Έχουμε σχέδιο, αλλά ζητάμε πολιτική λύση
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της στο προσφυγικό ζήτημα.
Επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο Σχιστό πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο επικεφαλής των σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.
Προς το παρόν στο relocation camp φιλοξενούνται πάνω από 1.200 άτομα, ενώ συνεχώς καταφθάνουν νέες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έρχονται στο Σχιστό ακόμη και με ταξί.
Οι υποδομές αυτή τη στιγμή στο πρώην στρατόπεδο «Στεφανάκη» επαρκούν για να φιλοξενήσουν πάνω από 2.500 ανθρώπους, ενώ υπάρχει διαθέσιμος χώρος και για στήσιμο περισσότερων σκηνών, ώστε, ανάλογα με τις ανάγκες, να βρουν ένα προσωρινό καταφύγιο εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Πιτέλα τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο διαχείρισης, υπογραμμίζοντας πως ο καθένας στην ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί, καταδικάζοντας την παρασύνοδο της Βιέννης.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτό το φαινόμενο και οφείλουμε να προτάξουμε τις αξίες μας ως προς την αλληλεγγύη προς τη χώρα αυτή. Αυτό το κέντρο έχει φτιαχτεί για να καλωσορίζει, αλλά και να μετεγκαθιστά επίσης τους πρόσφυγες. Είναι αδύνατον για την Ελλαδα να φιλοξενήσει αρκετά εκατομμύρια, οπότε αυτό σημαίνει οτι καθε χώρα στην ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί ένα τμήμα αυτών των ανθρώπων. Αυτή είναι η πρόταση της Κομισιόν και έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι απαράδεκτο, οι ίδιες οι χώρες που ψήφισαν “ναι” σε αυτή την πρόταση, τώρα να αρνούνται την εμπλοκή τους» δήλωσε, παράλληλα, ο κ. Πιτέλα.
Και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν, αλλά ειναι αναγκαίο οι ηγέτες να είναι πολιτικά υπεύθυνοι και να καταλαβαίνουν ότι το να κλείνουν τα σύνορά τους δεν ειναι λυση. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουμε να διασπάσουμε την Ευρώπη και παλεύω ενάντια σε αυτές τις τακτικές. Αυτές οι πράξεις δεν ειναι βασισμένες στην αλληλεγγύη και, όπως είπε και ο κ. Αβραμόπουλος, είναι παράνομες» σχολίασε, μεταξύ άλλων.
Ο κ. Βίτσας, από την άλλη, σημείωσε πως ο ελληνικός στρατός από σήμερα έχει αναλάβει να φτιάξει άλλα τρία relocation camps άμεσα στο Κιλκίς, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση εχει σχέδια για τα πάντα, αλλά θέλει πρώτα να δοθεί πολιτική λύση.
«Η χώρα μας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουμε την ανθρωπιστική υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρωπους, αλλά συγχρόνως έχουμε την υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα και σε σχεση με τα ζήτηματα της Δημοκρατίας και σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας» δήλωσε, μετά την ξενάγηση Πιτέλα στο Σχιστό.
«Όλους πρεπει να τους υποχρεώνουν οι κοινές αποφάσεις. Αν οι κοινές αποφάσεις δεν υλοποιούνται, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν αποφάσεις και για ποιο λόγο στην ίδια λογική να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη;» διερωτήθηκε ο κ. Βίτσας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παρασύνοδο της Βιεννης.
«Δεν υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες δημιουργούν πέναλτι σε χώρες που δεν υπακούν στις αποφάσεις που οι ίδιες ψήφισαν. Όμως, είναι μια πολύ μεγάλη διαδικασία αυτή, η οποία λέει “αφού κοινά το αποφασίσαμε, πρέπει να το κάνουμε”. Είναι ένα θέμα, το οποίο η ίδια η ΕΕ θα πρεπει να εξετάσει πώς και με ποιον τροπο οι αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Αν αρχίσουν οι διαδικασίες των μονομερών ενεργειών, τότε ο καθένας ειναι μόνος του. Όταν γίνεται και παρασύνοδος, η οποία δεν είναι αποδεκτή, ούτε έτσι να χαρακτηρίζεται, τότε η απάντηση πρέπει να δοθεί με την ενωμένη και ενωτική αντίδραση της Ευρώπης των δικαιωμάτων, της ενότητας και της Δημοκρατίας» πρόσθεσε. Όσον αφορα στην απόφαση ανάκλησης της Ελληνίδας πρέσβειρας από τη Βιέννη, ο κ. Βίτσας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμεις αυτή τη στιγμη έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη. Ζητήσαμε να επιστρέψει η πρεσβευτής η δική μας από την Αυστρία. Ως γεγονός, αυτό δεν θα πρέπει σε αλλες περιπτώσεις να θεωρείται μεγαλο γεγονός και σε αλλες περιπτώσεις για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους ή άλλους ιδιωτικούς να θεωρείται ως “και τι έγινε”».
Βίτσας: Άλλα τρία «relocation camps» για μετανάστες στο Κιλκίς