Wednesday, 25 December, 2024

Αθηνά Λινού: «Λάθος τα προνόμια στους εμβολιασμένους και αυτοί μολύνουν»

“Πρέπει να αναιρέσουμε κάποια μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας για να συντηρηθεί η οικονομία, ωστόσο πρέπει να τηρούμε αυτά που δεν έχουν κόστος”

είπε μιλώντας στην Πρώτο Πρόγραμμα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας, στην τήρηση ασφαλών αποστάσεων και στην αποφυγή κλειστών χώρων.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε και στον διαχωρισμό που γίνεται μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «στην προσπάθεια να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού να εμβολιαστεί δίνουμε προνόμια στους εμβολιασμένους τα οποία όμως τους θέτουν σε κίνδυνο. Και μολύνονται και μολύνουν, αλλά παρόλα αυτά τους επιτρέπουμε στην εστίαση και στη διασκέδαση να έχουμε πληρότητα 100%”. Πρότεινε μάλιστα η πληρότητα να μειωθεί στο 70% και να υπάρχει φυσικός αερισμός των χώρων.

Για το Πάσχα, η κυρία Λινού είπε ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, καθώς θα είναι καλός ο καιρός.

Επισήμανε ότι με σαφείς οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο που θα ταξιδέψουμε και με «μια σύνεση» για να κινούμαστε στην ύπαιθρο με αποστάσεις, η πιθανότητα να νοσήσουμε θα είναι μικρή. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα δεν θα είμαστε στα σημερινά επίπεδα. Οπότε σε περιοχές που είναι μικρότερη η διασπορά της νόσου θα μπορούμε να πάμε, αλλά με τη σύνεση να γιορτάσουμε έξω και όχι να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Λάθος το μήνυμα της Πολιτείας για τη μετάλλαξη Όμικρον

«Είναι πολύ κρίμα να χάνουμε τόσους πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμα και νεότερους και παιδιά. Είναι ένας πόνος αυτός που πληγώνει την πατρίδα μας. Πρέπει να καταλάβουμε από την άλλη ότι υπάρχουν και πάρα πολλά κρούσματα. Είναι πολλοί αυτοί που νοσούν, πολλαπλάσιοι σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Στο πρώτο κύμα είχαμε πάει καλά με αυστηρά μέτρα προστασίας και λιγότερα κρούσματα. Τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος. Επιπλέον, είτε λόγω κόπωσης των πολιτών είτε λόγω προσπάθειας της Πολιτείας να διορθώσει τις οικονομικές συνέπειες και τις δυσκολίες με την αύξηση των τιμών, έχουμε μια δύσκολη ισορροπία», δήλωσε. «Και οι άνθρωποι κουράστηκαν και δεν τηρούν τόσο πολύ τα μέτρα και η Πολιτεία δεν επιβάλλει τόσο αυστηρά μέτρα. Επίσης έχει περάσει το μήνυμα ότι είναι ηπιότερη η παραλλαγή Όμικρον, άρα δεν κινδυνεύουμε. Και αυτό δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο», σημείωσε.

Πρέπει να υπάρξει πολύ σοβαρότερο κίνημα αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την ίδια, και η Όμικρον προκαλεί θανάτους και σοβαρή νόσηση, κάτι που αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Υπενθύμισε ότι πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν το ενδεχόμενο η νόσος να ήταν ηπιότερη κυρίως λόγω των εμβολιασμών. «Οπότε τώρα είμαστε σε ένα δίλημμα. Οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα προστασίας παράλληλα με την ενθάρρυνση και την ενίσχυση των εμβολιασμών, οι δε κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα. Τα χαλαρώνουν γιατί προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την Οικονομία», πρόσθεσε.

«Ο ΠΟΥ τονίζει ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει πολύ σοβαρότερο κίνημα αλληλεγγύης, χρειάζονται περίπου 28 δισεκατομμύρια από τις μεγάλες και πλούσιες χώρες να βάλουν δηλαδή βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ελεγχθεί παγκόσμια η πανδημία. Διαφορετικά δεν θα το καταφέρουμε. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που παραμένουν οι σκληροί δείκτες», επισήμανε η κυρία Λινού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου