Monday, 16 September, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ήλιος Πτήση HCY 522: Το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ελλάδα

Σαν σήμερα σημειώθηκε το μεγαλύτερο αεροπορικό ατύχημα στον ελλαδικό χώρο,

με τη συντριβή ενός Boeing 737 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways που εκτελούσε την πτήση 522 (HCY 522), στο Γραμματικό Αττικής. Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα στις 09:07 το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005. Με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα θα έφθανε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Σκοτώθηκαν συνολικά 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος.

Για την περίσταση και καθώς δεν υπήρχε επαφή με το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενεργοποιήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία “Renegade” και διατάχτηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να απογειωθούν μαχητικά για να το εντοπίσουν. Δυο F-16 πράγματι απογειώθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο, όπου μόλις ήρθαν σε επαφή με το αεροσκάφος διαπίστωσαν ότι το αεροπλάνο πετούσε χωρίς “θετικό έλεγχο” από το πλήρωμα πιλοτηρίου.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Συντριβή αεροσκάφους της Ήλιος – YouTube

Χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα περαιτέρω, το Boeing 737-300 συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού όταν οι κινητήρες αποστερήθηκαν από καύσιμα στις 12:05.

Ηχητικό ντοκουμέντο, τα τελευταία δραματικά οκτώ λεπτά πριν την πτώση του αεροσκάφους, με την συνομιλία μεταξύ των πληρωμάτων των F-16 και του επίγειου σταθμού ελέγχου:

flight.com.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου