Tuesday, 17 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών: Παρακολούθηση προγράμματος επιμόρφωσης στη Φλωρεντία

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA122,

με τίτλο: «Η ευημερία των μαθητών ως παράγοντας, κριτήριο και δείκτης επιτυχίας του σχολείου», το 1ο Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών συμμετείχε με επιτυχία σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης 36 ωρών στην Φλωρεντία της Ιταλίας, με τίτλο “Active Art: Understanding and Enjoying Art in the Classroom and Beyond”, από 2-6/09/2024. Το σεμινάριο διοργανώνεται από τον φορέα Teacher Academy.
Η επιλογή του συγκεκριμένου σεμιναρίου έγινε με τη λογική ότι η τέχνη αποτελεί έναν σημαντικότατο και ιδιαίτερης αξίας τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, η οποία, αν και συνεισφέρει ουσιαστικά στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και αποτελεί δρόμο για την επικοινωνία κάθε ατόμου με τον αληθινό εαυτό του και με τους άλλους ανθρώπους, αγνοείται συστηματικά, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οφείλουμε, όμως, να βρούμε τρόπους να την εντάξουμε στον χώρο του σχολείου, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και στην διδακτική διαδικασία αλλά κυρίως στη δημιουργία ενός κλίματος ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας, απαραίτητου για την ευημερία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
Οι τρεις συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν θεωρητικά μαθήματα για την Τέχνη και την Ψυχολογία της Τέχνης και το πώς μπορεί η καλλιτεχνική δημιουργία να βοηθήσει τους μαθητές να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα βαθύτερα συναισθήματά τους, θέτοντας έτσι τη βάση για να αποκτήσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους και να οικοδομήσουν σχέσεις ουσίας με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στόχος η αποφυγή και η αντιμετώπιση συγκρουσιακών καταστάσεων, η δημιουργία συμπεριληπτικού κλίματος, η προσπάθεια για τον εξωραϊσμό του σχολικού κτιρίου και των αιθουσών διδασκαλίας και εν τέλει η ευημερία των μελών της σχολικής κοινότητας.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εργαστήρια και ξεκινώντας από τη θέση ότι κανείς δε μαθαίνει ακούγοντας αλλά ενεργώντας, διδάχτηκαν τεχνικές τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν στις τάξεις διδασκαλίας, ώστε οι μαθητές να μπορούν να εκφράζονται και να συμμετέχουν στην μαθησιακή διαδικασία με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους και μαθαίνοντας με τον δικό τους προσωπικό τρόπο.
Οι τεχνικές αυτές αφορούσαν ποικίλες μορφές της Τέχνης: ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, δημιουργία και αφήγηση ιστοριών, θέατρο. Χρησιμοποιούμενες κατά περίπτωση μπορούν να ενισχύσουν το “οπλοστάσιο” των εκπαιδευτικών και να συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική μαθησιακή διαδικασία, δημιουργική και ενδιαφέρουσα για όλους τους συμμετέχοντες.
Το πρόγραμμα περιείχε, επίσης, πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ, κάποιες από τις επισκέψεις που οργανώθηκαν από την διδάσκουσα ήταν ενταγμένες στο πλαίσιο των μαθημάτων και αποτελούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για τη διδασκαλία. Κάποιες άλλες αποτελούσαν επαφή με το ωραίο και την πλούσια πολιτιστική παράδοση, στην πανέμορφη αναγεννησιακή πόλη της Φλωρεντίας.
Οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί έμειναν ικανοποιημένες από το σεμινάριο και ετοιμάζουν την επιμορφωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και σε δεύτερο χρόνο τη διάχυση των αποτελεσμάτων της κινητικότητας στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης των Γιαννιτσών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου