Wednesday, 15 January, 2025

Ανακαλούνται μολυσμένα φρούτα με Ηπατίτιδα Α. Συναγερμός σε ευρωπαϊκές χώρες

Συναγερμός και εσπευσμένη ανάκληση για μολυσμένα φρούτα με Ηπατίτιδα Α

σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Ολλανδικών Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων μετά από απαραίτητους ελέγχους σε φρούτα εντοπίστηκαν μολυσμένα blueberries με Ηπατίτιδα Α γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για άμεση απόσυρσή τους από τα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ στα οποία πωλούνται Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed), η Ολλανδία ενημέρωση για το γεγονός ότι εντόπισε μολυσμένα blueberries με Ηπατίτιδα Α. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα blueberries αυτά πωλούνται και σε Βέλγιο και Γερμανία.

Η ανακοίνωση για την ανάκληση των μολυσμένων blueberries

Αποσύρεται προϊόν AH Zakje κατεψυγμένα μπλε βατόμουρα σε συσκευασία 1 κιλού. Το προϊόν ενδέχεται να είναι μολυσμένο με ηπατίτιδα Α. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η Albert Heijn ζητά επειγόντως από τους πελάτες να μην καταναλώσουν το προϊόν με ημερομηνία λήξης 14-4-2026 και τις συσκευασίες με ημερομηνίες πριν από αυτήν, και να το επιστρέψουν σε κατάστημα Albert Heijn. Στην επιστροφή του προϊόντος, οι πελάτες θα λάβουν το ποσό της αγοράς τους. Σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό κυρίως μέσω του στόματος (δηλαδή με κατάποση του ιού). Επομένως, μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και μολυσμένων τροφίμων, αλλά και μέσω στενής προσωπικής επαφής με κάποιο μολυσμένο άτομο. Τα τελευταία χρόνια, η μετάδοση του ιού μέσω των τροφίμων έχει ενοχοποιηθεί για αρκετές εξάρσεις κρουσμάτων. Τα τρόφιμα που συνδέθηκαν με αυτά κρούσματα ήταν ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια, λαχανικά, μαλακά φρούτα (π.χ. blueberries ), χυμοί. Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν σε όλα τα στάδια χειρισμού τους (παραγωγή, επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση). Οι χειριστές τροφίμων, όταν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής (π.χ. πλύσιμο χεριών πριν έρθουν σε επαφή με τρόφιμα), μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα είτε όταν εκκρίνουν οι ίδιοι τον ιό (π.χ. μετά τη χρήση της τουαλέτας) είτε όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένα άτομα (π.χ. όταν περιποιούνται ασθενείς). Ο HAV, όπως και οι υπόλοιποι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα, αλλά μπορούν να επιβιώσουν σε αυτά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι πρέπει να κάνουμε για την μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων
Η θερμική επεξεργασία ενός τροφίμου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξυγίανσης αυτού, ωστόσο για κάποια τρόφιμα, η εφαρμογή υψηλών θερμοκρασιών μαγειρέματος για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τα υποβαθμίσει οργανοληπτικά.

Η θέρμανση ενός τροφίμου σε θερμοκρασία 85οC για τουλάχιστον 1min, θεωρείται ότι σκοτώνει τον ιό. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι έχει σημασία και ο τρόπος θέρμανσης, καθόσον το βράσιμο επί 3min αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό από τη θέρμανση επί 3min με ατμό. Βέβαια, έχουμε πάντοτε υπ’ όψιν ότι ένα μαγειρεμένο τρόφιμο μπορεί να μολυνθεί μετά από τη θερμική επεξεργασία του.

Προσωπική υγιεινή των χειριστών τροφίμων. Σωστό πλύσιμο των χεριών. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών για τον καθαρισμό των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.