Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πάνω από 100 δήμοι της χώρας είναι σε οριακά επίπεδα στα οικονομικά τους
Με λουκέτο απειλούνται οι δήμοι της χώρας, λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης κατά 220 εκατ. ευρώ το 2017, τη χαμηλότερη των τελευταίων ετών.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ από την Πέμπτη έως το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο επίκεντρο του οποίου αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πάνω από 100 δήμοι της χώρας είναι σε οριακά επίπεδα στα οικονομικά, ενώ προειδοποίησε με σύγκρουση με την κυβέρνηση εάν δε προχωρήσει σε αλλαγές. «Εάν δεν υπάρχει στο διάλογο, από την άλλη πλευρά ουσιαστικός λόγος, τότε πολίτες, και αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού ενιαία θα πάμε σε σύγκρουση και αυτό θα αποτελεί πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Πατούλης. Ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ δε θα επιτρέψει να κινδυνέψουν οι δήμοι και να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικές ενέργειες. Όπως εξήγησε ο κ. Πατούλης, «στην Ευρώπη το 11,4% του ΑΕΠ πηγαίνει στους δήμους, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2,3%». Κάλεσε την κυβέρνηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ να ανοίξει τα χαρτιά της. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δε μπορεί να παριστάνουν τους κωφούς. «Η θεσμική βελτίωση του Καλλικράτη μεταφέρεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό το νομοσχέδιο το οποίο δεν ψηφίζεται για να βελτιωθούν πολλά ζητήματα» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.
Στην αναμόρφωση του «Καλλικράτη» μετά από έξι χρόνια εφαρμογής αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση να φέρει πόρους και αρμοδιότητες στους δήμους και στις περιφέρειες. «Το συνέδριο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα και την Αυτοδιοίκηση. Έρχεται να ανοίξει τη συζήτηση για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την αναμόρφωση του θεσμού του Καλλικράτη. Έχουμε τη γνώση του τι λειτουργεί σωστά και τι πρέπει να διορθωθεί», τόνισε.
Όπως τόνισε, «η αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στην σταθερότητα, στην αποτελεσματικότητα (απορροφητικότητα ΕΣΠΑ). Αν δεν ήταν οι δήμοι και οι Περιφέρειες η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα». «Εάν η υπόθεση των αστικών συγκοινωνιών ήταν ευθύνη των δήμων και της περιφέρειας θα φτάναμε σε αυτή την τραγωδία; Εάν το μετρό ήταν ως έργο στην ευθύνη της περιφέρειας θα είχαμε φτάσει να είναι το γεφύρι της Άρτας; Εάν το αεροδρόμιο Μακεδονία ήταν στην ευθύνη μας, θα κινδυνεύαμε να τιναχθεί η τουριστική περίοδος στον αέρα; Όχι θα είχαν όλα τρέξει και λυθεί νωρίτερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
Την ερχόμενη Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες του τριήμερου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν σε ειδικές θεματικές ενότητες ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά των Δήμων και η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην τοπική ανάπτυξη, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούν οι Δήμοι, αλλά και η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών. Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα κατατεθούν ως θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο διάλογο που έχει ανοίξει για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
voria.gr