Στην πιο κρίσιμη φάση τους εισέρχονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου, όπου συνετρίβη το μεσημέρι της Πέμπτης το μοιραίο Mirage 2000-5 Mk2, με τον ήρωα Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο
Έρευνες οι οποίες εάν αποφέρουν καρπούς θα δώσουν στοιχεία «κλειδιά» με τα οποία θα διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.
Η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Θαλασσίων Εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας με δύτες, την συνδρομή ομάδας του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, θα εντείνουν την προσπάθεια με την χρήση ειδικών «ηχοσημαντήρων» για τον εντοπισμό των συντριμμιών του μαχητικού αεροσκάφους, που εκτιμάται ότι βρίσκονται σε βάθος 297 μέτρων.
Στα τμήματα αυτά άλλωστε βρίσκοντια οι δυο ψηφιακοί καταγραφείς όλων των δεδομένων, στοιχεία που θεωρούνται κομβικά για την εν εξελίξει έρευνα της Επιτροπής Διερεύνησης του Αεροπορικού Δυστυχήματος. Στο μικροσκόπιο των διερευνητών άλλωστε βρίσκεται ήδη το βίντεο – «ντοκουμέντο» από τις κάμερες που είναι ενσωματωμένες στο δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού, που κατά πληροφορίες η εγγραφή που κάνουν είναι συνεχής.
Αυτές βιντεοσκοπούσαν την ευθεία εικόνα της μοιραίας πτήσης από την πλευρά του Νο2 του σχηματισμού των δυο μαχητικών. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο οπτικο υλικό που μπορεί να απομονωθεί και πιθανώς να φωτίζει ευκρινώς τις επικρατούσες συνθήκες σε τρια κρίσιμα στάδια: Πριν την είσοδο στην νέφωση από σκόνη, την πορεία μέσα στη νέφωση και τέλος εκείνο της απώλειας επαφής.
Παράλληλα οι διερευνητές συγκεντρώνουν και τα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, του Κέντρου Περιοχής Ελέγχου καθώς επίσης της 7ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης, αλλά και τις καταγραφές που υπάρχουν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Σήμερα κηδεύεται στην Καρδίτσα ο σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας, θα κηδευτεί σήμερα το μεσημέρι ο σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαλταδώρος.
Χθες, σε μια κίνηση αναγνώρισης της υπέρτατης θυσίας για την πατρίδα του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε την «υιοθέτηση» των δύο ανήλικων τέκνων του. Την πρόταση έκανε πρώτος ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Λίγο αργότερα την ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, γνωστοποιώντας ότι το Κοινοβούλιο θα «υιοθετήσει» τα ανήλικα τέκνα του εκλιπόντος σμηναγού και θα χορηγήσει τιμητική σύνταξη στη σύζυγό του. Με βάση την παλαιότερη εμπειρία (συνολικά έχουν υιοθετηθεί 35 ανήλικα παιδιά πεσόντων αξιωματικών), η Βουλή αναλαμβάνει τα έξοδά τους έως το 18 έτος της ηλικίας τους ή το 25ο εφόσον επιλέξουν να σπουδάσουν.
onalert.gr – kathimerini.gr