Monday, 27 January, 2025

Απίστευτη ομολογία Μουζάλα: “Έχουμε χάσει 4.000 μετανάστες”

«Εξαφανίστηκαν» στη διαδικασία προκαταγραφής – Άλλοι 180.000 μετανάστες στην Ελλάδα χωρίς τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας όπως ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για τη διαδικασία προ-καταγραφής, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε ότι αν δεν υπήρχε η συμφωνία με την Τουρκία τότε στην Ελλάδα υπολογίζονται επιπλέον 180.000 πρόσφυγες! Παρα ταύτα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιμένει και θα επιμείνει ούτως ώστε να μη καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, ενώ αρνήθηκε τα σενάρια περί plan b από το Βερολίνο.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται  στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όσοι δηλαδή δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία προκαταγραφής. Όπως εξήγησε, οι ίδιοι έχουν αρνηθεί την καταγραφή ή έχουν μετακινηθεί σε κοινότητες μεταναστών, τους οποίους δεν μπορούμε να εντοπίσουμε.

Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

– έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

– από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

– υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

– σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

Στους περίπου 60.000 οι πραγματικός αριθμός στην Επικράτεια

Να διευκρινιστεί ότι η καταγραφή των 27592 αφορά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται  στην ενδοχώρα. Όμως, σε όλη την επικράτεια οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ανέρχονται στους περίπου 55. 000, ωστόσο αν προσθέσουμε και τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν δεχτεί να καταγράφουν ή που δεν βρέθηκαν για να καταγράφουν τότε ο αριθμός αυξάνεται στους περίπου 60.000, Εκ των οποίων οι περίπου  11.000 είναι στα νησιά. Το κενό των περίπου 4.000 περίπου ανθρώπων που δεν έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν ξέρουμε που βρίσκεται.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσοι πρόσφυγες αρνήθηκαν να καταγράφουν και ποιο είναι το κενό των στοιχείων ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς. Παραδέχθηκε δε πως υπάρχει ένα κενό περίπου 4.000 ανθρώπων όπως τόνισε δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι! Όπως εξήγησε, αυτοί δεν θέλουν να καταγράφουν γιατί νομίζουν ότι θα εγκλωβιστούν εδώ και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορούν να φύγουν.

 

Δυο δομές φιλοξενίας στη Κρήτη μέχρι τα Χριστούγεννα

Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προ-καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Να σημειωθεί ότι αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περιλαμβάνει και τη δημιουργία δυο δομών στην Κρήτη, ένας σχεδιασμός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των τοπικών φορέων και των Κρητικών  βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε μέχρι τότε και σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται οι νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτίζουν την ασφυκτική κατάσταση στους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την αίτηση  ασύλου, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου, αυξήθηκαν το 2016 τα αιτήματα ασύλου κατά 264% σε σχέση με το 2015.

Δε λειτουργεί η μετεγκατάσταση

Με αφορμή αυτό ο υπουργός άφησε αιχμές για χώρες της ΕΕ, που δεν δέχονται πρόσφυγες την Ελλάδα, παρά τη συμφωνία που υπεγράφη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως τόνισε το κενό αυτό (δηλαδή των 4.000 ανθρώπων που δεν πάνε να καταγράφουν) «απορρίπτει λογικά και βάσιμα τις αιτιάσεις διαφόρων κρατών οτι κάθε μέρα περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας προς FYROM 700 άνθρωποι την ημέρα» και πρόσθεσε πως «αυτό είναι ψέμα το οποίο διακινείται για να δημιουργείται ένα παιχνίδι ένοχης προς τη χώρα μας». Τόνισε παράλληλα ότι αυτό το λένε πάρα πολλοί παράγοντες χωρών της Ευρώπης που αντιτίθεται στο relocation. Παράλληλα, ο κ. Μουζαλας συμπλήρωσε ότι υπάρχει κενό στην μετεγκατασταση, καθώς, όπως, έχουμε έναν αριθμό 7000 έτοιμων προς μετεγκατάσταση και δεν έχουμε χώρες να τους δεχτούν.

Έρχονται νομοθετικά “τρικ” για να μπορούν να εργάζονται οι πρόσφυγες

Για όσους έχουν καταγράφει, η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Μουζάλας, προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασίας, στέγασης και υγείας. Όπως είπε προχωρούν τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων στους καταυλισμούς ενώ πρόσθεσε ότι θα αλλάξουμε το καθεστώς και θα δώσουμε και δικαίωμα εργασίας σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο κ. Μουζαλας διευκρίνισε ότι, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εργαστούν. «Αυτό θα το αλλάξουμε» προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι θα το φροντίσουμε να μην γκετοποιηθούν.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου