Χιλιάδες θανατώσεις βοοειδών στη Μακεδονία
Περισσότερα από 6.000 βοοειδή έχει «θερίσει», μέχρι στιγμής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ιός της οζώδους δερματίτιδας, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στους άτυχους κτηνοτρόφους, που έπεσαν θύματα της ασθένειας, αλλά και στην τοπική κτηνοτροφία, που είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην περιοχή.
Στο νομό Πέλλας θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και πρόκειται να θανατωθούν άλλα 210, ενώ σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή θα θανατωθούν άλλα 500. Αυτό ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του τοπικού περιφερειακού συμβουλίου, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ενημερώνοντας το σώμα για την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή σε σχέση με την επέκταση της οζώδους δερματίτιδας.
Μάλιστα σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία θανάτωσης ζώων στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας λόγω της οζώδους δερματίτιδας.
Στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και εντός της εβδομάδας θα θανατωθούν άλλα 400. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ο κ. Παπάς γνωστοποίησε, ότι στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1115, στις Σέρρες 3017 και στο Κιλκίς 25 ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, ωστόσο έγιναν εμβιολιασμοί.
Ο κ. Παπάς τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας που είναι το 70% του ζωικού κεφαλαίου όλης της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι το 20% του ζωικού κεφαλαίου της Χαλκιδικής έχει θανατωθεί, γεγονός που αποτελεί μεγάλη απώλεια και έδωσε εύσημα στους ιδιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι με δικά τους έξοδα προμηθεύτηκαν 80 με 90.000 εμβόλια και, όπως είπε, δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους. Σημείωσε επίσης ότι και η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί εμβόλια με δικούς της πόρους και μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο της ζήτησε να δώσει κάποια εμβόλια και σε άλλες περιφέρειες. Εισήγηση για το θέμα παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μούρνος προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή εμβολιασμών σε όλη τη χώρα, την εντατικοποίηση των αεροψεκασμών και των προγραμμάτων απεντόμωσης της περιφέρειας, την παρέμβαση στην Ε.Ε, ώστε να ασκήσει πιέσεις στις γειτονικές χώρες για να εφαρμόσουν προγράμματα εμβολιασμών του ζωικού τους κεφαλαίου, την μέριμνα για την επαρκή προμήθεια εμβολίων και τη λειτουργία διακρατικού κέντρου παρακολούθησης μεταδοτικών ζωονόσων.
Από την πλευρά της παράταξης «Περιφέρεια πρωταθλήτρια» ο Θανάσης Μπασδάνης αναφέρθηκε στις οικονομικές διαστάσεις του θέματος και τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου, ενώ για ανεπάρκεια πόρων έκανε λόγο ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από την «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα». Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή» επισήμανε ότι «η μνημονιακή υποτέλεια απέναντι στα συμφέροντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών οδήγησαν αυτή τη στιγμή την ασθένεια να καλπάζει».
Την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων ζήτησε ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», οι οποίοι πρότειναν να ασκηθούν πιέσεις από την Ελλάδα στην ΕΕ για την ασθένεια της οζώδους δερματίτιδας, ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.