Το 80% των Ελλήνων θα αρκεστεί φέτος σε αυθημερόν βουτιές
Κάθε πέρυσι και καλύτερα όσον αφορά και τις καλοκαιρινές διακοπές για τους τσακισμένους από την οικονομική ύφεση Έλληνες. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών οι 8 στους 10 δεν δύνανται να περάσουν ούτε έστω λίγες ημέρες μακριά από την πόλη.
Στην πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3-27 Ιουνίου με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 869 άτομα, μόνο οι 174 (20%) θα κάνουν διακοπές και μάλιστα όχι μόνο τους θερινούς μήνες αλλά στο σύνολο του έτους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις οι αιτίες για τη μη οργάνωση των διακοπών είναι οικονομικοί λόγοι 77%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 13% και επαγγελματικές υποχρεώσεις-άλλοι λόγοι 10%.
Όσοι πάντως καταφέρουν να ξεφύγουν από την πεζή πραγματικότητα δεν σκοπεύουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο τόπος καταγωγής και τα παραθεριστικά σπίτια φίλων-συγγενών κερδίζουν το 2016 ακόμη περισσότερο έδαφος. Συγκεκριμένα σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι θα φιλοξενηθεί το 42%, σε συγγενικό σπίτι το 36% και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 22%. Η χρονική διάρκεια των διακοπών όλης της οικογένειας φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το τρέχον έτος θα πραγματοποιήσει 4 ημέρες διακοπές το 42%, 7 ημέρες το 26%, 10 το 20%, 15 το 11% και 20 ημέρες μόλις το 1%.
Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων και επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία και φυσικά στην υψηλή ανεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιορίστηκε σημαντικά η διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά τριήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.λπ.).
Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων (80%), ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς Ι.Χ. και ατόμου) κατά τη φετινή θερινή περίοδο δημιουργούν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας για τη μετακίνηση. Σύμφωνα με τη μελέτη οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 60%. Από τους υπολογισμούς του ΙΝΚΑ προκύπτει πως το ελάχιστο κόστος για διαμονή και διατροφή, διάρκειας 15 ημερών, μιας τετραμελούς οικογένειας σε κάποιον ελληνικό προορισμό αγγίζει τα 2.550 ευρώ.
Την αισχροκέρδεια δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά
Σύμφωνα με τις σε ετήσια βάση επαναλαμβανόμενες έρευνες του ΙΝΚΑ οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές παρουσιάζουν θεαματικές προς τα πάνω διαφορές σε σχέση με το μέσο όρο της υπόλοιπης χώρας.
Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται μονότονα κάθε χρόνο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας και με αλλαγή της νοοτροπίας των τοπικών εποπτικών αρχών (κακώς εννοούμενη τοπικιστική αντιμετώπιση, εάν οι παραπονούμενοι είναι Έλληνες, και κακώς εννοούμενη «εθνική» αντιμετώπιση, εάν οι παραπονούμενοι είναι αλλοδαποί). Εκτός των τιμών σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας, καθώς λόγω της αποδυνάμωσης-υποστελέχωσης των μηχανισμών ελέγχου υπάρχει έδαφος για όργια ασυδοσίας από επιτήδειους.
Επιχειρήσεις «αρπαχτής»
Εκτός από τη μακροχρόνια ύφεση στη συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού συμβάλλει και η ουσιαστική έλλειψη σταθερών δομών, πολιτικής και μηχανισμών αποτελεσματικής εποπτείας. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι:
– Οι ευκαιριακές επιχειρήσεις, οι οποίες στον τομέα του τουρισμού αντιπροσωπεύουν σήμερα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από άλλους τομείς.
– Οι επαγγελματίες που επενδύοντας στο εναλλασσόμενο της πελατείας υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους ή επιβαρύνουν τις τιμές με στόχο το υπερβολικό κέρδος.
– Οι πρακτικές της αρπαχτής, που εκδηλώνονται με αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη τάση και συχνά με πλήρη περιφρόνηση απέναντι στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αφενός να έχουν γίνει απαγορευτικές οι διακοπές στην Ελλάδα για πολλούς Έλληνες, αφετέρου η στροφή των ξένων τουριστών -οι οποίοι είναι κατά κανόνα στόχοι προτεραιότητας και ευκολότερα θύματα των κακών πρακτικών από την πλευρά των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών- προς άλλους προορισμούς. Η χώρα μας άλλωστε χαρακτηρίζεται πλέον διεθνώς ως ιδιαίτερα ακριβός τουριστικός προορισμός.
Διακοπές για λίγους και για λίγο