Sunday, 22 September, 2024

Δις ισόβια στους δολοφόνους των αστυνομικών της ΔΙΑΣ

Σε ποινή δις ισοβίων και 66 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο ο Ιωάννης Σαβίδης και ο Ανδρέας Ποφίδης, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία

δύο ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη το 2011. Αντίθετα το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία της συνέργειας σε ανθρωποκτονία τον Γιώργο Εμερζίδη, κρίνοντάς τον ένοχο μόνο για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.
Η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αποκαλούμενο «μακελειό στου Ρέντη», που κατέληξε στον θάνατο των αστυνομικών Γιάννη Ευαγγελινέλη 23 ετών και Γιώργου Σκυλογιάννη 22 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων τους, επεφύλασσε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων.
Πρόκειται για τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και σήμερα αθωώθηκε.
Αντίθετα με τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δύο βασικούς κατηγορουμένους, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης -συνολικά η επιπλέον ποινή είναι 66 έτη- καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο.
Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι, όπως και ο Εμερτζίδης, καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.
Η απόφαση για αθώωση του Εμερτζίδη από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας… Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας»; φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών…
Στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Βιτάλι Τερσενίδης, ο οποίος φυγοδικεί και η δικογραφία για αυτόν έχει διαχωριστεί.
Η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «μακελειό στου Ρέντη» εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.


Το ιστορικό
Ήταν 18:50 το απόγευμα της 1 Μαρτίου του 2011 όταν οι ριπές απο Καλάσνικοφ έσκιζαν τον αέρα στην οδό Περικλέους στου Ρέντη και μαζί το νήμα της ζωής του 22χρονου ειδικού φρουρού Γιώργου Σκυλογγιάνη και του συναδέλφου του Ιωάννη Ευαγγελινέλη ηλικίας 23 ετών.
Οι δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, έπεσαν νεκροί εν ώρα καθήκοντος από τα πυρά πέντε κακοποιών οι οποίοι νωρίτερα την μοιραία εκείνη ημέρα θεωρήθηκαν ύποπτοι για ληστεία σε κατάστημα στην Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι. Δυο ακόμη αστυνομικοί είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με πυρά απο τους αδίστακτους δράστες.
Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί έλαβαν σήμα για ύποπτο όχημα μάρκας Volvo οι επιβαίνοντες του οποίου είχαν διαπράξει ληστεία. Άμεσα πληρώματα της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙΑΣ ξεκινούν καταδίωξη του οχήματος. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης οι ύποπτοι κινήθηκαν στην οδό Περικλέους στου Ρέντη, πριν προλάβουν οι αστυνομικοί να στρίψουν από τον Κηφισό, οι ένοπλοι ανοίγουν πυρ και “θερίζουν” τους νεαρούς αστυνομικούς. Η άσφαλτος βάφτηκε κόκκινη απο το αίμα των Σκυλογιάννη, Ευαγγελινέλη και δυο ακόμη. «Δεν σταμάτησαν να ρίχνουν. Έριξαν πάρα πολλές φορές, σχεδόν επί 10 δευτερόλεπτα πυροβολούσαν συνεχώς».
Αμέσως εκτυλίχθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Το Volvo, που όπως αποδείχθηκε ήταν κλεμμένο, βρέθηκε λίγο μετά τις 20:00 στου Ρέντη. Εντός του οχήματος, που είχε κλεμμένες πινακίδες, βρέθηκε ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, με τα οποία, οι δράστες «γάζωσαν» τους αστυνομικούς.
newsbomb.gr – newpost

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου