Στην ανατολική πλευρά του Καϊμάκτσαλαν στην Πέλλα, η Όρμα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά όπου ο «Σύλλογος Γυναικών Όρμα» κρατά ζωντανή την παράδοση!
Τόπος όμορφος, αυθεντικός και αναλλοίωτος στο χρόνο. Η περιήγηση στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχές πέριξ της γενέτειρας του μεγάλου στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρου, την αρχαία Πέλλα, δεν είναι απλώς απόδραση.
Είναι το τοπίο, η πλούσια βλάστηση, τα νερά, οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Αυτούς θα συναντήσει κανείς όταν ο δρόμος τους, τους οδηγήσει σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, την μικρή, αλλά ξεχωριστή Όρμα, που απέχει μόλις τρία χλμ. από τη γνωστή Λουτρόπολη Πόζαρ και 15 χλμ από την Αριδαία.
Είναι το μικρό ορεινό χωριό, το οποίο ο Μακεδόνας στρατηλάτης αγαπούσε πολύ, τόσο για τα κάστανα και τα κεράσια που παράγει η περιοχή, όσο και για το απόκοσμο δάσος της Όρμας, η αλλιώς «Μαύρο Δάσος». Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος από εκεί έκοβε ξύλα για να φτιάξει σάρισες, λίγο πριν ξεκινήσει για τις πολεμικές του εκστρατείες.
Σε αυτό το χωριό, την παράδοση κρατά ακόμη ζωντανή, και μιλούν ακόμη για τις αδυναμίες του Μακεδόνα βασιλιά, μια ομάδα γυναικών, απλών, καθημερινών ανθρώπων που, εκτός των άλλων, κατάφεραν να κάνουν την Όρμα, πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, από χώρες των Βαλκανίων, της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Φινλανδός, ο Βέλγος ακόμη και ο Τούρκος τουρίστας, αμέσως μετά το λουτρά που θα κάνει στα Πόζαρ, θα σπεύσει στην Όρμα για καλό φαγητό, με συνταγές που κράτησαν σαν φυλαχτό οι γιαγιάδες, και μαγειρεμένο με ντόπια προϊόντα, πιπεριές, σπαράγγια και μανιτάρια. Στη συνέχεια θα σταθεί στους πάγκους που έχουν στήσει στην πανέμορφη πλατεία του χωριού τα μέλη του «Συλλόγου Γυναικών Όρμα» με λογιών – λογιών καλούδια: γλυκά του κουταλιού, με κορυφαίο το γλυκό κάστανο, μαρμελάδες, τουρσιά, πάστες πιπεριάς και φυσικά νοστιμότατα ζυμαρικά, τραχανά και χυλοπίτες.
Η γυναικεία ψυχή του χωριού
Αναμφισβήτητα η ψυχή της Όρμας, είναι ο Σύλλογος Γυναικών που σήμερα αριθμεί 65 μέλη. Είναι από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται με το χορευτικό τμήμα, την κοινωνική τους, ανιδιοτελή προσφορά και κυρίως με τον καλλωπισμό του χωριού τους σε διάφορους δημόσιους χώρους.
«Ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια. Σκοπός μας ήταν να αποτελέσει ένα κίνητρο για να ξεφύγουν οι γυναίκες του χωριού από την καθημερινότητα τους και συγχρόνως να κάνουν πράγματα για να αξιοποιήσουν το χωριό. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλά, από έργα υποδομής, έως και εκδηλώσεις θεσμούς για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοσή μας» λέει στο makthes.gr η πρόεδρος του Συλλόγου, Σταυρούλα Κώστα. Μπορεί, όπως σημειώνει, να ακούγεται περίεργο για έναν Σύλλογο να κάνει έργα, γιατί χρειάζονται κονδύλια, αλλά ο Σύλλογος καταφέρνει να τα εξασφαλίζει. «Βρίσκουμε χορηγούς, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία, που υπάρχουν γύρω από το χωριό και από ανθρώπους που ζουν έξω και βοηθούν όσο μπορούν για την ανάπτυξη τους τόπου τους» υπογραμμίζει η ίδια.
Τι έκανε ο Σύλλογος; έφτιαξε την κεντρική γέφυρα του χωριού, που σήμερα είναι λειτουργική και καλαίσθητη, αφού οι γυναίκες φρόντισαν να τη… στολίσουν με δεκάδες γλάστρες με φυτά και λουλούδια, τη βρύση, που ήταν εγκαταλελειμμένη και στην ουσία την ξανάχτισε, βάζοντας πέτρες και άλλα υλικά για να ομορφύνει. «Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο και λειτουργικό κτήριο στα νεκροταφεία του χωριού, αναγκαίο για τις τελετές και για να εξυπηρετεί τις ανάγκες, προκειμένου οι κάτοικοι να μην αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλα διπλανά χωριά. Επίσης αναλαμβάνουμε την καθαριότητα του χωριού, το στολισμό του τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, με στόχο η Όρμα να προσελκύει ακόμα περισσότερους επισκέπτες» σημειώνει η πρόεδρος.
Μια στέγη σαν λαογραφικό Μουσείο
Το κτίριο όπου στεγάζεται ο Σύλλογος Γυναικών «Όρμας», είναι παραδοσιακό και παραχωρήθηκε από το δήμο, καθώς στο ισόγειο λειτουργεί το Αγροτικό Ιατρείο. Και αυτό διαμορφώθηκε με τις δυνάμεις των γυναικών του Συλλόγου. «Βάλαμε το μεράκι μας και καταφέραμε να το αξιοποιήσουμε, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του. Παράλληλα του δώσαμε τη μορφή ενός λαογραφικού μουσείου, καθώς συγκεντρώσαμε δεκάδες παραδοσιακές στολές και αντικείμενα της παράδοσης στη Μακεδονίας» αναφέρει η κα. Κώστα.
«Έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλές στολές, πάνω από 20, τις οποίες ανακαλύψαμε στα μπαούλα και τα σεντούκια των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και πολλές από αυτές είναι ηλικίας 50 και πλέον χρόνων. Τα κάνουμε όλα αυτά για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση μας και να την προβάλλουμε σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες» λέει με καμάρι η πρόεδρος και προσθέτει πως όλη αυτή η δραστηριότητα έδωσε στο Σύλλογο Γυναικών τη δυνατότητα να συνεργαστεί και με διάφορους λαογραφικούς συλλόγους που έρχονται και επισκέπτονται την Όρμα, όπως επίσης και πολλά σχολεία.
Το γλυκό κάστανο πρώτο στις προτιμήσεις
Τα πλέον δημοφιλή αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή είναι τα κεράσια και τα κάστανα. Για αυτό και το κάστανο φτιάχνεται από τις γυναίκες του χωριού ως γλυκό του κουταλιού, και πωλείται στους πάγκους που βρίσκονται τοποθετημένοι στην πλατεία. «Το χωριό έχει πολύ τουρισμό χειμώνα, καλοκαίρι και για αυτό το λόγο λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες, πολλοί χώροι με καλό φαγητό. Ο κόσμος που επιλέγει μια απόδραση στην Όρμα, το κάνει γιατί θα βρει ένα χωριό ορεινό, πανέμορφο, παραδοσιακό, βουτηγμένο στο πράσινο. Διαθέτει μια φυσική ομορφιά και πηγές με πολύ νερό» επισημαίνει η πρόεδρος, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο Μαύρο Δάσος που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Όρμα, ένα μέρος πολύ πυκνό σε έκταση και αρκετά δύσβατο. «Ο θρύλος λέει πως ήταν το αγαπημένο του Μέγα Αλέξανδρου γιατί από εκεί έκοβε ξύλα για να φτιάξει τις σάρισες (σ.σ. ακόντια μεγάλου μήκους) για τις εκστρατείες του» αναφέρει η κα. Κώστα
Τουρίστες από όλο τον κόσμο
Αυτήν την περίοδο, όπως εξηγούν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών, την περιοχή επισκέπτονται κυρίως άνθρωποι από τα ελληνικά νησιά, που δεν μπορούν να έρθουν άλλη εποχή, λόγω του αυξημένου τουρισμού. Συνδυάζουν τις διακοπές τους με τα λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται δίπλα από το χωριό στο δήμο Αλμωπίας, ενώ οι ξένοι έρχονται από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, Φινλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Τουρκία. «Κάθε Σαββατοκύριακο τα λεωφορεία με τουρίστες σχηματίζουν ουρές. Δεν μπορείτε να το φανταστείτε» τονίζει η κα. Κώστα, ενώ κληθείσα να απαντήσει ποιο φαγητό προτιμούν οι ξένοι, λέει πως είναι τα πιάτα με παραδοσιακές συνταγές. «Οι ξένοι αγαπούν τα ντόπια κρέατα, τις πίτες, τον τραχανά, τα σπαράγγια, τα τουρσιά και τα τυριά, ενώ από τον πάγκο ψωνίζουν μαρμελάδες, γλυκό του κουταλιού κάστανο και κεράσι και πολλά τουρσιά».
Για το ρόλο των γυναικών της περιοχής στην ανάπτυξη του τουρισμού μίλησε και ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος: «Οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την περιοχή και χάρη σε αυτές είναι ζωντανή η Όρμα και η παράδοσή της».
Επισημαίνει ότι ο Σύλλογος γυναικών έχει συμβάλει πολύ σημαντικά στη διατήρηση της παράδοσης και πως είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια που κάνουν οι φορείς για την τουριστική προβολή του Δήμου Αλμωπίας. «Ο τουρίστας μπορεί να δει τον ορεινό όγκο της περιοχής, τα ιαματικά λουτρά, το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν, την αρχαία Πέλλα» σημειώνει ο δήμαρχος και τονίζει πως ετησίως οι επισκέπτες στη λουτρόπολη του Πόζαρ φτάνουν το ένα εκατομμύριο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ