηγορούμενη εμφανίστηκε. Ανασκεύασε για πρώτη φορά, μετά από 7 ημέρες, τον τρόπο με τον οποίο το παιδί βρέθηκε στα νερά», σημείωσε ο κ. Αντώνης Μπιδέρης, δικηγόρος της 29χρονης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος της κατηγορούμενης, κατά τη σημερινή αναπαράσταση δεν υπήρξε ομολογία πρόθεσης, αλλά τα όσα περιέγραψε πλησιάζουν πάρα πολύ στο αρχικό κατηγορητήριο. Δηλαδή ότι η ίδια έριξε το βρέφος στα παγωμένα νερά αλλά αρνείται το στοιχείο της πρόθεσης, χωρίς όμως να επικαλείται και την περίπτωση ατυχήματος.

«Η κατηγορούμενη ανακάλεσε κάθε προηγούμενη κατάθεσή της και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο το βρέφος βρέθηκε στο νερό. Ως προς την πράξη είναι όσα ακούγονται. Ως προς την ανθρωποκτόνο πρόθεσή της δεν την αποδέχθηκε ποτέ», δήλωσε ο δικηγόρος της και τόνισε ότι περιμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που θα βγουν αύριο.

Τι δεν είδαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί το βρέφος

Κρίσιμη θεωρείται από τις Αρχές η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που θα δείξει αν η 29χρονη πάσχει από κάποια ψυχιατρική ή διανοητική νόσο.

Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Αλεξάνδρειας, του χωριού της και όλο το πανελλήνιο παραμένει συγκλονισμένο από τον τραγικό θάνατο του βρέφους στα νερά του Αλιάκμονα και η μητέρα του είναι ήδη προφυλακισμένη, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν θα μπορούσε αυτή η τραγωδία να αποφευχθεί. «Βεβαίως και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η τραγωδία αυτή. Εάν είχαμε άρτιους ψυχολόγους και ψυχιάτρους, να έχουν κοντά αυτό τον άνθρωπο και να τον παρακολουθούν» επεσήμανε η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή μιλώντας στο MEGA, ενώ η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου υπογράμμισε ότι η ευθύνη του κράτους, αλλά και των ανθρώπων του περιβάλλοντός της είναι μεγάλη.

Είχε νοσηλευτεί

Η 29χρονη ήταν μια γυναίκα που είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική τουλάχιστον δέκα φορές. Κι όμως, οι κοινωνικοί λειτουργοί που την επισκέπτονταν έκριναν ότι το άτομο αυτό ήταν ικανό να μεγαλώσει ένα παιδί. Ένα παιδί που το μεγάλωνε με τη βοήθεια της οικογένειάς της, καθώς δεν άφηνε τον πατέρα του παιδιού να το αναγνωρίσει.

Το ερώτημα για τη διαδικασία των επισκέψεων αυτών, βαραίνει πλέον από την τραγική απώλεια ενός βρέφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τελευταία συνάντηση της μητέρας με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τις επισκέψεις να μην είναι αιφνίδιες, αλλά να γίνονται με προκαθορισμένο ραντεβού ανά 2-3 μήνες. Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι ειδικοί, το βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό της 29χρονης επέβαλε παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση και μη προγραμματισμένες συναντήσεις, κάτι που αν είχε συμβεί ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να διερευνηθεί και το περιεχόμενο των συναντήσεων της 29χρονης με τις κοινωνικές υπηρεσίες. «Στο ερώτημα γιατί δεν της πήραν την επιμέλεια, η απάντηση είναι ότι διαρκώς υπήρχε μία βελτίωση και στο κλίμα και στη συμπεριφορά και στη σχέση με το παιδί. Αρχές Ιουλίου έγινε η πρώτη επίσκεψη. Αποτυπώνεται το «όλα καλά», μια κατάσταση καλή που δεν προμήνυε, τίποτα», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας. Την ίδια ώρα, συγγενείς και γείτονες αναφέρουν πως οι εκρήξεις της 29χρονης ήταν συχνές, ενώ το τελευταίο διάστημα φαινόταν ότι είχε σταματήσει, για μία ακόμη φορά, να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή.

in.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου