Tuesday, 19 November, 2024

Βία ανηλίκων: Η απομόνωση των lock down γέννησε επιθετικές συμπεριφορές

Προβληματισμό προκαλούν τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, με ειδικούς

να αποκρυπτογραφούν και να αναλύουν στο ΤhessToday.gr το φαινόμενο που έχει στιγματίσει τα παιδιά της Gen Z.

Μία 14χρονη από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έπεσε θύμα bullying αλλά και ξυλοδαρμού από ομάδα συμμαθητριών της -όχι μία, αλλά δύο φορές-, με το περιστατικό να γίνεται viral στο TikTok μαζεύοντας χιλιάδες αντιδράσεις. Ένας 12χρονος από τη Ημαθία ζούσε έναν εφιάλτη διαρκείας επί έναν χρόνο, καθως έπεσε θύμα κατ’ εξακολούθηση βιασμού από έναν 13χρονο. Μόλις πριν από δύο μέρες, στη Θεσσαλονίκη, ένας 16χρονος έπεσε θύμα οπαδικής βίας λόγω της μπλούζας που φορούσε, ξυπνώντας μνήμες στη μητέρα του παιδιού από τη δολοφονία του Άλκη. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς του αδικοχαμένου 19χρονου έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο σχεδόν καθημερινά με την ομάδα των 12 στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Τα παραπάνω είναι μόνο τρία από τα αμέτρητα περιστατικά που διαδραματίζονται καθημερινά, στερώντας από τα ανήλικα θύματα κάθε αθωότητα και ανεμελιά που συνδεέται με την παιδική ηλικία, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η ζημιά να είναι μη αναστρέψιμη.

Οι σημερινοί νέοι, μπήκαν σε μια πανδημία ανήλικοι και βγήκαν ενήλικες

Η ψυχολογική πίεση και ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας έδωσε πρόσφορο έδαφος στη βία να καλλιεργηθεί, εξηγεί στο ΤhessToday.gr η Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος Χρυσάνθη Μυρσινιά. Όπως αναφέρει, οι σημερινοί νέοι κλείστηκαν μέσα λόγω πανδημίας για σχεδόν 2 χρόνια, αποφεύγοντας κοινωνικές συναναστροφές και απουσιάζοντας από το σχολικό περιβάλλον και ξαφνικά βγήκαν στην κοινωνία όντας ενήλικες, χωρίς όμως να έχουν τις ανάλογες εμπειρίες. “Μετά από μια ξαφνική απώλεια ελευθερίας, βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα περιβάλλον με ανεξέλεγκτη ελευθερία. Αυτό, επηρέασε το πως θα αντιδράσει ένα παιδί σε μια συμπεριφορά που θα δεχτεί για πρώτη φορά, κάτι που συνέβαλε“, σημειώνει. Μια ακόμη αιτία, σύμφωνα με την ίδια είναι το γεγονός ότι από πολλά σπίτια απουσιάζουν για ώρες και οι δύο γονείς λόγω δουλειάς. “Ενδεχομένως αρκετά παιδιά να μην έχουν την απαραίτητη επικοινωνία με τους γονείς τους. Αυτό, σε συνδυασμό με τα χαλαρά όρια-καθώς δεν υπάρχει παρακολούθηση από τους γονείς, λόγω πολλών ωρών εργασίας, συνήθως-, οδηγεί σε περιστατικά βίας.

Όσο το φαινόμενο κορυφώνεται, οι γονείς ζητούν βοήθεια από τους ειδικούς, σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τα παιδιά τους από το να πέσουν θύματα κάποιας επίθεσης ή και από το να μπουν τα ίδια στον ρόλο του θύτη… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου