Saturday, 21 December, 2024

Ανησυχία στην κυβέρνηση για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο

Εν αναμονή του συλλαλητηρίου της Κυριακής στο Σύνταγμα βρίσκονται η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη φάση που οι διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και την κυβέρνηση Ζάεφ προχωρούν. Στην Αθήνα, σημάδια εκφοβισμού των πολιτών, ώστε να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους με διαρροές του τύπου «φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο», ενώ χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ανακοίνωση – απειλή του Ρουβίκωνα εν όψει της Κυριακής ότι «στο συλλαλητήριο θα χυθεί αίμα».

Η ανησυχία της κυβέρνησης δεν κρύβεται, κυρίως για δύο στοιχεία:

Πρώτον, για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το επιχείρημα ότι όσοι αντιδρούν είναι κάποιοι «γραφικοί» ή «φασίστες και ακροδεξιοί», αλλά και θα στριμώξει ακόμα περισσότερο τους ΑΝ.ΕΛ. Δεύτερον, το ενδεχόμενο να λάβει το συλλαλητήριο της Κυριακής γενικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Χθες, η κυβέρνηση δεν διέψευσε ότι προκρίνει την ονομασία «Gorna Makedonija» για την ΠΓΔΜ, αλλά οι ΑΝ.ΕΛ. -παρά τα όσα ζήτησε ο Πάνος Καμμένος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του- επιμένουν δημοσίως ότι δεν συμφωνούν και δεν θα ψηφίσουν.

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, είπε ότι αν υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε ενδεχόμενη συμφωνία τότε είναι πιθανό οι ΑΝ.ΕΛ. να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά να συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης έως το τέλος της τετραετίας. «Υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία. Εγώ δεν έχω θέμα να πάω σπίτι μου», δήλωσε.

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν «παγώσει» οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό, που σύμφωνα με το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα ήταν να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που επικύρωσε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την κυβέρνηση, αλλά το βαρύ κλίμα και η ρευστότητα που επικρατούν στην κυβέρνηση, έχουν βάλει απαγορευτικό. Με ανοικτό το ζήτημα της κυβερνητικής κρίσης λόγω της δύσκολης θέσης των ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να πετάει τη μπάλα στην αντιπολίτευση, είτε κατά της Ν.Δ. είτε ως επίθεση φιλίας προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, την ώρα που στις δημοσκοπήσεις όχι στον όρο «Μακεδονία» λέει πολύ περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων. Στο μεταξύ, νέα δήλωση υπέρ της ανάγκης να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε χθες η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

«Το Ποτάμι δεν είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι με την πατρίδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι σημασία έχει το σύνολο της λύσης, ότι δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι γείτονες για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, όπως τα σχολικά βιβλία και το Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου δεν κρύβει ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν αναζήτησε συναίνεση και διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Δριμεία επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας, γράφοντας στα social media: «Εθνολαϊκιστές πατριδοκάπηλοι οι Δεξιοί, με τη Ν.Δ. 40 χρόνια στο τιμόνι της απάτης και της εθνικής υποκρισίας. Αφού τα έδωσαν όλα, τώρα πουλάνε εθνικισμό. Η Δεξιά με Καραμανλή και Μητσοτάκη δημαγωγεί και κοροϊδεύει τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Η πατριδοκαπηλία είναι ένα επάγγελμα αποδοτικό της Δεξιάς. Οσο κι αν κραυγάζουν οι ακραίοι, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα εδώ και 40 χρόνια. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων».

Αποβολή ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά ο Μελανσόν
Το Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Ζαν Λικ Μελανσόν ζήτησε χθες την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προκειμένου -όπως είπε- να υπάρξει «καθαρότητα απέναντι στο φιλελεύθερο μανδύα», εναντίον του οποίου αγωνίζεται.

«Για το PG, όπως αναμφίβολα και για πολλά άλλα κόμματα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχει καταστεί πράγματι αδύνατον να συγχρωτίζεται, στο ίδιο κίνημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προωθεί «τη λογική της λιτότητας μέχρι του σημείου να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, ανταποκρινόμενος έτσι ολοένα και πιο δουλικά στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν συμφωνεί με τον Ζακ Λικ Μελανσόν, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στις πρόσφατες γαλλικές προεδρικές εκλογές.

eleftherostypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου