Wednesday, 25 December, 2024

Έτοιμη να δεχτεί κόσμο η εκκλησία στο Τατόι. Το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος

“Το κοιμητήριο στο Τατόι ανήκει στο ελληνικό κράτος”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με το Τατόι, με αφορμή την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα και την έλευση μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων.

Όπως είπε, όλο το 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού δούλευαν συστηματικά ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα από την περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Επίσης, εξήγησε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο και, παράλληλα, ο περιβάλλων χώρος θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση και θα έχουν γίνει οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

Η υπουργός διευκρίνισε πως το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος, επομένως η οποιαδήποτε μέριμνα ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Μέσα σε δύο μέρες έγινε ό,τι δεν έγινε έναν ολόκληρο χρόνο. Τι συμβαίνει τελικά στο Τατόι και ποια η ευθύνη της υπουργού Πολιτισμού; Και πώς μπορούν να δικαιολογηθούν τα αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ;

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά πέντε βασιλείς θα δώσουν το “παρών” στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στο Τατόι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και οι εργασίες στην περιοχή, όπου και έχουν σπεύσει όλοι οι αρμόδιοι και προσπαθούν να την καθαρίσουν απομακρύνοντας τα εναπομείναντα καμένα από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ανέφερε πως “όταν ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου. Η εκκλησία είναι συντηρημένη, είναι απολύτως έτοιμη για να δεχθεί κόσμο, ο οποίος θέλει να προσκυνήσει, και ο περιβάλλων χώρος, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, τη Δευτέρα το πρωί, θα είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση ενός βουνού, το οποίο έχει καεί, και έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες διευθέτησης του χώρου, ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει τον χώρο της ταφής, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα”.

Ένας αστυνομικός κλείνει την κεντρική είσοδο στο Τατόι. Εκεί, έπρεπε να πεθάνει ο Τέως για να καθαριστεί με τρόπο “μαγικό” ο χώρος. Γιατί ό,τι δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο, έγινε τελικά μέσα σε δύο ημέρες.

Ένας αστυνομικός κλείνει την κεντρική είσοδο στο Τατόι. Εκεί, έπρεπε να πεθάνει ο Τέως για να καθαριστεί με τρόπο “μαγικό” ο χώρος. Γιατί ό,τι δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο, έγινε τελικά μέσα σε δύο ημέρες. 

Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε πως το ΥΠΠΟΑ και πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έκαναν όλο το 2022 μια τιτάνια προσπάθεια απομάκρυνσης των χιλιάδων καμένων κορμών. Έπρεπε, όμως να πεθάνει ο Τέως για να καθαριστεί με τρόπο “μαγικό” ο χώρος. Γιατί ό,τι δεν έγινε μέσα σε ένα χρόνο, έγινε τελικά μέσα σε δύο ημέρες. Και ο χώρος, όχι μόνο καθαρίστηκε, αλλά στρώθηκε και χαλίκι στο μονοπάτι απ’ όπου θα περάσει η πομπή. Έπρεπε να καταφθάσουν και πέντε βασιλείς για να πάρει μπρος η μηχανή, που ένα χρόνο τώρα -προφανώς- ήταν στο ρελαντί. Και το λέμε αυτό γιατί οι φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα από τον χώρο πριν λίγες μέρες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές ήταν.

Τι συμβαίνει όμως στο πρώην Βασιλικό Κτήμα, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, που η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές της εξαγγελίες και διατυμπανίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα την σπουδαία ανάπλαση που επίκειται; Υπάρχει πρόοδος στις εκεί εργασίες και τι τελικά έχει μείνει “όρθιο” σε αυτήν την καμένη γη; Γιατί γεγονός είναι πως και ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος και τα περιφερειακά κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ οι καταστροφές δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Μαύροι, καμένοι κορμοί είναι στη θέση του καταπράσινου δάσους, που δε θυμίζει σε τίποτα την παλιά αίγλη.

Και μπορεί η Λίνα Μενδώνη, τεχνηέντως, αλλά σαφώς, στην ίδια συνέντευξη να προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για το Τατόι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως ήταν η ίδια που αναφέρθηκε στο Τατόι ως προγραμματική προτεραιότητα της κυβέρνησης το 2019, υποσχόμενη ότι «η Αττική κερδίζει ένα μοναδικό προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες». Ήταν η Λίνα Μενδώνη που το καλοκαίρι του 2021 επέβλεπε την κατάσταση στο Τατόι τις ημέρες της φωτιάς – και της αναζωπύρωσής της- που κατέκαψε και τον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, ενώ έχει οριστεί και πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής «για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης του τέως Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου». Και βέβαια είναι η ίδια που «διαφημίζει» τα έργα αρμοδιότητάς της στο Τατόι εδώ και 3 χρόνια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις –ακόμη και αυτές στις οποίες συμμετείχε ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ- ότι «το Τατόι ήταν θύμα ιδεοληψιών για δεκαετίες».

Τι συμβαίνει όμως στο πρώην Βασιλικό Κτήμα, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, που η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές της εξαγγελίες και διατυμπανίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα την σπουδαία ανάπλαση που επίκειται;

Τι συμβαίνει όμως στο πρώην Βασιλικό Κτήμα, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ελληνικού κράτους, που η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στις προγραμματικές της εξαγγελίες και διατυμπανίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα την σπουδαία ανάπλαση που επίκειται;  AP

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ;

Σε έρευνά μας στις 13 Ιανουαρίου στη δημόσια βάση δεδομένων για τα έργα ΕΣΠΑ παρατηρούμε πως παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα συχνά ταξίδια στη Μ.Βρετανία στελεχών του ΥΠΠΟΑ και βέβαια της ίδιας της υπουργού για να λάβουν την πολύτιμη βασιλική τεχνογνωσία του Καρόλου, το υπουργείο εμφανίζει επί χάρτου απίστευτη στασιμότητα και αναποτελεσματικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στα τρία («Στερέωση και αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού βουστασίου», «Μελέτες ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας», «Ψηφιοποίηση και Δημοσιοποίηση Επιλεγμένων Συλλογών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου») από τα έξι έργα του κτήματος η απορροφητικότητα είναι 0%, δηλαδή δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Για το έργο Αποκατάστασης και ανάδειξης 9 κτηρίων η απορρόφηση κονδυλίων είναι μόλις 1,71%, στο έργο Ψηφιοποίησης και προβολής του αρχείου του κτήματος είναι 28,19% και το έργο Αποκατάστασης και Ανάδειξης του κτηρίου των Μαγειρείων είναι 3,30%. Και όλα αυτά ενώ τα έργα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης σε μόλις σε λίγους μήνες (31/12/23, 31/12/23, 28/02/23, 31/10/23, 31/05/23 και 31/12/23, αντίστοιχα)… διαβάστε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου