Όταν ο Γιάννης Σταθώρης ξεκινούσε να φοιτήσει στην Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων το 1986 σε ηλικία μόλις 16 χρονών, δεν μπορούσε να φανταστεί
ότι έβαζε τότε τις βάσεις για μια τυροκομική επιχείρηση που θα έφτανε να έχει παρουσία σε όλη την Ελλάδα, να προμηθεύει τις μονές του Αγίου Όρους, να βραβεύεται για τα προϊόντα της και να μπαίνει ακόμα και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με ένα τυρί της.
Η «Σταθώρη Τυροκομική» από την Ιερισσό διαθέτει σήμερα 20 κωδικούς, μεταξύ των οποίων το φημισμένο Πετρωτό και το Αθωνίτικο από κατσικίσιο φρέσκο γάλα, επεξεργάζεται καθημερινά 25 τόνους γάλακτος, έχοντας ξεκινήσει από μόλις 1, παράγει ετησίως 600 τόνους τυροκομικών προϊόντων, απασχολεί 30 εργαζομένους και ο τζίρος της φτάνει τα 4 εκατ.ευρώ. Η συγκομιδή δε του γάλακτος που αξιοποιεί για τα τυροκομικά της είδη γίνεται από κοπάδια που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια της Βόρειας Χαλκιδικής κοντά στα όρια του Αγίου Όρους. Μάλιστα, χρόνια τώρα προμηθεύει τις Μονές του Άθωνα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. «Βασιζόμαστε στην παραδοσιακή κρίση των μοναχών στην προσπάθεια μας να τελειοποιούμε τα προϊόντα μας κάθε μέρα, ακολουθώντας την παράδοση» λέει στη Voria.gr ο Γιάννης Σταθώρης.
Η οικογένεια του Γιάννη Σταθώρη ήταν αγροτική, αφού τόσο ο παππούς του όσο και ο πατέρας του ασχολούνταν με καλλιέργειες. Κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο πατέρας του έκανε την είσοδό του και στην κτηνοτροφία. Έτσι, όταν ένα φυλλάδιο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων έπεσε στα χέρια των γονιών του τυχαία, το μέλλον του Γιάννη Σταθώρη είχε ήδη προδιαγραφεί. «Θέλεις να μάθεις πώς να φτιάχνεις τυρί;» τον ρώτησαν και παρόλο που ονειρευόταν αρχικά να φοιτήσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, λίγο καιρό μετά έφυγε για τα Ιωάννινα.
Μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ιερισσό και μαζί με τους γονείς του δημιούργησαν ένα μικρό, παραδοσιακό τυροκομείο, όπου έφτιαχναν γιαούρτι και τυρί σε μικρές ποσότητες, τις οποίες πουλούσαν με το αυτοκίνητο στο χωριό. Μια άτυχη γειτνίαση όμως τους ανάγκασε να μετακινήσουν το τυροκομείο, αλλά και την κτηνοτροφική μονάδα τους σε ένα σημείο εκτός του χωριού, μετακίνηση που αποδείχθηκε τελικά ευτυχής συγκυρία, αφού σηματοδότησε μιαν άλλη οπτική για την οικογενειακή επιχείρηση. Η απόφαση του Γιάννη Σταθώρη να πουληθούν τα ζώα που διέθετε η οικογένεια και να φτιαχτεί μια απόλυτα σύγχρονη, νέα τυροκομική μονάδα, δημιούργησε καινούρια δεδομένα. Έτσι το 2005 οικοδομήθηκε ένα σύγχρονο τυροκομείο σε μια επιφάνεια 500 τ.μ. και η «Σταθώρη Τυροκομική» μπήκε σε άλλη τροχιά.
Η ιδέα για το Πετρωτό και το ρεκόρ Γκίνες
Ο μεγάλος σταθμός στη νέα αυτή πορεία ήταν το κατσικίσιο τυρί Πετρωτό, το οποίο εμπνεύστηκε ο Γιάννης Σταθώρης σε μια ανύποπτη στιγμή. Την ώρα που με τη γυναίκα του ήταν στο τυροκομείο και έβγαζαν το τυρόπηγμα είχε μια ιδέα της στιγμής: τής ζήτησε μια τσαντήλα, την οποία έδεσε στο σχήμα του σταυρού, τοποθέτησε πάνω της ένα μάρμαρο για να στραγγίξει και έφτιαξε το Πετρωτό, ένα τυρί που φτιαχνόταν με τον τρόπο αυτό στα σπίτια 100 χρόνια πριν. Έτσι η «Σταθώρη Τυροκομική» έγινε η πρώτη που έβγαλε το Πετρωτό στην αγορά. Η αποδοχή του τυριού αυτού ήταν πολύ μεγάλη και τότε ο Γιάννης Σταθώρης κατάλαβε πως είχε στα χέρια του ένα σημαντικό «όπλο». Από το 2007 η παραγωγή άρχισε να ανεβαίνει σημαντικά, ενώ το 2016 η επιχείρηση προχώρησε σε επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, προσθέτοντας άλλα 500 τ.μ. Μάλιστα, η «Σταθώρη Τυροκομική» κατάφερε το 2010 να μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, καθώς έφτιαξε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί, βάρους 939 κιλών, για το οποίο απαιτήθηκαν 6.000 λίτρα γάλα.
«Ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων μας είναι αυτός που μας διαφοροποιεί. Φτιάχνουμε σε μια σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση τυροκομικά είδη με παραδοσιακό τρόπο. Είναι ενδεικτικό πως κάνουμε ανοιχτή παστερίωση σε καζάνια, όπως γινόταν παλιά» λέει στη Voria.gr ο Γιάννης Σταθώρης, που δεν τα βρήκε όλα ρόδινα, αλλά πέρασε από σαράντα κύματα για να είναι σήμερα η επιχείρηση υγιής, κερδοφόρα και κυρίως, όπως τονίζει, να έχει ταυτίσει το όνομά της με την ειλικρίνεια και τη συνέπεια.
Και οι δύο του γιοι μάλιστα έχουν τελειώσει και αυτοί τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, ακολουθώντας τα χνάρια του, με τον ένα να εργάζεται ήδη στο τυροκομείο, οπότε η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει τη συνέχειά της.
voria.gr