Την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017 και ώρα 10.00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας με χαρά φιλοξένησε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας
τη δράση του Δημοτικού Σχολείου Παραλίμνης, στο πλαίσιο προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ο εθελοντισμός και η ολυμπιακή του διάσταση» -1η Εκπαιδευτική Εθελοντική Δράση για Δότες Αίματος και Μυελού των Οστών».
Στόχος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Παραλίμνης, της Π.Ε. Πέλλας στον Αρχαιολογικό Χώρο ήταν η δημιουργία «κουλτούρας εθελοντισμού για την Υγεία» και «Αθλητικής ΠΑΙΔΕΙΑς» α) στο περιβάλλον του σχολείου, αλλά και β) σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας , τον Δήμο Πέλλας, την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων(Ο.Ε.Σ.Α) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, του Φορέα Υγείας «Σύλλογος Όραμα-Ελπίδα», τον Διοικητή στο Νοσοκομείο Πέλλας –Ιατρό, Αιματολόγο, Χρήστο Σμία, στην ομάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών του Γ.Π. Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, της Εθελοντικής ομάδας “ NOIAZOMAI” Δήμου Πέλλας, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, τους Ολυμπιονίκες της Ζωής (Αποστόλη Χαριτωνίδη) και σχολείων του Δήμου Πέλλας (το Δημοτικό σχολείο Πέλλας, το Γυμνάσιο Πέλλας το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Γιαννιτσών).
Το Ενημερωτικό μέρος του προγράμματος περιελάμβανε:
Ομιλία με θέμα «Ο ρόλος του αθλητισμού, της μουσικής και της φιλοσοφίας στη διαμόρφωση του ολυμπιακού πνεύματος» από την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Πέλλας, Αλεξάνδρα Σκίτσα.
Το Πολιτιστικό μέρος
Την παρουσίαση του προγράμματος από τους μαθητές (ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ»)
Το μήνυμα από τους Ολυμπιονίκες τις Ζωής (Αποστόλη Χαριτωνίδη, Έφη Βλάμη) που λόγω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Η πραγματική καταξίωση του αρχαίου ελληνικού Αθλητικού Πνεύματος αποκτά, κατά τον καλύτερο τρόπο, το πραγματικό νόημα στην προσπάθεια των αθλητών που αναγκάζονται να παλέψουν με σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως η λευχαιμία . Ο Αποστόλης Χαριτωνίδης Παγκόσμιος πρωταθλητής μεταμοσχευθέντων, Η Έφη Βλάμη, πρωταθλήτρια της ξιφασκίας με αμαξίδιο είναι από τα παιδιά που κατάφεραν να βγουν νικητές από αυτή τη μάχη.
Εκπροσωπώντας τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
– Ομιλία με θέμα «Εθελοντισμός για την αιμοδοσία και τον μυελό των οστών-Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δοτής μυελού των οστών» ,από τον Χρήστο Σμία, Ιατρού Αιματολόγου, στην ομάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών του Γ.Π. Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης και Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας.
– Παρουσίαση των δράσεων της Εθελοντικής ομάδας “ NOIAZOMAI” Δήμου Πέλλας.
Το Πρακτικό μέρος
- Τη συμμετοχή των μαθητών στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ-ΑΘΛΗΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:«ΠΑΙΔΕΙΑ» Πολιτισμός Αθλητισμός Ικανότητες Διαφορετικότητα Εκπαίδευση Ισότητα Αξίες».
Εμπνευσμένοι από τα Αθλητικά-Ολυμπιακά ιδεώδη οι μαθητές έστειλαν μηνύματα υπέρ του Αθλητισμού, του Περιβάλλοντος και του Ολυμπισμού δημιουργώντας σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας τον αθλητικός χώρο «ΠΑΙΔΕΙΑ». Χώρο αθλητικής-πολιτιστικής διαδρομής με μύηση σε μη διαδεδομένα στη χώρα μας Ολυμπιακά Αθλήματα σε σταθμούς
Στο πρακτικό μέρος υπήρξε αυθόρμητη η συμμετοχή φίλων, γνωστών και γονέων των μαθητών. Με τον συντονισμό του υπεύθυνου του προγράμματος εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής Μπαλάσκα Χρήστου μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς των τμημάτων των σχολείων που συμμετείχαν, ΌΛΟΙ παίζοντας και συμμετέχοντας στην συζήτηση με τους ειδικούς έμαθαν για τον Ολυμπισμό την Άθληση και την Ζωή .
Συμμετοχή των μαθητών σε ασκήσεις συγχρονισμού και συντονισμού τοποθετημένοι οι μαθητές στα χρώματα των πέντε ολυμπιακών κύκλων. Συνδέοντας την Άσκηση με τον Πολιτισμό, την Υγεία, το Περιβάλλον και την αξιοποίηση του Ελεύθερου χρόνου (σχόλη), έγιναν ΌΛΟΙ αγγελιοφόροι μηνυμάτων εθελοντισμού, μηνυμάτων αγάπης και αλληλεγγύης για τα δυνατά παιδιά που αγωνίζονται καθημερινά, προσπαθώντας να νικήσουν τον ισχυρό αντίπαλο, τον καρκίνο.
Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράσθηκαν διπλώματα για τη συμμετοχή των μαθητών και ενημερωτικά έντυπα για την προσφορά αίματος και τον τρόπο συλλογής μυελού των οστών.
Η αθλητική πολιτιστική γιορτή έκλεισε με τον Ολυμπιακό Ύμνο.
Μπαλάσκας Χρήστος (Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής)