Wednesday, 25 December, 2024

70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ

H Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε με επιτυχία, την Κυριακή στις 11π.μ. στο “Ξενιτίδειο” Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας

την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Χαιρετισμό στην Εκδήλωση απεύθυνε ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης στην εκδήλωση η Γραμματέας της ΤΟ Πέλλας, Καίτη Χατζηβασιλειάδου έδωσε σε δύο μαχητές του ΔΣΕ ένα Αναμνηστικό του ΚΚΕ . Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε  έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με ειδικά αφιερώματα στη δράση του ΔΣΕ, αλλά και φωτογραφικό υλικό από τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Χαβατζάς ανέφερε

“Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες,

Η εκδήλωση, της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας του ΚΚΕ, αποτελεί έναν ακόμα σταθμό στην πορεία προς τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πορεία εορτασμού των 100 χρόνων ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και θα κορυφωθεί το 2018. Μέσα σε αυτό το διάστημα επιδιώκουμε να σφυρηλατήσουμε ισχυρότερους δεσμούς με την εργατική τάξη και το Λαό μας, να συνδέσουμε ακόμα πιο βαθιά και πιο στέρεα το χθες με το σήμερα, με την εποχή μας, που μας καλεί σε σκληρές και μεγάλες αναμετρήσεις.

Στόχος μας να φέρνουμε στην επιφάνεια τις δοξασμένες στιγμές του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, τις μεγάλες ταξικές συγκρούσεις.

Μελετάμε, συζητάμε, βγάζουμε συμπεράσματα, διδασκόμαστε από όλη αυτή τη μεγαλειώδη πορεία, με τις νίκες, τις μεγάλες κατακτήσεις, τις ήττες και τα πισωγυρίσματα. Συνεχίζουμε πάντα κάτω από τις ίδιες σημαίες και πάντα κάτω από τον ίδιο σκοπό, μελετώντας συνεχώς τις εξελίξεις.

Συνεχίζουμε πυκνώνοντας τις γραμμές μας και γιγαντώνουμε την απόφασή μας να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η εργατική τάξη, όλα τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, με το ΚΚΕ μπροστά, ηγέτη αυτού του αγώνα για μεγάλες νίκες για ριζικές ανατροπές. Σήμερα, μέσα και από αυτό το ντοκιμαντέρ, τιμάμε τη μεγάλη στρατιά των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, τους μαχητές που βρίσκονται σήμερα εδώ και αποτίουμε φόρο τιμής στους τιμημένους νεκρούς μας.

Οι εικόνες του ντοκιμαντέρ, από το αρχείο του Κόμματος, είναι πολύ αποκαλυπτικές και αποδεικνύουν την ιστορική αλήθεια και ολόκληρο το μεγαλείο του ΔΣΕ. Να σημειώσουμε εδώ  την τεράστια σημασία που έχει για το Κόμμα μας το αρχειακό υλικό. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τόσα πράγματα χωρίς την ύπαρξη του.

Έχει, επομένως, μεγάλη αξία και για τις μελλοντικές γενιές η συντήρηση του, η συνεχής συμπλήρωση του, σε ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό.

Να τονίσουμε ότι παρά τα 70 ολόκληρα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του, αλλά και τα 67 χρόνια από την ήττα, ο ΔΣΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αποδεικνύεται ότι η εμφάνιση και η δράση του ΔΣΕ δεν ήταν μια παρέκκλιση από την ιστορική εξέλιξη.

Ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης και η κορύφωσή της στη συγκεκριμένη περίοδο. Οι επιλογές που είχαν τεθεί τότε μπροστά στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύ συγκεκριμένες:

Υποταγή ή αντεπίθεση.

Τις αλυσίδες ή τα όπλα.

Η αντιπαράθεση όμως αυτή δεν αφορά μόνο τόσο το παρελθόν αλλά κυρίως το μέλλον. Η διασφάλιση και διαιώνιση της εξουσίας της αστικής τάξης που κάνει ότι μπορεί για να συσκοτίσει και να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και τις αιτίες της ταξικής αναμέτρησης ’46-’49, απαιτεί υποταγή και σήμερα. Σχεδιάζουν προληπτικά και κατασταλτικά την αντιμετώπιση της ταξικής πάλης.

Φοβούνται και ξορκίζουν την κορύφωση της ταξικής πάλης, γιατί θέλουν το λαό φοβισμένο, υποταγμένο και ανήμπορο μπροστά στις συνέπειες των αντιφάσεων, της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού ή να αρκεστεί στην αδιέξοδη πάλη της δήθεν “επιδιόρθωσής” του. Όμως ένα πρέπει να γνωρίζουν, ότι οι ανυπότακτοι, οι επαναστάτες, οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης, δεν υποχώρησαν μπροστά στις δυσκολίες, δεν έκαναν πίσω, δεν προσκύνησαν.   Όπως δεν λύγισε η σ/σα μας, η δασκάλα Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη και οι υπόλοιποι σύντροφοι της.

Ιστορικά και σε σχέση με την περιοχή μας να αναφέρουμε τα εξής: Κατά την διάρκεια της 3χρονης εποποιίας του, ο ΔΣΕ είχε δράση σε ολόκληρη τη χώρα.

kke2

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε μια από τις πρώτες περιοχές όπου συγκροτήθηκαν αντάρτικες ομάδες το 1946. Οι ομάδες αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα του σκληρού κυνηγητού και της τρομοκρατίας που είχε εξαπολύσει η άρχουσα τάξη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Τα όργανα που ανέλαβαν να δράσουν εναντίον της πλειονότητας του ελληνικού λαού, είτε κρατικά είτε «παρακρατικά» ήταν δοκιμασμένα στην αντικομμουνιστική δράση, ήδη από την περίοδο της κατοχής. Οι πρώτες ανταρτοομάδες δημιουργούνται από καταδιωκομένους αγωνιστές, είχαν αρχίσει να συγκροτούνται ήδη από τα τέλη του 1945 – αρχές 1946 και αποτέλεσαν στη συνέχεια το σκελετό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μια από αυτές τις ομάδες με πρωτοπόρους που συγκρότησαν ένοπλες ομάδες ανταρτών στην Κεντρική Μακεδονία ήταν και αυτή στο Νομό Πέλλας, που δημιουργήθηκε στο Καϊμακτσαλάν, στην οποία συμμετείχε και η Μίρκα που συνελήφθη το 1946 και εκτελέστηκε στις 26 Ιούλη 1946 μετά από την θανατική της καταδίκη από το Έκτακτο Στρατοδικείο στα Γιαννιτσά. Πρόσφατα η Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ ανέδειξε τη δράση της, τιμώντας τα 70 χρόνια από την εκτέλεση της. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε από τον ελληνικό στρατό. Αρχικά η ένοπλη δράση των ανταρτοομάδων στράφηκε κυρίως κατά των συμμοριών και της τρομοκρατίας της Χωροφυλακής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και αναφορές του Γενικού επιτελείου Στρατού κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλης –  Ιούνης του 1946 έγιναν 72 συγκρούσεις.

Από αυτές οι 27 ήταν στη Μακεδονία – Θράκη. Στις 12 Μάρτη 1946 και 22 Μάρτη 1946 σύγκρουση στην περιοχή της ‘Έδεσσας. Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται οι παρακάτω δυνάμεις:  Χαλκιδική 250, Νιγρίτα – Σέρρες 150, Κιλκίς 70, Πάικο – Καϊμακτσαλάν 350, Βέρμιο 250, Πιέρια Όλυμπος 350.

Η διάρθρωση του ΔΣΕ από το Δεκέμβρη του 1946 στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει αρχικά το Αρχηγείο Περιοχής Μακεδονίας Θράκης το οποίο με απόφαση του Γενικού Αρχηγείου χωρίζεται στις 22 Δεκέμβρη 1946 σε δύο Αρχηγεία, το Αρχηγείο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και το Αρχηγείο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στη συνέχεια το Αρχηγείο Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας χωρίζεται σε Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας και Αρχηγείο Δυτικής Μακεδονίας.

Το Αρχηγείο Κεντρικής Μακεδονίας:

Δρούσε στις περιοχές  των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Χαλκιδικής και κάλυπτε τα βουνά από τα Πιέρια, το Πάικο και το Μπέλλες μέχρι Κρούσια – Κερδύλια – Χολομώντα.

Η 24η Ταξιαρχία ήταν η ανεξάρτητη Ταξιαρχία Καϊμακτσαλάν. Με τις δυνάμεις αυτές, υστερώντας σημαντικά, τόσο αριθμητικά όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού ο ΔΣΕ έδωσε μια σειρά ηρωικές μάχες, σε όλες τις περιοχές της Κ. Μακεδονίας υποχρεώνοντας τον κυβερνητικό στρατό να αιμορραγεί συνεχώς και να κρατάει σημαντικές δυνάμεις στα αστικά κέντρα. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του λαϊκού κινήματος όταν αυτό παλεύει με όλα τα μέσα και με ταξικά κριτήρια, για την εξουσία, είναι ανεξάντλητες. Για το Κόμμα μας,  η πείρα της δεκαετίας ’40 – ’49 είναι πολύτιμη. Το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, με το Λαό οπλισμένο και κυρίαρχο, οδηγήθηκε δυστυχώς σε συμβιβασμούς και παραχωρήσεις απαράδεκτες.

Στο όνομα της «δημοκρατικής ομαλότητας» και της «εθνικής ενότητας», παρέδωσε την εξουσία στην αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Η έστω και καθυστερημένη συγκρότηση του ΔΣΕ, κυριολεκτικά έσωσε την τιμή του επαναστατικού κινήματος, του ΚΚΕ, μας προφύλαξε από την υποταγή και την ενσωμάτωση. Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, που έφερε πολλές φορές την αστική τάξη σε δύσκολη θέση, είναι η απόδειξη πως αν έγκαιρα και αποφασιστικά ξεκινούσε η ένοπλη πάλη, έχοντας στο επίκεντρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα μπορούσε να είχε νικήσει.

Αντλώντας διδάγματα από την ιστορική πείρα αυτής της περιόδου, το Κόμμα μας επεξεργάστηκε τη στρατηγική του και την εμπλουτίζει διαρκώς. Προετοιμάζει, διαπαιδαγωγεί διαρκώς την πρωτοπορία για να οδηγήσει στην τελική νίκη, τον τελικό σκοπό, την εργατική τάξη.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί το Κόμμα μας, το ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ, ποτέ δεν έκανε πίσω. Ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας, ποτέ δε βοήθησε το σύστημα παίρνοντας μέρος στην καπιταλιστική διαχείριση. Δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στρατηγικό του στόχο, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Είμαστε διπλά υπερήφανοι για το Κόμμα μας, για την ιστορία του, για την προσφορά του, για τις στρατιές ηρώων που ανέδειξε και διαπαιδαγώγησε μέσα από τις γραμμές του.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος μας, καθώς μαζί με το Κυριακάτικο Ριζοσπάστη,  δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι Θέσεις για το 20ο Συνέδριο του Κόμματος μας που θα γίνει από 30 Μάρτη έως  2 Απρίλη του 2017.

Το σύνθημα του Συνεδρίου μας «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία – το σοσιαλισμό» αποτελεί τον οδηγό για τη μεγάλη εξόρμηση διάδοσης του Ριζοσπάστη, που η επιτυχία της θα αφήσει παρακαταθήκη για όλη την προσυνεδριακή διαδικασία. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, και εδώ στη Πέλλα, οργάνωσαν έγκαιρα το σχεδιασμό τους, ώστε να είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες,  οι νέοι και οι νέες που σε κάθε πόλη και χωριό θα πάρουν τον «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις. Προϋπαντούμε το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, με ένα ολόπλευρο και πολύπλευρο ιδεολογικό -πολιτικό- οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως κόμμα της επαναστατικής ανατροπής. Κόμμα ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Κόμματος, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία”.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ

70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου