Tuesday, 24 December, 2024

ΑΣΕΠ: «Ψήνονται» αλλαγές – «Πανελλαδικές» για την πρόσληψη στο Δημόσιο

Την αυλαία για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στη νέα χρονιά άνοιξε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, προγραμματίζεται η ψήφισή του εντός της εβδομάδας. Κατά πληροφορίες πάντως έως την εισαγωγή του στην Ολομέλεια της Βουλής, θα πρέπει να αναμένονται τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου.
Όπως αναφέρουν στο CNN Greece καλά ενημερωμένες πηγές, οι όποιες αλλαγές δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά θα αποσκοπούν σε βελτιώσεις που πιθανώς να προλειάνουν το έδαφος για τη διαμόρφωση συγκλίσεων. Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι βρίσκεται η επανεξέταση των προβλέψεων για τη μοριοδότηση, παραδείγματος χάριν, των πτυχίων.
Τα ζητήματα που χρήζουν επανεξέτασης θα τεθούν επί τάπητος στην απογευματινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Ιωάννη Καραβοκύρη.
Γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός
Βασικός πυλώνας του σχεδίου νόμου είναι ο γραπτός πανελλήνιος διαγωνισμός γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα.
Στόχος, όπως έχει διακηρυχθεί από την κυβέρνηση, είναι η επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και κυρίαρχη επιδίωξη είναι εκτός από την ενίσχυση στην αξιοκρατία και στη διαφάνεια είναι και στην ταχύτητα.
Την ευθύνη για την εποπτεία και διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών θα έχει το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ ενισχύεται περαιτέρω με έναν αντιπρόεδρο και έξι συμβούλους, καθώς επίσης με επιπλέον έμψυχο δυναμικό με σαράντα άτομα.
Ενοποιούνται όλες οι προκηρύξεις, ακολουθείται ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και καθιερώνεται ένας τουλάχιστον Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ανά δύο χρόνια.
Δίνεται έμφαση στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών και στις διαλειτουργικότητες, ώστε να θωρακιστεί το αδιάβλητο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης. Στόχος είναι η σύντμηση του χρόνου προσλήψεων από 2 περίπου έτη που είναι σήμερα, στο ήμισυ, από την έκδοση της προκήρυξης έως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.
Ενιαίος γραπτός διαγωνισμός
Ο ενιαίος γραπτός διαγωνισμός γίνεται ο κανόνας για την εισαγωγή στο Δημόσιο. Με το ισχύον καθεστώς, λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων καλυπτόταν μέσω διαγωνισμού. Πλέον, η συμμετοχή των υποψηφίων σε αυτόν θα έχει καθολικό και αποκλειστικό χαρακτήρα. Θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη, που θα αποτελούνται από την εξέταση γνώσεων αλλά και τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, που θα σκιαγραφούν το εργασιακό προφίλ του υποψηφίου.
Οι τίτλοι σπουδών διατηρούν το επίπεδο βαρύτητας στην τελική αξιολόγηση, όπως στους γραπτούς διαγωνισμούς.
Τι καταργείται
Με τις παρούσες διατάξεις όμως καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου καθώς επίσης και του απολυτηρίου, δεδομένης της ανισότητας βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τι ισχύει για τα μεταπτυχιακά
Για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένων προσαυξήσεων, που ευνοεί τα αυξημένα τυπικά προσόντα και συντελεί στην επιλογή των καλυτέρων.
Μάλιστα, η προσαύξηση αφορά έως δύο και όχι έναν τίτλο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος απόδειξης της εργασιακής εμπειρίας.
Ειδικές κατηγορίες
Ακόμη λαμβάνεται πρόνοια με προκαθορισμένα ποσοστά από το νόμο, για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, συγγενείς ΑΜΕΑ) που θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό. Η υπαγωγή των ΑμεΑ στη διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνεται με ξεχωριστή προκήρυξη ενώ κατά τα προβλεπόμενα για τους υποψηφίους υποχρεωτικής εκπαίδευσης η επιλογή θα υπόκειται σε με σειρά προτεραιότητας.
Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμμετέχει στο διαγωνισμό και παύει η συνέντευξη ως μοναδικό κριτήριο επιλογής του, ενώ για το μεσοδιάστημα μειώνεται το υποκειμενικό στοιχείο επιλογής μέσω της καθιέρωσης συστήματος μοριοδότησης των τυπικών προσόντων.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου