Friday, 24 January, 2025

Άμεση πρόσβαση των ηλικιωμένων σε δημόσιες υπηρεσίες μέσω smartphone από την Περιφέρεια

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για smartphones και tablets, που είναι ό,τι πιο σύγχρονο στην παροχή βοήθειας στα άτομα της τρίτης ηλικίας, παρουσίασε σήμερα στο 12ο ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης

ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Πρόκειται για την εφαρμογή HealthYes!, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Mobile Age, που δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους, που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές, να έχουν εξατομικευμένη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτά δεδομένα.
«Στόχος μας με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mobile Age είναι οι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Με την εφαρμογή HealthYes!, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, εδώ στη Θεσσαλονίκη, οι χρήστες από το κινητό τους τηλέφωνο μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες εύκολα και αποτελεσματικά. Έτσι θα περιοριστεί η ταλαιπωρία τους, θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο και πιο σύγχρονο τρόπο άνθρωποι με προβλήματα υγείας και θα μπορέσουν να είναι πιο αυτόνομοι και αυτοεξυπηρετούμενοι σε μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κοντά στην τρίτη ηλικία, με πράξεις, με έργο, ενισχύοντας τις δομές υποστήριξης και φροντίδας, τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες δράσεις, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας και να πάψουν να θεωρούν τον εαυτό τους στο περιθώριο της κοινωνίας, αλλά αντίθετα να συνεχίσουν να αισθάνονται ενεργό και πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας, που έχει πολλά ακόμη να προσφέρει», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Το ευρωπαϊκό έργο Mobile Age, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνεται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και συντονιστής του είναι το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (Ηνωμένο Βασίλειο). Μέσω του Mobile Age δημιουργήθηκαν ηλεκτρονικές εφαρμογές, βασισμένες σε ανοιχτά δεδομένα, που βοηθούν τους ηλικιωμένους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες εύκολα και αποτελεσματικά. Οι εφαρμογές αναπτύχθηκαν εκτός από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες τρεις επιλεγμένες περιοχές – πιλότους, το Λάνκαστερ, τη Βρέμη (Γερμανία) και τη Σαραγόσα (Ισπανία).
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το Mobile Age (άρχισε το 2016 και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο Ιανουάριο) είναι:
-Οι πολίτες ώριμης ηλικίας να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες.
-Οι πολίτες ώριμης ηλικίας να έχουν άμεση στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
-Υποστήριξη της ιδέας για διαρκή και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
-Ενεργός γήρανση – δημιουργία κοινότητας φιλικής προς τους ηλικιωμένους.
-Αύξηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών – πολιτών.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με συντονιστή το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε πέντε εργαστήρια με ομάδα πολιτών ώριμης ηλικίας, μελών των ΚΑΠΗ. Το ΑΠΘ (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) δημιούργησε την εφαρμογή, όπως προτάθηκε και διαμορφώθηκε μέσα από τα εργαστήρια αυτά με τη διαρκή και ενεργό συμμετοχή της ομάδας. Η εφαρμογή HealthYes! παρέχει επίσης πληροφορίες για γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακεία σε περιοχή που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης, δίνοντας γρήγορα στοιχεία για εφημερίες, οδηγίες πρόσβασης και τρόπους επικοινωνίας.
Η εφαρμογή θα παρέχεται δωρεάν και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε «έξυπνη» συσκευή (smartphone, tablet). Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προμηθεύτηκε tablet στα οποία εγκαταστάθηκε και ελέγχθηκε η εφαρμογή από το Πανεπιστήμιο. Τα 13 tablet παραχωρήθηκαν σε ισάριθμα μέλη της ομάδας, προκειμένου να συνεχισθεί και να ενισχυθεί η χρήση της εφαρμογής. Ένα tablet θα παραμείνει στη διάθεση του ΚΑΠΗ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε άλλο χρειαστεί.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου