Thursday, 26 December, 2024

Αύξηση 20-30% μόνο τον τελευταίο μήνα στην φυγή ελληνικών επιχειρήσεων για Βουλγαρία

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της πρόσφατης ψήφισης νέων, ακραίων φόρων και μέτρων από την κυβέρνηση. Τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί κατά 20%-30% η ροή φυγής μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων, κυρίως, από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα λόγω των μεγάλων προβλημάτων που επικρατούν στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος από τα χαμένα φορολογικά έσοδα να μεγαλώνει αντί να περιορίζεται

Πρόκειται για μια κατάσταση που γιγαντώθηκε από τη φοροκαταιγίδα που επεφύλαξε η κυβερνητική πολιτική και η οποία προκαλεί οικονομική αιμορραγία στις επιχειρήσεις. Μάλιστα το σοβαρό αυτό ζήτημα παίρνει εθνικές πλέον διαστάσεις πέρα από το πρόβλημα που επικρατεί σε Μακεδονία και Θράκη. Ενδεικτικό της δυναμικής του συγκεκριμένου φαινομένου είναι το γεγονός ότι πολλές εταιρείες συμβούλων έχουν πλέον επεκταθεί εκτός της Μακεδονίας και στη Νότια Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, ακόμα και στην Πελοπόννησο. Ηδη στην Αθήνα λειτουργούν τουλάχιστον 30 τέτοιου είδους συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ ακόμα και απλά λογιστικά γραφεία, υπό την πίεση των πελατών τους, δέχονται χιλιάδες αιτήματα μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που θέλουν να μεταφερθούν στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλο λογιστικό γραφείο του Πειραιά, τις τελευταίες 40 ημέρες τουλάχιστον 20 μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να μεταφερθούν σε Σόφια και Βάρνα, ενώ το ρεύμα συνεχίζεται εις βάρος της χώρας μας.

Διαφημίζονται στο Ιντερνετ

Ενδιαφέρον επίσης προκύπτει και από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλές διαδικτυακές διαφημίσεις τέτοιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας με έδρα στο Κολωνάκι και τη Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και ημέρες διαφημίζει εντατικά τα πλεονεκτήματα της γειτονικής χώρας με συνεχείς ενημερώσεις σε Facebook και άλλα social media, προκαλώντας πολλές φορές αντιδράσεις. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός ότι πολλές τέτοιου είδους συμβουλευτικές επιχειρήσεις, λόγω του μεγάλου όγκου αιτημάτων που δέχονται, διαμηνύουν στους πελάτες τους ότι δεν ενδιαφέρονται για όσους θέλουν απλώς να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία προκειμένου να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους ή να εκδώσουν άδειες παραμονής. Τόσο μεγάλη δηλαδή είναι η πίεση για μετεγκαταστάσεις.

Επίσης, αξιοπρόσεκτη είναι η αναφορά ότι η όλη διαδικασία ίδρυσης γίνεται στη χώρα μας και δεν είναι απαραίτητη η μετάβαση στη Βουλγαρία, ενώ διαφημίζονται οι παροχές του βουλγαρικού φορολογικού και οικονομικού συστήματος, όπως η χαμηλή φορολογία εταιρικών κερδών (10%), μερισμάτων (5%), η αποφυγή διπλής φορολογίας, το χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο ίδρυσης εταιρείας (50 ευρώ), καθώς και «το σταθερό τραπεζικό σύστημα που υπάρχει εκεί σε αντίθεση με το δικό μας».

Μετανάστευση λόγω και ενεργειακού κόστους

Ενδιαφέρον επικρατεί για τη μεταφορά μεγάλων βιομηχανιών και για έναν πρόσθετο λόγο: το κόστος ενέργειας. Ήδη εκπρόσωποι της βουλγαρικής πρεσβείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερώνουν ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία φτάνει στο 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες σε αυτό το πεδίο. Η βουλγαρική διπλωματία ως προς αυτό είναι ιδιαίτερα επιθετική, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 100 βιομηχανίες έχουν μετακομίσει εξαιτίας αυτής της πρόκλησης.Ένας ακόμη βασικός λόγος φυγής είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των capital controls. Πολλοί επιχειρηματίες πίστεψαν ότι θα υπάρξει μια κάποια χαλάρωση. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και τώρα, 12 μήνες μετά, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν αυστηροί για όσους γνωρίζουν από οικονομία δεν αφήνει πολλές ελπίδες για βελτίωση, με την πλειονότητα της αγοράς να μιλά για πλήρη απελευθέρωση από αυτό το πρόβλημα μετά το 2018.

Τρία χρόνια όμως συνεχόμενων θυσιών είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δίνουν αγώνα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία του εξαγωγικού κλάδου και ιδιοκτήτη της εταιρείας Οικονομοτεχνική Παντελή Σκαρλάτο, το σκηνικό, ιδίως για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, έχει αλλάξει. «Παλιότερα οι Βούλγαροι μάθαιναν ελληνικά για να έρθουν να δουλέψουν και να περάσουν τα σύνορα λόγω της οικονομικής κυριαρχίας μας. Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλο ρεύμα Ελλήνων που μαθαίνουν βουλγάρικα για να κάνουν εκεί δουλειές. Η κατάσταση θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει απίστευτη αιμορραγία».

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία διά του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη διαπιστώνει μεγάλο κύμα φυγής επιχειρήσεων εδώ και δύο μήνες.

Με την προτροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους να διακοπεί αυτό το ρεύμα, κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές του Βορρά, ενδεχομένως εκπονώντας πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων και ειδικών ζωνών. Παρά ταύτα οι υποσχέσεις αυτές υπάρχουν εδώ και καιρό και κανένας δεν κινητοποιείται, με αποτέλεσμα η φυγή να συνεχίζεται και να εντείνεται.

Pronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου