Έχασε το πρωί τη μάχη για τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, ο Γιώργος Δελαστίκ.
Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Ξεκίνησε να δουλεύει στη δημοσιογραφία το 1979. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Πρώτη, Το Παρόν, Καθημερινή, Ελευθερία Λάρισας και Έθνος (απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015) και στο περιοδικό Επίκαιρα. Το 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό Πριν στο οποίο διετέλεσε διευθυντής και στη συνέχεια στην εφημερίδα Πριν. Εργάστηκε επίσης ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα: Δίαυλος 10, ΑΝΤ1 και MEGA.
Πραγματοποίησε δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) και συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 αποχώρησε διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζαννετάκη και και πήρε ενεργά μέρος στη συγκρότηση του ΝΑΡ και των μετωπικών σχημάτων που εν συνεχεία δημιουργήθηκαν. Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε πολλές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα τελευταία χρόνια της ενεργού πολιτικής του δράσης συμμετείχε και συνέβαλε με τις ιδέες και τη γνώση του στις προσπάθειες και τις αναζητήσεις για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο.
Ο Γιώργος Δελαστίκ όλα τα χρόνια της ζωής του παρέμεινε σταθερός στην ιδεολογία του και εργάστηκε με αξιοπρέπεια. Μέσα από την αρθρογραφία του πάλεψε ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή σήμερα το πρωί, ύστερα από μακροχρόνια ανίατη ασθένεια. Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Άρχισε να δουλεύει στη δημοσιογραφία το 1979. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αναλυτής στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης», «Πρώτη», «Το Παρόν», «Καθημερινή», «Ελευθερία Λάρισας» και «Έθνος», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2015, καθώς και στο περιοδικό «Επίκαιρα». Το 1989 ίδρυσε το μηνιαίο περιοδικό «Πριν», στο οποίο διετέλεσε διευθυντής, όπως, εν συνεχεία και στην εφημερίδα «Πριν». Εργάστηκε, επίσης, ως αναλυτής στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα «Δίαυλος 10», «ΑΝΤ1» και «MEGA».
Πραγματοποίησε δημοσιογραφικές αποστολές σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Έγραψε πέντε βιβλία: «Το τέλος των Βαλκανίων», «Αποκάλυψη Τώρα – Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία», «Η νέα Γιάλτα», «Συνωμοσία στη Μεσόγειο», «Αφγανιστάν» και συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Από φοιτητής εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα κι έγινε μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το 1989 αποχώρησε, διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζαννετάκη και πήρε ενεργά μέρος στη συγκρότηση του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε πολλές αναμετρήσεις με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Αντιπολίτευσης, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα τελευταία χρόνια της ενεργού πολιτικής του δράσης συμμετείχε και συνέβαλε με τις ιδέες και τη γνώση του στις προσπάθειες και τις αναζητήσεις για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό σχέδιο. Ο Γιώργος Δελαστίκ όλα τα χρόνια της ζωής του παρέμεινε σταθερός στην ιδεολογία του και εργάστηκε με αξιοπρέπεια. Μέσα από την αρθρογραφία του πάλεψε ενάντια στη φτώχεια και την αδικία, τίμησε τους λαϊκούς αγώνες και την Αριστερά. Με το παράδειγμα και την ηθική του ακεραιότητα ενέπνευσε πολλούς νέους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν το επάγγελμα της μαχόμενης δημοσιογραφίας.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται θερμά την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο. Η κηδεία του Γιώργου Δελαστίκ θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του και σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αποχαιρετισμός στον Γ. Δελαστίκ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχαιρετά τον σύντροφο Γ. Δελαστίκ που έχασε την μάχη για τη ζωή σήμερα το πρωί.
Ο Γιώργος Δελαστίκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουλίου 1952. Σπούδασε ηλεκτρολόγος–μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.
Ξεκίνησε να δουλεύει στη δημοσιογραφία το 1979. Εργάστηκε στις εφημερίδες Ριζοσπάστης, Πρώτη, Το Παρόν, Καθημερινή, Ελευθερία Λάρισας και Έθνος και στο περιοδικό Επίκαιρα.
Εργάστηκε επίσης ως αναλυτής σε πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Πραγματοποίησε δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο ενώ έγραψε πέντε βιβλία (Το τέλος των Βαλκανίων, Αποκάλυψη Τώρα-Ο δρόμος προς τη μονοκρατορία, Η νέα Γιάλτα, Συνωμοσία στη Μεσόγειο, Αφγανιστάν) και συμμετείχε σε πολλά άλλα.
Στρατευμένος στο κομμουνιστικό κίνημα, μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ απ’ τα νεανικά του χρόνια, αποχώρησε το 1989 διαφωνώντας με την κυβέρνηση Τζαννετάκη και πήρε ενεργά μέρος στη συγκρότηση του ΝΑΡ, του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Πολιτικής Επιτροπής.
Υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντής του ΠΡΙΝ. Πήρε μέρος στις εκλογικές μάχες πολλές φορές ως υποψήφιος βουλευτής με τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Γ. Δελαστίκ υπήρξε άνθρωπος ευγενικός, εξαιρετικά μορφωμένος, πολύγλωσσος, περιζήτητος στα μεγάλα συγκροτήματα του αστικού τύπου. Επέλεξε όμως για δεκαετίες να συνεισφέρει χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση στην έκδοση του ΠΡΙΝ, δίνοντας παράδειγμα ανιδιοτέλειας και κομμουνιστικής στράτευσης στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, αλλά και για ανεξάρτητη δημοσιογραφία, δεσμευμένη στις ανάγκες των πολλών και όχι στα συμφέροντα των βαρόνων.