Ως «εξαιρετικά σύνθετη» περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασιλη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, μετά το διάβημα προς την Αυστρία, θα συνεχίσει να κινείται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, προς κάθε κατεύθυνση.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει την έναρξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, για την οποία, όπως πρόσθεσε, η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, όσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο. Αντιρρήσεις που αφορούν, όπως διευκρίνισε, την διαδικασία επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Η κ. Γεροβασιλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει από το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό στην χώρα μας προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει τον ακριβή αριθμό εγκλωβισμένων αυτή τη στιγμή, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχουν όρια στον αριθμό που μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει η χώρα. Αναφορικά με την πρόταση της κ. Γεννηματά για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα εξετασθεί από τον πρωθυπουργό.
Νωρίτερα, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής επέδωσε, με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, διάβημα διαμαρτυρίας στην πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κ. Andrea Ikić-Böhm. Αφορμή αποτέλεσε η μονομερής ενέργεια της Αυστρίας να προχωρήσει στη σύγκληση Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, χωρίς όμως τη συμμετοχή της χώρας μας.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Βιέννης ως εξωθεσμική και έκανε λόγο για παραβίαση του πνεύματος των Συνθηκών της Ε.Ε. και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.
«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν ναδρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα. Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Συνέχισε λέγοντας πως «αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών. Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού. Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».
Μυθεύματα τα περί παραίτησης Μουζάλα
Παράλληλα κι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες περί παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θα αυξήσει τις διπλωματικές πιέσεις της. Εκανε μάλιστα λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες. «Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια». Ανέφερε εξάλλου ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.
Τέλος, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι. Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφερουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr
Αθήνα εναντίον Βιέννης για το προσφυγικό