Βρετανικό Μουσείο και Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής
τερματίζοντας μια διαμάχη για τα ιστορικά γλυπτά που χρονολογείται από το 1800.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Βloomberg, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει στο μουσείο του Λονδίνου άλλα ιστορικά αντικείμενα και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περίπλοκο είναι το ζήτημα της μεταφοράς των Γλυπτών. Θα μπορούσε πάντως να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε πέρυσι με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα λαμβάνει πίσω 161 έργα τέχνης. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, από το οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν στη χώρα μας μαρμάρινα έργα που αποτελούν συλλογή ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Η διαδικασία θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.
Το ρεπορτάζ του Βloomberg
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση που ήρθε να ενισχύσει τις προσπάθειες χρόνων της χώρας μας, για την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού
Ο Ιερώνυμος και ο Πάπας είχαν συναντηθεί με αφορμή το ταξίδι του Φραγκίσκου στην Κύπρο και την ελληνική πρωτεύουσα, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021. Και οι δύο είχαν επιβεβαιώσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο της αδελφοσύνης και της ειρήνης. Ο Φραγκίσκος, με την ευκαιρία, είχε αναγνωρίσει τα λάθη που διέπραξαν οι Καθολικοί έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών.
«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες», αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού για την επιστροφή των θραυσμάτων στην Αθήνα.
«Μπορεί να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους»
Στον επαναπατρισμό των τριών θραυσμάτων από το Βατικανό έκανε αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα social media ότι «είχαν προηγηθεί γραπτές και προφορικές συνεννοήσεις του υπ. Πολιτισμού και του Μουσείου της Ακρόπολης με το Βατικανό, ενώ καταλυτική ήταν η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».
«Πιστεύω -και εργαζόμαστε γι’ αυτό- ότι μπορεί να βρεθεί και μια λύση για τα Παρθενώνια Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους. Ο τρόπος που χειρίστηκε το ΥΠΠΟΑ την οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan αποτελεί καλή πρακτική που υποδεικνύει τον τρόπο του επαναπατρισμού. Μια win-win λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
One comment
Pingback: Βloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Μακεδονία