Διευκρινίσεις έδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τον περιορισμό των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό μετά τις έντονες αντιδράσεις από κόμματα και εκπαιδευτικούς φορείς
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει τώρα, ότι σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2017, οι μόνες εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό που δεν επιτρέπονται, είναι εκείνες που εντάσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο λόγος, για τον οποίο περιορίστηκε στο εσωτερικό της χώρας η συγκεκριμένη κατηγορία εκδρομών -η οποία αφορά όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας – είναι «η γενική διαπίστωση ότι οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα μιας εκδρομής εξωτερικού».«Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πάμπολλες και ποικίλες οι εναλλακτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, κρίθηκε αναγκαίο να προστατευθούν από τέτοιες πικρίες οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν απαγορεύεται η πενθήμερη εκδρομή της Γ’ λυκείου στο εξωτερικό. Έτσι, σύμφωνα και με την ΥΑ, συνεχίζουν να προβλέπονται οι εκδρομές εξωτερικού, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών, αδελφοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων (όπως π.χ. το Erasmus), προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, προσκλήσεων από σχολεία της ομογένειας, αλλά και στο πλαίσιο συμμετοχών σε διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές επιστημονικές ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.
Ωστόσο, στην αρχική εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Δεν έχουν καταργηθεί οι μετακινήσεις μαθητών στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το υπουργείο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση με την αιτιολογία ότι κάποιοι μαθητές αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε αυτά τα ταξίδια, κάτι που αντικρούουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που πλήττονται περισσότερο από την συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς στήριζαν πολλά προγράμματά τους σε αυτά τα ταξίδια.
Μάλιστα με απίστευτες δηλώσεις οι δύο υφυπουργοί Παιδείας Ζουράρις και Μπαξεβανάκης, δικαιολόγησαν την απόφαση του υπουργού για κατάργηση των εκδρομών.
Με απαράδεκτη φρασεολογία ο Κώστας Ζουράρις με απαράδεκτη φρασεολογία μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Από τους 24 που πήγαμε εκδρομή το 1958, πήραν οι 11 διαγωγή κοσμία επειδή πήγαν στο στρατιωτικό μπορντέλο του Μεσολογγίου. Εγώ επειδή δεν πήγα πήρα διαγωγή κοσμιοτάτη», είπε ο κ. Ζουράρις, για να συμπληρώσει -μετά την παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι αυτά γίνονταν πριν από 60 χρόνια- πως«δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουν στο μπορντέλο τις τρεις αυτές ημέρες, να πηγαίνουν πριν και μετά. Να κάτσουν στο ξενοδοχείο και να διαβάζουν. Έχω δει το βράδυ, κάπου μετά το Πάσχα, να περιφέρονται ασκόπως διάφορα μικρά παιδάκια ανήλικα, 15-16 ετών, στα Λαδάδικα και να ψάχνουν να βρουν σε ποιο κωλάδικο θα μπουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως οι μαθητικές σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό γίνονταν μόνο για τα ξενύχτια.
Αντιδράσεις των κομμάτων
Κατηγορηματικά αντίθετος στην απόφαση του υπουργού Παιδείας να περικόψει τις εκπαιδευτικές εκδρομές των μαθητών στο εξωτερικό, με την αιτιολογία ότι μαθητές από φτωχότερα στρώματα δεν αντέχουν το κόστος, δηλώνει στο Capital.gr o Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος μας- όπως λέει- πρέπει να είναι το ακριβώς αντίθετο. «Όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και ειδικά τα παιδιά από φτωχότερες οικογένειες, να γνωρίσουν τον κόσμο έξω από την Ελλάδα. Είναι μια επιστροφή στο παρελθόν και σε κλειστές λογικές, πασπαλισμένη με μια ταξική ρητορική, η οποία με βρίσκει ριζικά αντίθετο»… Εξέφρασε δε την οργή του για την φρασεολογία Ζουράρι.
Το Ποτάμι: Οι ιδεοληψίες εσωτερικού κόβουν τις εκδρομές εξωτερικού
Ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, ας κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει. Αλλιώς η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών, είναι ήδη εδώ, δήλωσε ο ο υπεύθυνος Παιδείας, Γώργος Μαυρωτάς.
metarithmisi.liberal.gr
Μοιραστείτε με τους φίλους σας