Υπόθεση με πολλά ερωτήματα είναι η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός μοναχικού καθηγητή, που πρώτοι αντιλήφθηκαν οι μαθητές του
καθώς δεν δικαιολογείται από προφανείς λόγους.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο καθηγητής Αγγλικών Τάκης Παπαχρήστου είχε ολοκληρώσει τον προγραμματισμό των επόμενων μαθημάτων και, εκεί που όλα έδειχναν φυσιολογικά, χάθηκε από προσώπου γης.
Το «Φως στο τούνελ» ερεύνησε την περίεργη αυτή υπόθεση, που θυμίζει σε πολλά σημεία της τη συγκλονιστική ιστορία του καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη. Κοσμοπολίτης και πολυταξιδεμένος σε όλον τον κόσμο και σε στενή σχέση με τη φύση, όπου του άρεσε να απομονώνεται για να στοχάζεται, όπως τον περιγράφουν, ο Τάκης Παπαχρήστου αποφάσισε στα 35 χρόνια του να μεταναστεύσει στον Καναδά, όπου σπούδασε και εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου.
Ο αγνοούμενος καθηγητής περπατούσε σχεδόν καθημερινά στου Φιλοπάππου καθώς πρόσεχε τη φυσική του κατάσταση, ενώ έτσι «καθάριζε» και τη σκέψη του. Η στενή σχέση του με τους μαθητές του, η ανάγκη του για απομόνωση και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση είναι συμπτώσεις που παραπέμπουν στην περίπτωση του καθηγητή Λιαντίνη. Ωστόσο, δεν είχε δείξει κάτι που να αφήνει υπόνοιες ότι είχε την ίδια τραγική κατάληξη…
Ο Δημήτρης Λιαντίνης
Όπως αποκάλυψε στο «Τούνελ» ένας από τους μαθητές του, τα ίχνη του χάθηκαν λίγες μέρες μετά την επιστροφή του από τις Σέρρες. Εκεί είχε πάει για λίγες μέρες, προκειμένου να απομονωθεί σε ένα δάσος όπου βρήκε το ησυχαστήριό του με μόνη συντροφιά τη φύση, χωρίς να πάρει μαζί του ούτε κινητό. Οι μαθητές του κινητοποιήθηκαν πρωτίστως επειδή δεν είχε στενούς συγγενείς και τον αναζήτησαν σε όλα τα νοσοκομεία.
«Τον είχα σαν δεύτερο πατέρα μου. Στην αρχή από την Αστυνομία δεν με άφηναν να κάνω εγώ τη δήλωση εξαφάνισης, γιατί δεν είμαι συγγενής του. Μετά από αρκετές προσπάθειες, αφού πέρασε ο καιρός και τους εξήγησα την κατάσταση, το δέχτηκαν…» είπε ο μαθητής του στην κάμερα της εκπομπής.
Μια πληροφορία που έφτασε στην εκπομπή αναφέρεται σε έναν άνδρα ο οποίος γυμναζόταν καθημερινά το καλοκαίρι σε στάδιο της Νάξου. Εκτός από την περιγραφή, κοινό στοιχείο είναι ότι ο άνδρας κούτσαινε, όπως και ο καθηγητής, λόγω ενός ατυχήματος που είχε προτού εξαφανιστεί. Στις αρχές Ιουλίου οι γείτονες του άφαντου καθηγητή στα Πετράλωνα ανησύχησαν λόγω δυσοσμίας που προερχόταν από το διαμέρισμά του. Όμως, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι εκείνος έλειπε σαν κάτι ξαφνικό να τον έβγαλε από το σπίτι και η μυρωδιά προερχόταν από χαλασμένα τρόφιμα.
Ακόμη ένα περίεργο στοιχείο είναι ότι ο ίδιος προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο σε μια αινιγματική κίνηση. Διέγραψε τη φωτογραφία προφίλ από τη σελίδα του στο facebook και την άφησε κενή, διατήρησε όμως το φόντο που είναι μια εικόνα του ίδιου από τα χρόνια του στον Καναδά!
Η εξαφάνιση και ο θάνατος του Σπαρτιάτη φιλόλογου στον Ταϋγετο που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουνίου 1998 όταν ο καθηγητής Δημήτρης Λιαντίνης, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους νεοέλληνες στοχαστές, χάθηκε για πάντα στον Ταΰγετο.
Η εξαφάνισή του συγκλόνισε το πανελλήνιο και άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που ένας τόσο αγαπητός και πετυχημένος φιλόλογος προετοίμασε με λεπτομέρεια τον θάνατό του, όπως αποδείχθηκε. Εκείνο το πρωινό μπήκε στο αυτοκίνητό του και ταξίδεψε μέχρι τη Σπάρτη. Από εκεί κάλεσε έναν ταξιτζή να τον μεταφέρει στον Ταΰγετο. Μόλις έφτασαν, ο καθηγητής τού ζήτησε να κάνουν παρέα ένα τελευταίο τσιγάρο.
Χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια από εκείνη τη μέρα για να βρεθεί η σορός του Δημήτρη Λιαντίνη κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, στον Ταΰγετο. Ο καθηγητής ήταν κρυμμένος σε μια κοιλότητα του εδάφους που ήταν φραγμένη από πέτρες, γεγονός που δυσχέρανε το έργο των Αρχών για τον εντοπισμό του.
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το μέρος όπου κειτόταν το πτώμα του καθηγητή ήταν ο συγγενής του Παναγιώτης Νικολακάκος, ο οποίος οδήγησε στη σπηλιά τη σύζυγο του Λιαντίνη και την κόρη τους Διοτίμα. Επρόκειτο για τον μοναδικό άνθρωπο που γνώριζε πού βρισκόταν ο καθηγητής, ωστόσο είχε δεσμευτεί να μην το αποκαλύψει προτού περάσουν επτά χρόνια από την ημέρα της εξαφάνισης.
Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τον σκελετό του Λιαντίνη δεν κατάφερε να εξακριβώσει τα αίτια, ούτε και την ακριβή ημερομηνία του θανάτου. Το αποχαιρετιστήριο γράμμα που άφησε στην κόρη του Διοτίμα, και στο οποίο της μιλούσε για τον οικειοθελή θάνατό του, φανερώνει πως ο καθηγητής έβαλε τέλος στη ζωή του εν πλήρει συνειδήσει.
«Διοτίμα μου, Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι» έγραψε και χάθηκε για πάντα, αφήνοντας πίσω του ένα εναλλακτικό φιλοσοφικό έργο.