Tuesday, 24 December, 2024

Βελόπουλος σε Αντετοκούνμπο: Έλληνας γεννιέσαι, φιλέλληνας γίνεσαι, αλλά μέχρι εκεί…

Ο Κυριάκος Βελόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter επιτέθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μετά τη συνέντευξη του Έλληνα σούπερ σταρ του NBA.

Λίγη ώρα μετά τα ρατσιστικά σχόλια του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στελέχους του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Κωνσταντίνου Καλέμη, ο Κυριάκος Βελόπουλος «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ένα σχόλιο, που προκαλεί αντιδράσεις καθώς αναφέρει για τον Αντετοκούνμπο: «Είπαμε: Έλληνας γεννιέσαι, φιλέλληνας (μπορείς να αγαπάς την Ελλάδα περισσότερο από κάποιους μισέλληνες, ΜΚΟ κ.λπ.) γίνεσαι, αλλά μέχρι εκεί! Απόδειξη; Αντετοκούνμπο: Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών, δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος».

Με αυτό το tweet ο Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) θέλησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA που διαφημίζει την πατρίδα του σε όλο τον κόσμο «δεν είναι Έλληνας, αλλά ούτε καν φιλέλληνας».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προκληθεί σάλος και με τα ακραία ρατσιστικά σχόλια του Κωνσταντίνου Καλέμη, συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Μαλακάσας, όπου είχε αποσπαστεί ήδη από το 2017 με απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Φυσικά, κανείς δεν το ξεκίνησε μόνος του! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε συνέντευξη του, δήλωσε πως: “Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς”. (ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΔΗΛΑΔΗ; ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ… ΧΥΜΑ! Για αυτό προφανώς από τη Νιγηρία οι γονείς του έφτασαν μέχρι την Ελλάδα, από ολόκληρη Αφρική και Ασία…) “Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου. Αν γύριζα από το σχολείο και δεν έβρισκα τη μητέρα μου, το μυαλό μου έτρεχε. Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Σαν οικογένεια βάλαμε τους εαυτούς μας γύρω από ανθρώπους θετικούς, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ, ο κύριος Γιάννης. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, δεν έχω πάει ποτέ στη Νιγηρία, πήγα σε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου, η Ελλάδα είναι όσα γνωρίζω. Δεν βγήκα ποτέ από εκείνη μέχρι τα 18 μου».
Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο από την πλευρά του, είπε πως: «Ήταν δύσκολα, οι γονείς μου ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και γνωρίστηκαν στη διαδρομή. Είναι τρελό, δεν μπορείς να εργαστείς όταν είσαι μετανάστης όμως ο πατέρας μου ήθελε να ζήσει εδώ γιατί έλεγε πως η ελληνική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σπουδαία για εμάς. Γύριζα τους δρόμους για να πουλήσω πράγματα, μαζί με τα αδέλφια μου. Σαν παιδιά καταλάβαμε τη σημασία της εργασίας και πόσο σημαντικό είναι να δουλέψεις για να παρέχεις τα σημαντικά στην οικογένειά σου, τη μητέρα σου και τον πατέρα σου. Πάντα προσπαθούσα να βρω τους γονείς μου με κάποιον τρόπο, διότι δεν είχαμε τηλέφωνο. Αν γινόταν κάτι, αν τους συλλάμβαναν, δεν θα γνωρίζαμε που να τους αναζητήσουμε. Δεν θα ξέραμε ποιον να πάρουμε και που να πάμε»… Είπε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης. Για τα όσα καλά του έτυχαν χάρη στον προπονητή του που πλήρωνε την οικογένεια του για να τον πείσει να πάει να παίξει μπάσκετ, όταν αυτός έπαιζε ποδόσφαιρο, κλπ… ούτε λόγος. Για όσους τον βοήθησαν ούτε λόγος… τα υπόλοιπα, όντως αυστηρά “ξεσπάσματα” όμως ίσως όχι και τόσο αδικαιολόγητα. Άποψη μας. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου