Wednesday, 25 December, 2024

Ανοίγει ο τουρισμός και περιμένει τους ξένους – Οχυρώνονται υγειονομικά τα νησιά

Το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού βάσει των όσων επιτάσσει

η πανδημία του νέου κορωνοϊού παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Μετά από μία χρονιά «ρεκόρ» για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι το 2019 η χώρα υποδέχτηκε 21,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και επιπλέον 803.000 επιβάτες σε σχέση με το 2018, η κρίση του νέου κορωνοϊού αλλάζει ριζικά τους στόχους για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Η Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου ξεκινά να υποδέχεται -με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες- ξένους επισκέπτες.
«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης.
Πιο συγκεκριμένα, από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Από την Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ξεκινούν οι πτήσει αλλά μόνο για essential travel ,δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και για την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).
Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες:
Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ώστε είτε ιδιωτικά είτε επαγγελματικά σκάφη, να μπορούν να έρθουν στη χώρα μας και να μείνει το πλήρωμα σε καραντίνα.
Αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου, θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια-εκτός των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων- ενώ θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας με Βουλγαρία, και με τον τρόπο αυτόν «ένα πρώτο τουριστικό ρεύμα αναμένεται να ξεκινήσει», όπως εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά
Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στόχος, η Ελλάδα να παραμείνει υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για κλίνες Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ στα νησιά.
Όπως, είπε είναι δεσμευμένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης, δεσμεύτηκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 79 άμεσα αν χρειαστεί.
Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιμοποιούνται µέχρι την εξασφάλιση της διακοµιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, καθώς έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση», ενώ «οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ».
«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά».
Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο, ενώ έχει προβλεφθεί ακτινωτός σχεδιασμός για µείωση των απαιτούμενων µμεταφορών δειγμάτων. Σημειώνεται ότι υπάρχουν µικροί µοριακοί αναλυτές ήδη εγκατεστηµένοι στα παρακάτω νησιά: Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.
«Έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι «οι πλωτές διακομιδές θα γίνονται από τα διαθέσιμα πλωτά μέσα ή από ιδιώτες, αν χρειαστεί».
Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα) και όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας έχουν παραληφθεί άλλες οκτώ κάψουλες, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα προστεθούν ακόμη δύο. Δηλαδή, σύνολο 11.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εναέριες διακοµιδές εκτελούνται µε αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεµική Αεροπορία έπειτα από αίτηµα του ΕΚΑΒ προς το Γ.Ε.Α. ή εκµισθωµένα πτητικά µέσα από την Πολιτική Προστασία που είναι πιστοποιηµένα για την εκτέλεση αεροδιακοµιδών. Οι πλωτές διακοµιδές, οπως αναφέρεται στο σχέδιο, εκτελούνται µε πλωτά µέσα του Λιµενικού Σώµατος είτε µε µέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο (Σ.Κ.) του Λ.Σ. μετά από αίτηµα του ΕΚΑΒ.
Άρση περιορισμών μετά την 1η Ιουλίου
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, από 1 Ιουλίου και μετά «ανοίγουν» οι διεθνείς πτήσεις με αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στη νησιωτική χώρα. Συγχρόνως, θα γίνει συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.
Από 1 Ιουλίου αίρονται οι περιορισμοί από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία -εφόσον είναι καλά τα επιδημιολογικά στοιχεία- ενώ έως τις 30 Ιουνίου θα επαναεξεταστούν τα δεδομένα για την Τουρκία.
Από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία και σε επόμενο διάστημα ενδεχομένως να αρχίσει και η κρουαζιέρα.
Επιπλέον ενεργοποιούνται τα εξής επτά σημεία οδικών συνδέσεων:
η Κακαβιά, η Κρυσταλλοπηγή, οι Εύζωνοι, ο Προμαχώνας, η Νυμφαία, οι Καστανιές, οι Κήποι.
Όσον άφορα τα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, εκεί ορίζονται τα λιμάνια του Πειραιά, της Κέρκυρας, του Ηρακλείου, του Βόλου, του Κατάκολου και το εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και τέλος υπάρχουν οι δύο συνδέσεις της χώρας για ακτοπλοϊκές συνδέσεις με το εξωτερικό, το λιμάνι της Πάτρας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας».
Μέτρα προληπτικού ελέγχου
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.
Από την 1η Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.
Πώς ανοίγει τα σύνορά της η Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι
Η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα εξωτερικά της σύνορα για τους μη Ευρωπαίους θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου. Η άρση των ταξιδιωτικών απαγόρευσεων θα γίνει «σταδιακά και μερικώς», όπως εξήγησε ο ύπατος Ευρωπαίος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Υπολογίζεται αρχικά θα γίνουν δεκτοί ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού ρίσκου. Οι Αμερικανοί δεν προβλέπεται να είναι μέσ σε αυτούς.
Η Ιταλία και η Βουλγαρία έχουν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους σε κατοίκους των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Η Αυστρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία έχουν επίσης χαλαρώσει τις ρυθμίσεις, αν και σε μία πιο περιορισμένη λίστα χωρών. Το ίδιο ισχύει και για βαλκανικές χώρες, όπως το Μαυροβούνιο.
Στις 15 Ιουνίου η Γερμανία προχωρά στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για πολίτες 31 ευρωπαϊκών χωρών και η Ολλανδία πράττει το ίδιο για πολίτες 12 χωρών της ΕΕ.
Η Ισλανδία, το Βέλγιο και η Ελβετία ανοίγουν τα σύνορά τους για ταξιξδιώτες της ζώνης του Σένγκεν. Η Γαλλία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει το ίδιο, αλλά δεν το έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα. Η 15η Ιουνίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες της Νορβηγίας και της Δανίας μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ισπανία έχει προγραμματίσει να ανοίξει τα σύνορά της με τις χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης του Σένγκεν τον Ιούλιο (σημειώνεται ότι στη ζώνη του Σένγκεν συμμετέχουν Ελβετία, Νορβηγία, Λίχτενσταιν, Ισλανδία και Βρετανία).
Σημειώνεται ότι έως τις 30 Ιουνίου, όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στην Ελλάδα από χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων θα πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού με την άφιξή τους. Όσοι βγουν θετικοί θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες και οι αρνητικοί για 7 ημέρες. Μετά τις 30 Ιουνίου θα γίνονται στοχευμένα τεστ.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου