Saturday, 21 December, 2024

Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία τους έξι από τους εφτά συλλόγους γονέων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας

Την αντίδραση των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας συναντά η ένταξη στις δομές δημόσιας Εκπαίδευσης 60 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή στρατόπεδο 722

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε και τα 7 δημοτικά σχολεία της περιοχής ως «υποψήφια», για να λειτουργήσουν σε αίθουσές τους Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ενώ αντίστοιχα διαβιβάστηκε και μία πρόταση του Δήμου, τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, το οποίο διαθέτει αρκετές άδειες αίθουσες. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συνεδριάσει οι έξι από τους επτά Συλλόγους Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας και στο σύνολό τους αποφάσισαν- κατόπιν σχετικών ψηφοφοριών- ότι αντιτίθενται στις πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και στο ενδεχόμενο παιδιά προσφύγων να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

Πρόκειται για τους Συλλόγους Γονέων από το 1ο και 5ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 6ο δημοτικό σχολείο, ενώ ο Σύλλογος του 7ου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

«Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πού θα βρούμε»; είναι η αντίδραση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου, ο οποίος παρέστη σε κάποιες από τις συνελεύσεις.

«Στον Νομό Ημαθίας υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα, έξω από τη Βέροια και εκεί αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με εμβολιασμούς κ.λπ., οι γονείς δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση για τα 35 παιδιά πρόσφυγες, να κάνουν μάθημα στις τάξεις των σχολείων. Στην Αλεξάνδρεια, όμως, παρά το ότι έγινε σχετική ενημέρωση και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες φοίτησης των 60 παιδιών, επικράτησαν πραγματικά ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, έναντι των υπολοίπων, που δυστυχώς προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν για να μην εμπλακούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Διαμαντόπουλος.

«Δε μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω σε προτάσεις, που αντίκεινται στον νόμο και σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και κυρίως σε δικαιώματα παιδιών. Οι νόμοι είναι σαφείς, τόσο για την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά αυτά (ν/.3386/2005), όσο και σε όσα προβλέπει κατά της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους (ν.4285/2014)», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά επιχειρήματα, όπως ότι «είναι ξένοι, αλλόθρησκοι και θα αλλοιώσουν τα παιδιά μας». « Η θέση μας είναι ότι αυτά τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο», τόνισε.

iefimerida.gr

Η απάντηση του δημάρχου Αλεξάνδρειας για την άρνηση των γονέων στην ένταξη των προσφυγόπουλων

 

Αναφερόμενος στην απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1 στις υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις.«Δεν θέλουν οι γονείς τα παιδιά τους να βρεθούν, κάποια στιγμή, στο ίδιο προαύλιο με τα προσφυγόπουλα. Επικαλούνται, κι ως ένα βαθμό ορθώς, τα ζητήματα υγιεινής που μπορεί να προκύψουν» επισημαίνει στον Alpha 96,5 και στην εκπομπή «Εδώ Θεσσαλονίκη» ο Παναγιώτης Γκυρίνης, δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Ωστόσο ο κ. Γκυρίνης σημειώνει πως στη διάρκεια της συνεδρίασης του συλλόγου, «οι αντιδράσεις εκείνο το βράδυ ήταν πέραν του δέοντος. Οι γονείς αντιδρούν με τον τρόπο που επέλεξαν αυτοί», σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλλεξε ο δήμαρχος από τον εκπρόσωπο του δήμου ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση.

Ο ίδιος επισημαίνει πως ως δήμαρχος «δεν μπορώ να συζητώ με ΜΚΟ και τους οποιουσδήποτε άλλους. Έχω επαφή με το υπουργείο και ενημερώνομαι» γνωστοποιώντας πως σε σημερινή συνομιλία του με τον γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής «μου μετέφερε τον προβληματισμό του, μου είπε το στόχο του υπουργείου, εγώ του μετέφερα την αγωνία των γονέων. Θεωρώ πως όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν του υπουργείου. Αντιλαμβάνομαι και τη δύσκολη θέση του υπουργείου να λύσει το ζήτημα και κάποια στιγμή τα παιδιά να φοιτήσουν σε κάποια σχολεία». Εξειδικεύοντας τις επόμενες κινήσεις του, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού των δράσεων λέγοντας πως «υπάρχουν λύσεις που δεν θα ‘χουν διαρκώς τους γονείς και τα παιδιά στα κάγκελα. Πρέπει να το δούμε ψύχραιμα και μεθοδικά».

«Τα σχολεία μετά τις 3 είναι ανοιχτά. Στα προαύλια των σχολείων παίζουν ελληνόπουλα. Θα ‘ρθουν σε επαφή. Το θέμα είναι αν αυτή η επαφή εγκυμονεί κινδύνους; Προσωπικά θεωρώ πως όχι, αλλά πρέπει να βρούμε κοινό τόπο για τη λύση του προβλήματος», αναφέρει ακολούθως ο κ. Γκυρίνης.

Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος γνωστοποιεί πως η ΜΚΟ η οποία έχει την ευθύνη περίθαλψης των προσφύγων στην Αλεξάνδρεια δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των προσφύγων, προτρέποντας το υπουργείο Παιδεία «ας προετοιμάσουν σωστά την υγεία των ανθρώπων. Τα παιδιά πρέπει να ‘χουνε βιβλιάριο υγείας. Ας ολοκληρωθούν όλα αυτά κι εδώ είμαστε και συζητάμε. Για τη συγκεκριμένη ηλικία (σ.σ. 7-12 ετών) είναι από 63 ως 65 παιδιά».

Τέλος, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας επισημαίνει την ανάγκη συνεννόησης με την κυβέρνηση και συμμετοχής στο σχεδιασμό δηλώνοντας πως «ο κ. Παπαδόπουλος (σ.σ. ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής) μου μετέφερε ότι αυτό θα γίνει. Δεν θέλω να ‘μαι επίσημος συνομιλητής με τις ΜΚΟ. Βλέπω ότι προσπαθεί να το εφαρμόσει. Όμως δεσμεύονται από τη συμβατική τους υποχρέωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου